Ocena wody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    Ocena wody

    Zwracam się do szanownych koleżanek i kolegów o ocenę wody, której używam do piwa.
    Tzn do jakich stylów się nadaje, do jakich nie i ewentualnie co i jak w niej zmienić.
    Wiem tylko że pH jest za wysokie, ale i tak używam słodu zakwaszającego.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Jakieś dane by się przydały
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #3
      Jasne, tylko qrcze nie mogę za ...... załadować załącznika.
      O udało się !!!
      Attached Files
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Woda jak woda. Nie wiadomo ile wapnia.

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
          Woda jak woda. Nie wiadomo ile wapnia.
          Ale jest CaCO3
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Średniotwarda. Piwa typu bawarskiego.

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Średniotwarda. Piwa typu bawarskiego.
              Super. Akurat zamówiłem słody na marcowe
              Po głowie chodzi mi także monachijskie.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Radekam:

                Dostałeś całkiem dobry raport, dużo lepszy niż dają moje wodociągi, ale i tak nie zawiera wszystkich potrzebnych danych.

                Z tego co nas interesuje masz:

                Twardość jako CaCO3 - 183 = 10 stopni niemieckich, średnio twarda
                Cl - 5 ppm
                SO4 - 4 ppm
                Na - 4 ppm

                Brakuje Ca, Mg i co najważniejsze alkaliczności HCO3-

                O poziomie wapnia i magnezu daje nam pewne pojęcie twardość jako CaCO3 - to jest suma twardości wapniowej i magnezowej wg. wzoru

                (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3
                Przyjmując założenie, że Mg jest zwykle 3-4 razy mniej niż Ca widać, że masz ok.
                Ca 50 ppm
                Mg 15 ppm
                Czyli bezpieczne, minimalne wartości.
                Ogółem minerałów masz niewiele, jeżeli chcesz możesz bezpiecznie dodawać soli wapnia w celu zmian właściwości wody.

                Gorzej, że nie ma danych o alkaliczności, a na chłopski rozum podejrzewam, że jest wysoka, bo skoro jest mało anionów Cl i SO4 powinno byc sporo innych czyli HCO3. Ale alkaliczność możesz zmierzyć we własnych zaskresie, chyba są do tego jakieś testy akwaryjne.

                Comment

                • radekam
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.03
                  • 165

                  #9
                  Dzięki coder za wyjaśnienia.
                  Twoje zdrówko
                  Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                  W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                  W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X