Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPorównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz". Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...
Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.
Dzięki za głos!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziBezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.
Comment
-
-
Woda z Burton:
Ca: 294 mg
Mg: 24
Na: 24
siarczany: 800
węglany: 200
chlorki: 36
woda z Monachium:
Ca: 75
Mg: 18
Na: 2
węglany: 180
siarczany: 120
chlorki: 60
Jak widać, są to wody znacznie twardsze. Na tej z fotki można robić wszystko, ale najbardziej zbliżona jest do wody do pilsa. Do piw angielskich sypanie gipsu i kredy jest jak najbardziej wskazane. Jeszcze bardziej stylowe będzie dodatnie gotowych tabletek "Burton" lub "Epsom".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziDo piw angielskich sypanie gipsu i kredy jest jak najbardziej wskazane.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziBezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziMożesz to mi laikowi wyjaśnić?
Idąc dalej, woda z Burton jest używana do produkcji piwa z Burton. Jeśli więc ktoś chce robić klony piwa z Burton, powinien wodzie nadać taki właśnie skład chemiczny, a nie na przykład skład wody z Kielc. I analogicznie, warząc piwa londyńskie, dobrze jest naśladować skład wody z Londynu, a nie z Burton czy z Biedronki.
Comment
-
Comment