Klarownie piwa
Collapse
X
-
Klarownie piwa
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Tagi: brak -
ARES130 to tylko kod w bazie sklepu winohobby.pl. Ten tajemniczy środek do klarowania to finnings czyli żelatyna z rybich ości. Bardzo popularne na Wyspach.
-
Zbędne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
I wszystko jasne.
Dzięki za informacje.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Ja stosowałem. O ile dobrze pamiętam na bazie bentonitu. Jego przydatność w przypadku piwa jest problematyczna, bo musi być odpowiednie środowisko by działał skutecznie a takowego nie ma w piwie. Owszem efekt jest, ale spokojnie, jak koledzy piszą można sobie podarowaćOstatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-02-04, 22:52.Comment
-
Jesli jest to co pisze Kopyr to jest to bardzo dobry (tradycyjny) produkt do klarowania piw w stylu brytyjskim. Powszechnie uzywany w malych browarach lokalnych. Powoduje, ze piwo w beczce zbija sie w mocny jakby zelatynowy osad na dnie beczki."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
-
Osad jest ciezej ruszyc z dna niz normalnie. Ale faktycznie jak wozisz beczki i nimi trzesiesz zalecane jest zostawienie ich w piwnicach na 2 dni zamin wszystko opadnie, bo inaczej mozesz zalapac sie na piwo z paprochami. W przypadku jak warzysz piwo w domu i je serwujesz w domu to piwo szybciej sie klaruje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Rzeczywiście regularnie stosowany na Wyspach Brytyjskich do klarowania piw beczkowych cask ales (także w większej skali, przed filtracją). W Polsce karukiem klarowano piwo Grodziskie.
Nie jest łatwy w stosowaniu, ale próbować można.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Z mojego doswiadczenia nalezy dobrze wymieszac karuk z piwem. No i tutaj nalezy to robic raczej delikatnie. Inaczej caly srodek bedzie plywal na powierzchni piwa jako zelowata skorka."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Koledzy a czy ktoś z Was klarował za pomocą żelatyny? Jeśli tak to proszę o info kiedy ją się zadaje będę wdzięczny PozdrawiamSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70Koledzy a czy ktoś z Was klarował za pomocą żelatyny?Comment
-
Tak. Efekty są bardzo dobre. Wystarczy dodać żelatynę 2-3 dni przed butelkowaniem. Podczas butelkowania dodaję drożdży dolnej fermentacji, bo może być kłopot z refermentacją w butelce (strąciliśmy drożdże w balonie). Dolniaki dobrze kłaczkują i bez problemu osiadają na dnie butelki.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Zaryzykować można zawsze, bo jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Chyba, że masz dobry mikroskop, to wtedy możesz sobie sprawdzić, czy po żelatynowaniu zostały tobie jakieś drożdże w piwie.
Tylko nie bardzo wiem, po co tak sobie komplikować życie. Jesli masz zbyt mętne piwo, to znaczy, że źle zacierasz, albo za krótko leżakujesz. Postaw na wtórnej dwa - trzy tygodnie w temp. poniżej 10 stopni i żadna żelatyna nie będzie potrzebna.Comment
-
Zaryzykować można zawsze, bo jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Chyba, że masz dobry mikroskop, to wtedy możesz sobie sprawdzić, czy po żelatynowaniu zostały tobie jakieś drożdże w piwie.
Tylko nie bardzo wiem, po co tak sobie komplikować życie. Jesli masz zbyt mętne piwo, to znaczy, że źle zacierasz, albo za krótko leżakujesz. Postaw na wtórnej dwa - trzy tygodnie w temp. poniżej 10 stopni i żadna żelatyna nie będzie potrzebna.a tak przy okazji jak bedziemy sie gdzies widzieli to zabierz dla mnie jedno swoje piwko to wtedy ocenie czy te Twoje jest dobrze wyklarowane a tak pozatym to chciałbym po prostu wiedzieć jak to się robi bo mam żelatynę ze starych zakupów i wypadałoby ją kiedyś zużyć ale jeśli ma mi ona skilerowac drozdze to nie bede jej uzywał. pozdr
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
Related Topics
Collapse
-
-
Belgijskie Amber Ale z Amsterdamu. Alko 6%. IBU 40.
W składzie chmiele Simcoe, Chinook i Columbus.
Piana - średnia i powoli opada do cienkiej warstewki.
Lacing - sporo, fajny z krążkowaniem.
Barwa - zamglony bursztyn.
Gaz - średni.
Aromat - słodka...-
Channel: Holandia
2018-09-15, 00:53 -
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Hospůdka u Kellerů jest firmowym lokalem browaru Olbrev i niestety znajduje się tuż przy głównej drodze. Z racji soboty i mniejszego ruchu mogliśmy cieszyć się smakiem pysznych piwek siedząc w przed barowym ogródku. Elewacja budynku oraz środek lokalu został ładnie odnowiony, jest nawet...
-
Channel: Czechy
-
-
Koledzy już dawno napomykali o tym browarze, ale dość chaotycznie w różnych miejscach
.
Na wyspie Uznam, w zasadzie w środku niczego, mieści się browar, restauracja i palarnia kawy.
Nie podaję szczegółów dojazdu, bo w dobie wszechobecnej nawigacji wydaje się to bez sensu....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment