Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby ocenić?... chodzi oczywiście o przydatność do warzenia. Największą dla mnie jej zaletą jest to, że mam ją 15 metrów od domu...
Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby ocenić?... chodzi oczywiście o przydatność do warzenia. Największą dla mnie jej zaletą jest to, że mam ją 15 metrów od domu...
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziTroszkę mało wapnia.
Gorzej z całą resztą.
Comment
-
-
Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDo pilsów chyba akurat?
Gorzej z całą resztą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziJeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDo pilsów chyba akurat?
Gorzej z całą resztą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi...i co niedobre wychodzą? Jeśli Ci się chce kup sobie np. CaSO4, MgSO4, NaCl, NaHCO3, CaCl2, CaCO3, kwas mlekowy, wodę destylowaną i jedziesz... Z tym zestawem zrobisz każda wodę.
Ale czy warto? Moim zdaniem nie.
Dzięki i pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedziwidzę różnicę w jakości piwa od kiedy do prawie wszystkich (oprócz pilsa oczywiście) warek dodaję gipsu. .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.
Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziGips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.
Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.
Comment
-
-
Porównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz". Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...
Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.
Comment
-
Comment