Drożdże piwne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #76
    Możesz edytować swój post przez 3 minut(y) od czasu jego nadania. Po tym czasie, aby zmodyfikować swój wpis, musisz zgłosić się do administratora.
    Grrrrrrrr!!!!

    Jak mam edytować post, jeżeli połączenie internetowe w piątek popołudniu jest tak kiepskie, że czas reakcja już jest 5 minut...

    Więc: Ma być "araeometr", a nie "aerometr", bo powietrza nie chcę mieszyć...
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • szarpik
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.02
      • 676

      #77
      drożdże

      Ludzie , a nie można dodać zwykłych drożdży piekarniczych , czy się z nich wareczki zrobić ni da
      WWW.EKSTRAKLASA.NET

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        #78
        popatrz dobrze Kolego, temat o drożdżach innych niż piwowarskie jest założony i do tego jest całkiem świeży.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • szarpik
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2002.02
          • 676

          #79
          thanks ART
          WWW.EKSTRAKLASA.NET

          Comment

          • formicone
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.02
            • 14

            #80
            drożdże

            Małe pytanko do fachowców. Jak długo można przechowywać suche drożdże piwne?

            Comment

            • NoLeafClover
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 449

              #81
              Ja na paczuszkach mam datę ważności. Ważne aby nie było dostępu wilgoci bez dostępu światła
              NoLeafClover

              Comment

              • NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

                #82
                NIe tak miało być !!!!

                Bez wilgoci - suche miejsce i ciemne miejsce
                NoLeafClover

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #83
                  I dwa lata, wszakże pod warunkiem że w chłodzie
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • formicone
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.02
                    • 14

                    #84
                    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź . W związku z powyższym mam pytanie do kolegi Piwowara czy dalej jest aktualna oferta firmy z Berlina i jak można to zorganizować . Będę wdzięczny za pomoc

                    Comment

                    • oryks
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.01
                      • 297

                      #85
                      Wracając do drożdży.
                      Raczej dla zaczynających, dla doświadczonych to oczywiste.
                      Próbowałem drożdży piekarniczych, szkoda na to słodu i chmielu.
                      Lepiej już użyć winnych. Browarnicze suche zupełnie mnie zadowalały. Wczoraj jednak dostałem drożdże płynne z browaru.
                      Jeszcze ich nie użyłem ale czuję, ż e to jes to ! Sam ich zapach powoduje, że chce się warzyć. Warto szukać.

                      Pytanie do doświadczonych : do piwa górnej fermentacji lepiej użyć suchych górnej ( Braupartner) czy takich właśnie płynnych z browaru ale jak się domyślacie są dolnej fermentacji ?

                      Comment

                      • Czes
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 752

                        #86
                        Użyj, oczywista, tej swojej mokrej zdobyczy z browaru!
                        I to raczej niezwłocznie, bo kondycja takich drożdży szybko sie pogarsza, nawet jeżeli są przechowywane w chłodziarce (co jest obowiązkowe!)

                        Drożdże dolnej fermentacji (lager) są zdolne fermentować w podwyższonej temperaturze; to drożdże górnej fermentacji (ale) odmawiają współpracy w temperaturach niższych niż 12 C, które dla tych pierwszych są optymalne.

                        Fermentuj więc i porównuj (rozumiem, że fermentowales już suchymi drożdżami górnej fermentacji) - to Ty będziesz "DOŚWIADCZONY" !
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • oryks
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.01
                          • 297

                          #87
                          Moja radość z używania płynnych drożdży z browaru została zagrożona; ich zapach przestał być już taki przyjemny, delikatnie mówiąc.
                          Otrzymaną dwa miesiące temu, sporą porcję podzieliłem na mniejsze do czystych małych słoiczków, zalałem czystą zimną woda i cały czas trzymałem w lodówce. W międzyczasie zmieniałem im wodę.
                          Mają paskudny zapach ale nie zmieniły koloru. Dodałem je też do szklanki świeżej brzeczki i niemal natychmiast rozpoczęły intensywnie fermentować. Nie wiem więc czy można je nadal używać ?
                          Wiem, że tematy o drożdżach są już obszerne, przeczytałem je jeszcze raz. Chciałbym jednak prosić tych którzy z powodzeniem stworzyli swoje banki drożdży o instrukcję od A do Z jak to robić, jak długo da się je utrzymać, jak je odnowić, itd, itp.

                          Comment

                          • volker
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.10
                            • 634

                            #88
                            oryks napisal/a
                            Dodałem je też do szklanki świeżej brzeczki i niemal natychmiast rozpoczęły intensywnie fermentować. Nie wiem więc czy można je nadal używać ?
                            Jeżeli szybko fermentowały, to po prostu spróbuj, jak brzeczka po fermentacji smakuje.

                            Smak dobry - używaj dalej...

                            Smak zły - idź jeszcze raz do browaru i pytaj ponownie o świeże drożdże...

                            Czasami problemy są bardzo łatwo do rozwiązania!
                            Volker

                            Brunnenbräu Hausbrauerei

                            Comment

                            • oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

                              #89
                              Właściwie to już i tak poszedłem na całość i całą ostatnia warka już fermentuje z tymi drożdżami. Nie ma też niewłaściwych zapachów a ze smakowaniem poczekam jeszcze kilka dni.

                              Cały problem w tym, że nie tak łatwo wyprosić coś w browarze. Dlatego szukam najleszej metody przechwywania "cennych" drożdży.

                              Czes,
                              pisałeś o skosach agarowych, czy robisz to w domowych warunkach ?

                              Pozdrawiam,

                              Comment

                              • Czes
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.06
                                • 752

                                #90
                                Tak, choc trzeba sie zaopatrzyć w:
                                -agar do zżelowania brzeczki
                                -kilka probówek mikrobiologicznych z zatyczką
                                -tzw ozę; pętelkę drucianą z rękojescią
                                -palnik do wyjaławiania ozy ogniem
                                -rozpylacz z dezynfektantem (70% etanol jest OK)

                                Drożdże na skosach można spokojnie przechowywać w chłodziarce 1/2 roku. Ostatnio przeszczepiałem swój bank dopiero po całym roku i niestety straciłem 2 z 11 szczepów.
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X