Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby ocenić?... chodzi oczywiście o przydatność do warzenia. Największą dla mnie jej zaletą jest to, że mam ją 15 metrów od domu...
Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Comment
-
Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.Comment
-
Comment
-
Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.widzę, że sporo muszę doczytać... dzięki za info.
Comment
-
Comment
-
póki co wychodzi dobre, ale widzę różnicę w jakości piwa od kiedy do prawie wszystkich (oprócz pilsa oczywiście) warek dodaję gipsu. Jeśli podobnie może zaskutkować obniżenie pH to czemu przynajmniej nie spróbować? No, może nie w takiej skali, jaką wymieniłeś...
Dzięki i pozdrawiam.Comment
-
Comment
-
Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.
Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.Comment
-
Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.
Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.. Co do wzrostu wydajności - nie dam głowy, bo w przypadku z... moczyłem słód 12 godz. przed warzeniem.
Comment
-
Porównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz".Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...
Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...-
Channel: Portugalia
-
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...-
Channel: Niemcy
2025-01-04, 01:50 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment