Ocena wody

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #1

    Ocena wody

    Zwracam się do szanownych koleżanek i kolegów o ocenę wody, której używam do piwa.
    Tzn do jakich stylów się nadaje, do jakich nie i ewentualnie co i jak w niej zmienić.
    Wiem tylko że pH jest za wysokie, ale i tak używam słodu zakwaszającego.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Jakieś dane by się przydały
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #3
      Jasne, tylko qrcze nie mogę za ...... załadować załącznika.
      O udało się !!!
      Attached Files
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Woda jak woda. Nie wiadomo ile wapnia.

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          Woda jak woda. Nie wiadomo ile wapnia.
          Ale jest CaCO3
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Średniotwarda. Piwa typu bawarskiego.

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Średniotwarda. Piwa typu bawarskiego.
              Super. Akurat zamówiłem słody na marcowe
              Po głowie chodzi mi także monachijskie.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Radekam:

                Dostałeś całkiem dobry raport, dużo lepszy niż dają moje wodociągi, ale i tak nie zawiera wszystkich potrzebnych danych.

                Z tego co nas interesuje masz:

                Twardość jako CaCO3 - 183 = 10 stopni niemieckich, średnio twarda
                Cl - 5 ppm
                SO4 - 4 ppm
                Na - 4 ppm

                Brakuje Ca, Mg i co najważniejsze alkaliczności HCO3-

                O poziomie wapnia i magnezu daje nam pewne pojęcie twardość jako CaCO3 - to jest suma twardości wapniowej i magnezowej wg. wzoru

                (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3
                Przyjmując założenie, że Mg jest zwykle 3-4 razy mniej niż Ca widać, że masz ok.
                Ca 50 ppm
                Mg 15 ppm
                Czyli bezpieczne, minimalne wartości.
                Ogółem minerałów masz niewiele, jeżeli chcesz możesz bezpiecznie dodawać soli wapnia w celu zmian właściwości wody.

                Gorzej, że nie ma danych o alkaliczności, a na chłopski rozum podejrzewam, że jest wysoka, bo skoro jest mało anionów Cl i SO4 powinno byc sporo innych czyli HCO3. Ale alkaliczność możesz zmierzyć we własnych zaskresie, chyba są do tego jakieś testy akwaryjne.

                Comment

                • radekam
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.03
                  • 165

                  #9
                  Dzięki coder za wyjaśnienia.
                  Twoje zdrówko
                  Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                  W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                  W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Prusak
                    Browar Markowy, Hajnowskie Jasne Pełne
                    Prusak
                    E: 12%
                    A: 4, 6%
                    Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
                    Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
                    2024-09-20, 18:15
                  • dadek
                    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                    dadek
                    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                    2022-09-22, 23:52
                  • bastion
                    Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
                    bastion
                    Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
                    2021-10-15, 21:43
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • dadek
                    Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                    dadek
                    Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                    2023-12-05, 00:56
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...