Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seniorroberto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 41

    Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?

    Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby ocenić?... chodzi oczywiście o przydatność do warzenia. Największą dla mnie jej zaletą jest to, że mam ją 15 metrów od domu...
    Attached Files
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby ocenić?... chodzi oczywiście o przydatność do warzenia. Największą dla mnie jej zaletą jest to, że mam ją 15 metrów od domu...
    Fajna, miękka woda, do pilsów powinna być ok.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Troszkę mało wapnia.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Troszkę mało wapnia.
        Do pilsów chyba akurat?
        Gorzej z całą resztą.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
          Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
          Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.

          Comment

          • seniorroberto
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.12
            • 41

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Do pilsów chyba akurat?
            Gorzej z całą resztą.
            pils kończy burzliwą... w kolejce stout owsiany... gipsować wodę?...ile? ( zanim sam dojdę nie będę miał czego pić )

            Comment

            • seniorroberto
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.12
              • 41

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
              Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
              Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.
              Browarnictwo Dylkowskiego w drodze widzę, że sporo muszę doczytać... dzięki za info.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                W Dylkowskim niewiele jest na temat wody. Dużo lepsza pozycja to Lewis i Young.

                Comment

                • seniorroberto
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.12
                  • 41

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do pilsów chyba akurat?
                  Gorzej z całą resztą.
                  Wedle info od wodociągów woda ma niemieckie 7,3 twardości i pH 7,7... do moich ulubionych pale słabo... coś poradzisz? daję łyżeczkę gipsu na warkę...

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    ...i co niedobre wychodzą? Jeśli Ci się chce kup sobie np. CaSO4, MgSO4, NaCl, NaHCO3, CaCl2, CaCO3, kwas mlekowy, wodę destylowaną i jedziesz... Z tym zestawem zrobisz każda wodę.
                    Ale czy warto? Moim zdaniem nie.

                    Comment

                    • seniorroberto
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.12
                      • 41

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      ...i co niedobre wychodzą? Jeśli Ci się chce kup sobie np. CaSO4, MgSO4, NaCl, NaHCO3, CaCl2, CaCO3, kwas mlekowy, wodę destylowaną i jedziesz... Z tym zestawem zrobisz każda wodę.
                      Ale czy warto? Moim zdaniem nie.
                      jednak nie daje mi spokoju fakt, że można lepiej... póki co wychodzi dobre, ale widzę różnicę w jakości piwa od kiedy do prawie wszystkich (oprócz pilsa oczywiście) warek dodaję gipsu. Jeśli podobnie może zaskutkować obniżenie pH to czemu przynajmniej nie spróbować? No, może nie w takiej skali, jaką wymieniłeś...
                      Dzięki i pozdrawiam.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10775

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedzi
                        widzę różnicę w jakości piwa od kiedy do prawie wszystkich (oprócz pilsa oczywiście) warek dodaję gipsu. .
                        a ja nie , chyba jestem daltonistą smakowym
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
                          Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
                          Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.

                          Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.

                          Comment

                          • seniorroberto
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.12
                            • 41

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
                            Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
                            Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.

                            Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.
                            Ja robiłem z... i bez... może uzyskana klarowność, ewidentnie wyższa w przypadku z..., zasugerowała zdecydowaną poprawę walorów smakowych ale i one raczej wzrosły.... Co do wzrostu wydajności - nie dam głowy, bo w przypadku z... moczyłem słód 12 godz. przed warzeniem.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Porównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz". Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...

                              Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X