Czym różni się cukier kandyzowany od trzcinowego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #1

    Czym różni się cukier kandyzowany od trzcinowego?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TesLuk
    gdyby był ktoś zainteresowany tym pytaniem w skali marko: mówiąc o dostawcach produkujących cukier, jak dla mnie bez wątpienia najlepszym jest: cukier
    Mam pytanie jak jest różnica między cukrem kandyzowanym a trzcinowym i pytanie do znających się na rzeczy piwowarów Kiedy dodajecie cukier przy warzeniu piw klasztornych ? Pozdr
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    Pierwsze pytanie zysakało swój wątek (niniejszy) i drugie pytanie zyskało nowy wątek (klik)
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Cukier kandyzowany pochodzi z cukru buraczanego, a ten z buraków, a cukier trzcinowy produkuje się z trzciny cukrowej. O ile się nie mylę, to pierwszy zawiera glukozę i fruktozę (cukry proste) a drugi sacharozę (dwucukier).

      Comment

      • granat862
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.12
        • 945

        #4
        A jaki to ma wplyw na piwo?
        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Teorie są różne.
          W większości przypadków, moim zdaniem, różnice są pomijalne. Drogich rodzajów cukru nie używałem, więc moje przypuszczenia są czysto teoretyczne. No i używac nie zamierzam, bo szkoda pieniędzy.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Tym samym, co picie w Szczawnicy różni się od szczania w piwnicy.

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Tym samym, co picie w Szczawnicy różni się od szczania w piwnicy.
              Krzysiu merytorycznie proszę a nie pierdoły tu wypisujesz, dowcipy są niżej
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Merytorycznie to zarejestrowałeś się dwa lata temu. Nawet nie raczyłeś napisać, ile warek masz za sobą. Ale mniejsza z tym.

                Pytanie dowodzi, ze nie chciało się tobie nawet zadać pytania do dowolnej wyszukiwarki. Moim zdaniem to pytanie jest po prostu żenujące. Ja bym się wstydził o coś takiego pytać, nie sprawdzając tego wcześniej w encyklopedii.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-05-21, 21:57.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Merytorycznie to zarejestrowałeś się dwa lata temu. Nawet nie raczyłeś napisać, ile warek masz za sobą. Ale mniejsza z tym.

                  Pytanie dowodzi, ze nie chciało się tobie nawet zadać pytania do dowolnej wyszukiwarki. Moim zdaniem to pytanie jest po prostu żenujące. Ja bym się wstydził o coś takiego pytać, nie sprawdzając tego wcześniej w encyklopedii.
                  Warek Przemo ma za sobą nieco, ale nie sposób nie przyznać racji, że pytanie było hmmmm... głupie A bardziej - głupio sformułowane, bo jak rozumiem, Przemowi chodziło od początku o różnice w smaku przy dodawaniu tych cukrów do piw klasztornych.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Warek Przemo ma za sobą nieco, ale nie sposób nie przyznać racji, że pytanie było hmmmm... głupie A bardziej - głupio sformułowane, bo jak rozumiem, Przemowi chodziło od początku o różnice w smaku przy dodawaniu tych cukrów do piw klasztornych.
                    Dokładnie o to mi chodziło ale jak zwykle Krzysiu nie zakumał i rozwinął starą śpiewkę "forumowego mądrali" a co do ilości hl zrobionych to nie lubię się chwalić, ale miałbyś kolego co robić żeby mnie dogonić
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Co do ilości hektolitrów to być może miałbym, ale co do ich jakości, to z cała pewnością nie.

                      I nie mów "jak zwykle", tylko na drugi raz pisz zrozumiale, tak żeby Marusia nie musiała ciebie za ciebie tłumaczyć. Bo to świadczy tylko o tym, że nie potrafisz poprawnie po polsku wyrazić swoich myśli. A jesli masz jeszcze jakies problemy, to możemy spotka się na solo. Nie mam aż tak daleko do Wolsztyna, żebym nie mógł tam zawitać.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24004

                        #12
                        No, pojedynek na gary się szykuje
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Co do ilości hektolitrów to być może miałbym, ale co do ich jakości, to z cała pewnością nie.

                          I nie mów "jak zwykle", tylko na drugi raz pisz zrozumiale, tak żeby Marusia nie musiała ciebie za ciebie tłumaczyć. Bo to świadczy tylko o tym, że nie potrafisz poprawnie po polsku wyrazić swoich myśli. A jesli masz jeszcze jakies problemy, to możemy spotka się na solo. Nie mam aż tak daleko do Wolsztyna, żebym nie mógł tam zawitać.
                          Moje pytanie było do doświadczonych piwowarów i miałem nadzieję że jeśli w ten sposób napiszę to każdy zrozumie ale następnym razem będę wyrażał się jaśniej a do Wol zapraszam u mnie każdy jest mile widziany czy solo czy w grupie
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                            Mam pytanie jak jest różnica między cukrem kandyzowanym a trzcinowym ...
                            No to przeczytaj sobie pierwszą część pytania i objaśnij mi, jako początkującemu piwowarowi, gdzie tu jest podtekst o efekcie smakowym w gotowym piwie.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-05-21, 23:20.

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                              Moje pytanie było do doświadczonych piwowarów i miałem nadzieję że jeśli w ten sposób napiszę to każdy zrozumie
                              Przeczytaj tu a się nie czepiaj.Marusia zrozumiała o co chodzi i inni pewnie też no ale jeśli Ty nie ....... to masz pecha. I skończmy tą przepychanke bo jeśli możesz konkretnie odpowiedzieć na zadane przeze mnie pyt to odpowiedz jeśli nie to nie zawracaj dupy na drugi raz i zajmij się swoimi sprawami. pozdro
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Nepomucen, Nepo No Title
                                darekd
                                Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                                Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                                24,5% ekstr.
                                10,5% alk.

                                Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                                2024-11-29, 00:44
                              • darekd
                                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                darekd
                                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6,0%

                                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                2025-01-22, 22:57
                              • darekd
                                Van Pur, Dubbel
                                darekd
                                Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

                                Tu jest Blond:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

                                Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
                                2024-05-15, 23:43
                              • darekd
                                Boelens [Enigma], Tamera
                                darekd
                                Jeden z wielu kontraktowców beligijskich (Enigma), ale nawet jak na Belgię ma wybitnie kiczowate ety, wśród których Tamera wiedzie prym.

                                https://www.enigmabrewery.be/pages/beers/

                                Chmiel Citra, 9% alk. styl: Tripel

                                Aromat - początkowo nuta octowa, ale na szczęście...
                                2021-12-10, 01:43
                              • Jakubdan
                                Porada dla nowicjusza
                                Jakubdan
                                Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
                                2021-09-30, 21:16
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...