Drożdże piwne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #16
    Oczywiscie można; parę ziarenek suchych drożdży to mnóstwo komórek.Trzeba jednak zadbać o sterylnosć brzeczki - grzać ją do wrzenia przez kilkanascie minut najlepiej w naczyniu w którym będziesz drożdże propagował. Po ostygnięciu brzeczki do temp. ok. 30 C można dosypać drożdży. Naczynia nie zamykać szczelnie, a jedynie przykryć np folią Al.W fazie wzrostu drożdże potrzebują tlenu z powietrza. Z tego powodu korzystne jest też mieszanie zawartosci.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • NoLeafClover
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.09
      • 449

      #17
      Dzięki Czes ale mam jeszcze pytanko - czy można je rozmnożyć w czymś innym niż brzeczka (chodzi o ten starter)???
      NoLeafClover

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #18
        Roztwór cukru jest zbyt ubogi w składniki pokarmowe ale zdaje się, że nieźle nadaje sie do tego celu niskoalkoholowe piwo słodowe, jak np okocimskie Karmi. Jesli zachowasz czystosć, to moznaby nawet tego Karmi nie gotować - w oryginalnej butelce jest wszak sterylne.
        Sam nigdy tego numeru nie wykonywałem, bo zwykle mam do dyspozycji brzeczkę albo suchy ekstrakt słodowy.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • NoLeafClover
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.09
          • 449

          #19
          Dobry pomysł - spróbuję kiedyśoże się uda. Drożdze są trudne do zdobycia i dlatego moje pytanie o mnożenie ich. Ja pwio robię na razie z gotowej już brzeczki (kupuje puszke) Do tego są suche drożdże. Chciałbym spróbować zostawić trochę tych drożdży i spróbować nie z gotowca a pobawić się ze słodem jęczmiennym czy to pszenicznym i chmielem. Stąd moje pytanie Czes. dzięki za odpowiedź. Z tym karmi to może być niezły pomysł. Spróbuję a o wynikach postaram się powiadomić

          Pozdro
          NoLeafClover

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #20
            He, he. To raczej będzie nie na temat ale...
            Mam w domu tabletki z drożdzy piwnych, nabyte w aptece.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #21
              Te drożdże w tabletkach są ani chybi kompletnie martwe. Ot, ich zwłoki wykorzystuje się jako źródło witamin z grupy B.

              Natomiast, BezlistnaKoniczynko - zdajesz sie nie brać pod uwagę, że osady po fermentacji zawierają mnóstwo drożdży, których można użyć do fermentacji następnej. Wystarczy osad zlać do zdezynfekowanego, zamykanego słoja i przechowywać w lodówce (nie zamrażać!). Będzie aktywny przez kilka tygodni. Można je przed przechowywaniem przemyć od białkowych i chmielowych osadów przegotowaną, chłodną wodą ale niekoniecznie. Duże browary też tak robią i dopiero po kilku takich tzw. repasażach sięgają po nowe drożdże.

              Miejmy jednak nadzieję, że wkrótce suszone drożdże bedą łatwiej dostępne, a są w istocie tanie!
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

                #22
                Natomiast, BezlistnaKoniczynko - zdajesz sie nie brać pod uwagę, że osady po fermentacji zawierają mnóstwo drożdży, których można użyć do fermentacji następnej. Wystarczy osad zlać do zdezynfekowanego, zamykanego słoja i przechowywać w lodówce (nie zamrażać!). Będzie aktywny przez kilka tygodni. Można je przed przechowywaniem przemyć od białkowych i chmielowych osadów przegotowaną, chłodną wodą ale niekoniecznie. Duże browary też tak robią i dopiero po kilku takich tzw. repasażach sięgają po nowe drożdże.

                Nie brałem tego pod uwagę bo słyszałem że są gorsze efekty fermentacji przy zastosowaniu "repasażu"
                I takie pytanie jak je przemywać ??? aby "nie uciekły"

                Secundo - skąd wiesz że bezlistna Czes ?

                Pozdro
                NoLeafClover

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #23
                  Aktualnie, w dużych browarach zwykle drugi i trzeci rzut drożdży spisuje się z reguły lepiej niż pierwszy!
                  Przemywanie w domu nie jest łatwe: kremowa warstwa osadu drożdży zwykle lokuje się pomiędzy dwoma ciemniejszymi warstwami osadów. Tę górną warstwę jako lżejszą można poprostu zlać (zdekantować) zanim osiądzie na warstwie cięższych drożdży. Gorzej z warstwą cięższą od drożdzy.
                  W browarze robi się to na sicie.
                  Najłatwiej tym browarom co mają fermentory cylindryczno-stożkowe i stosują drożdże dolnej fermentacji: drożdże zbierają sie w stożku pod fermentorem i sa z tego stożku spuszczane zaworem. Łatwo wtedy wyciąć frakcję czystych drożdży.

                  No, pewnosci, że bezlistna nie mam...
                  ale jestem pewny, że są powody do bycia zdegustowanym ( teraz nawet większe)
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • NoLeafClover
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 449

                    #24
                    No faktycznie jestem zdegustowany odpowiedzią bo mając balon szkalny ciężko będzie mówić o rozdzielaniu warstw drożdży. Ale dziwi mnie że mowa tu o warstwach. Robiąc piwo drożdżami górnej fermentacji nie zauważyłem na dnie "warstw" Może do okulisty powinienem pójść ? Na moje oko był to jednolity biało-kremowy proszek. Ale i tak z braku dostępu do drożdży piwnych w Polsce warto spróbować.

                    A propos bezlistnej to rzeczywiście NoLeafClover to bezlistna koniczyna

                    Pozdro Czes
                    NoLeafClover

                    Comment

                    • volker
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 634

                      #25
                      NoLeafClover napisal/a
                      Z tym karmi to może być niezły pomysł. Spróbuję a o wynikach postaram się powiadomić

                      Przez kilka dni nie czytałem Forum, ale teraz - trochę spóźniony - mogę dodać, że czasami robiłem startery z Okocim Karmi. Zawsze były dobre.

                      Jedynym minusem był kolor - ciemne piwo karmelowe w starterze nie trzeba dodać do jasnego pilsnera.

                      Teraz robię startery z suchego ekstraktu słodowego.
                      Volker

                      Brunnenbräu Hausbrauerei

                      Comment

                      • NoLeafClover
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.09
                        • 449

                        #26
                        Czyli jednak można !!!

                        Czy wpływało to znacząco na barwę i smak późniejszego piwa ??
                        NoLeafClover

                        Comment

                        • volker
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.10
                          • 634

                          #27
                          Można, można...

                          Wpływ na barwę nawet nie jest największy - poł litra startera na 25 litrów piwa, to mały wpływ.

                          Ale dla piwowara domowego to i tak trudno warzyć jasne piwo - wszystkie kroki piwowarstwa domowego (n.p. gotowanie brzeczki przy dostępu tlenku (tlenka?) z powietrza) prowadzą do tego, że piwo domowe zawsze jest trochę jaśniejsze niż przemysłowe pilsnery. A jeżeli jeszcze dodajesz starter z Karmi'ego, to dziękuję. Piwo będzie ciemne jak okulary:
                          Volker

                          Brunnenbräu Hausbrauerei

                          Comment

                          • volker
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.10
                            • 634

                            #28
                            Bzdura!!!

                            Ma być:

                            "piwo domowe zawsze jest trochę ciemniejsze niż przemysłowe pilsnery"
                            Volker

                            Brunnenbräu Hausbrauerei

                            Comment

                            • NoLeafClover
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.09
                              • 449

                              #29
                              [
                              Ale dla piwowara domowego to i tak trudno warzyć jasne piwo - wszystkie kroki piwowarstwa domowego (n.p. gotowanie brzeczki przy dostępu tlenku (tlenka?) z powietrza) prowadzą do tego, że piwo domowe zawsze jest trochę jaśniejsze niż przemysłowe pilsnery. można garnek przykryć pokrywką - czy to nie wystarczy. A zresztą dla mnie i ciemniejsze może być byle miało smak. Swoją drogą Volker masz chyba sporo doświadczenia w domowym browarnictwie. Czy nie mógłbyś częściej dzielić się z nami swoimi zapewne bogatymi doświadczeniami ??

                              Pozdro
                              NoLeafClover

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23926

                                #30
                                ależ Volker się dzieli z nami informacjami!



                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X