Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    ... Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować ...
    Bezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.

    Comment

    • seniorroberto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.12
      • 41

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Porównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz". Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...

      Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.
      Podejrzewam nieśmiało, że każdy z nas ma rację.... nie jestem ortodoksem (wiedzy piwnej za mało...) więc zbieram doświadczenia na własnej skórze. Póki co - nie zrobiłem jeszcze piwa, którego nie wypiłbym z przyjemnością... no! może stout owsiany z BA wzbudził moje lekkie zdziwienie (przegazowałem ewidentnie) brakiem treściwości ale to mogły być jeszcze inne moje błędy, których istoty dotąd nie zgłębiłem...(o kurde!...) ale też nie znam smaku "wzorcowego".
      Dzięki za głos!

      Comment

      • seniorroberto
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.12
        • 41

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Bezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.
        Krzysiu, zerknij (może zerknąłeś już) na poczatek wątku, gdzie zamieściłem fotę ze składem (przybliżonym) wody... robiłbyś coś z tym? mnie "podchodzą" męskie smaki PA, IPA... więc robię je najczęściej gipsem posypując, przerywając jeno dunkelweizenem....

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Woda z Burton:
          Ca: 294 mg
          Mg: 24
          Na: 24
          siarczany: 800
          węglany: 200
          chlorki: 36

          woda z Monachium:
          Ca: 75
          Mg: 18
          Na: 2
          węglany: 180
          siarczany: 120
          chlorki: 60

          Jak widać, są to wody znacznie twardsze. Na tej z fotki można robić wszystko, ale najbardziej zbliżona jest do wody do pilsa. Do piw angielskich sypanie gipsu i kredy jest jak najbardziej wskazane. Jeszcze bardziej stylowe będzie dodatnie gotowych tabletek "Burton" lub "Epsom".

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Do piw angielskich sypanie gipsu i kredy jest jak najbardziej wskazane.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Bezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.
            Możesz to mi laikowi wyjaśnić?

            Comment

            • seniorroberto
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.12
              • 41

              #21
              Dzięki!

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Możesz to mi laikowi wyjaśnić?
                Bardzo proszę. Woda z Burton ma specyficzny skład chemiczny (bardzo wysoką twardość siarczanową) i jak łatwo się domyślić, występuje w Burton, a nie w Londynie. W Londynie woda ma inny skład chemiczny, o dużo niższej zawartości jonów siarczanowych i wapniowych.

                Idąc dalej, woda z Burton jest używana do produkcji piwa z Burton. Jeśli więc ktoś chce robić klony piwa z Burton, powinien wodzie nadać taki właśnie skład chemiczny, a nie na przykład skład wody z Kielc. I analogicznie, warząc piwa londyńskie, dobrze jest naśladować skład wody z Londynu, a nie z Burton czy z Biedronki.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • heckler
                  Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
                  heckler
                  Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
                  Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
                  2024-06-03, 10:26
                • grodek
                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                  grodek
                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                  - śrutownik stołowy 200 zł
                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                  2024-03-10, 19:01
                • AaLeX
                  Frankfurter Brauhaus, Schultenbräu Export
                  AaLeX
                  Piwo robione dla sieci Aldi w Niemczech i tylko tam do kupienia. Alkohol 5,4%. Cena 0,55ct/puszka. W butelce nie występuje. Zresztą w sklepach Aldi w Niemczech brak piw w szklanych butelkach. Są tylko opakowania zwrotne typu plastik i aluminium. Ekstraktu brak. Skład: woda, słód, chmiel. Barwa...
                  Dzisiaj, 15:30
                • darekd
                  Eichbaum, Cronus German Pilsner
                  darekd
                  Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                  Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                  2025-01-04, 01:50
                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...