Drożdże piwne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Drożdże piwne

    Najpoważniejszym, jak sądzę, problemem w domowym browarnictwie jest zdobycie odpowiednich drożdży. Powinny być to drożdże górnej fermentacji, jako że ten typ fermentacji jest łatwiejszy do przeprowadzenia w warunkach domowych. Z tego, co się orientuję, piwo górnej fermentacji robi tylko browar Belgia w Kielcach, i może któryś z mikrobrowarów.
    Powstaje więc zasadnicze pytanie - skąd w Polsce wziąć drożdże ???
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Rzeczywiscie warząc w domu używamy najczęsciej drożdży górnej fermentacji (typu ale), które optymalnie działają w temp. pokojowej, tj. bliskiej 20 deg.C.
    Drożdże dolnej fermentacji (typu lager) optymalnie pracują w temp. około 10 deg.C, w której drożdże typu ale zwykle odmawiają już współpracy.
    Tak się dobrze składa, że dla drożdży ale z powodzeniem rozwiązano już problem aktywnej formy suchej i wiele szczepów można kupić w tej formie za grosze (a raczej centy, fenigi...). Dla sfermentowania 20 L brzeczki używa się około 20g rehydratowanych drożdży. Te w trakcie fermentacji mnożą się więc osad drożdżowy można poźniej wielokrotnie wykorzystywać.
    Bliski jest też moment, gdy na rynakch pojawi sie forma sucha drożdży lager i to dla profesjonalistów. Niestety nie bardzo jest gdzie kupić w kraju drożdże suche konfekcjonowane jak dla piwawarów domowych aczkolwiek wiem, że są one już sprowadzane w 500g pakietach i używane w niektórych mikrobrowarach.
    Sunkidd z UK, czy Piwowar z Niemiec nie powinni mieć żadnych kłopotów z zaopatrzeniem się w drożdże w odpowiednich sklepach z zaopatrzeniem dla piwowarów domowych.
    Na zdobycie drożdży w browarze Belgia raczej bym nie liczył - takie browary traktują drożdże jako częsć tajemnicy technologicznej
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Hej Czes, Twoja odpowiedź jest wyczerpująca, ale trochę obok - nie zdradziłeś, skąd Ty bierzesz drożdże
      Na browar Belgia nie liczyłem, jest to po prostu jedyny znany mi browar w Polsce, który warzy piwo górnej fermentacji.
      Na instrukcji "Podpiwku Kujawskiego" jest informacja, żeby wykorzystać zwykłe drożdże piekarnicze. Trochę będzie śmierdziało, ale cóż ...

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

        #4
        no i Soma
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Co Soma - chyba nie sądzisz, że ktoś da mi tam cokolwiek

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23932

            #6
            no tak Krzysiu, ty miałbyś z tym problemy...
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              Art ma nosa!
              SOMA używa suchych drożdży górnej fermentacji firmy Lallemand (Nottingham)oraz francuskich Safale.Dosć chaotycznie probują wszystkiego...
              Jesli chodzi o mnie, to mam swój bank kultur drożdżowych trzymanych na tzw.skosach agarowych.
              Własnie dzisiaj zajmuję się ich przeszczepianiem.
              Oryginały przywiozłem/sprowadziłem z USA - to 12 różnych szczepów, głównie górnej fermentacji.
              Gdy najdzie mnie ochota na zrobienie piwa kilka dni przed warką zaczynam budować starter drożdżowy.
              Dla początkujących jednak najlepsze suche.
              W Somie zawiaduje nimi atrakcyjna blondynka o imieniu Karolina. Sprobujcie!
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23932

                #8
                mam nadzieję, że o drożdże ci chodzi

                p.s.
                sama propagacja drożdży jest trudna czy bardzo trudna?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #9
                  Propagacja - nic trudnego:
                  ze skosu biorę tzw ozę (pętla z drucika, który trzeba przed użyciem wyżarzyć w płomieniu palnika celem sterylizacji) komórek drożdżowych i wprowadzam je do 5 ml sterylnej brzeczki. Następnego dnia te 5 ml, już fermentujące, wprowadzam do 100 ml brzeczki, a dzień później
                  powiększam to do objętosci 800 ml.
                  Następnego dnia mam starter, który wprowadzam do
                  swieżo ugotowanej, ostudzonej i napowietrzonej brzeczki mego piwa. Jest jej zwykle około 20 litrów, bo w takiej skali warzę.
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23932

                    #10
                    rozemiem przez to, że problem tkwi w higienie.
                    no i w zdobyciu pierwszej partii drożdży.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #11
                      Spróbować?
                      Karoliny czy jej produktu?
                      Oj panie Dr.....
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        A ja myślałem, że chodzi o drożdże do piwa, a nie o produkt Karoliny

                        Karolina zresztą produkuje bardzo ładną porcelanę. Ale to całkiem inna Karolina A zarządza nią Bożena.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23932

                          #13
                          kolega Piwowar ma problemy z naszymi łączami, więc zamieszczam w jego imieniu

                          Firma Microbrau z Berlina oferuje drozdze suche zarowno dolnej jak i gornej fermentacji. Paczka 6 g, wystarczajaca na 20 l piwa kosztuje u nich 3 Marki plus koszt przesylki. Wszystkim zainteresowanym moge cos takiego zamowic i wyslac.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            #14
                            Propagacja

                            Masz rację!!!
                            Propagacja drożdży to czystość, czystość i jeszcze raz czystość. Mój kolega twierdzi, że podczas propagacji z pozostałymi mikrobami trzeba tak "ogniem i mieczem".
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • NoLeafClover
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.09
                              • 449

                              #15
                              A czy z takich suchych drożdźy np. z paru ziarenek nie można ich rozmnożyć ??? Np. przez przygotowanie np. w butelce dwa czy trzy dni wcześniej startera (dodaniu ich do małej ilości brzeczki). Powinny chyba sie rozmnożyć i wtedy można byłoby dodać do baniaka-fermentera zawartość butelki ????
                              NoLeafClover

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X