Czym różni się cukier kandyzowany od trzcinowego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #16
    Ogrzewając starego "kontleta", który się zakończył przepychankami, a odpowiedzią nie, pozwolę sobie wtrącić 3 grosze dla jasności.
    Cukier kandyzowany można zrobić zarówno na bazie cukru białego, buraczanego, jak i trzcinowego.
    Wszystkie 4 substancję będą się od siebie w pewnym stopniu różnić.
    Cukier buraczany nie wprowadzi do piwa żadnych smaków, cukier trzcinowy jak wiadomo wprowadzi i lekki posmaczek i kolor.
    Natomiast trudni mi stwierdzić jakie będą różnice między cukrem kandyzowanym zrobionym z buraczanego, a zrobionym z trzcinowego. Sam robiłem kandyzowany z trzcinowego, i wydaje mi się (sądząc po opisach), że efekt jest bardzo podobny do kandyzowanego na bazie białego, podobny kolor, substancje smakowe i zapachowe (związki Maillarda), w mojej ocenie bardzo przyjemne, i chyba lekko wyczuwalne, przynajmniej w tym co usiłowałem stworzyć na wzór "dubli".

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #17
      Skąd tam reakcje Maillarda, skoro nie ma białka?
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • Cyneq
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 181

        #18
        Nie mam pojęcia, wierzę na słowo uczestnikom kilku wielostronnicowych dyskusji na forach zagranicznych oraz na którymś krajowym, o ile pamiętam też w niej uczestniczyłeś, więc nie wiem czemu mnie pytasz.
        W procesie pozyskania cukru kandyzowanego używa się kwasku cytrynowego oraz fosforanu dwuamonowego, nie wiem czy są one substratami tej reakcji czy jej katalizatorami, pewnie wie to ktoś o większej wiedzy chemicznej, ale jak widać to działa.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          A, sorry, sądziłem że chodzi Ci o sam cukier i kwas, bez DAP, wtedy będziesz miał tylko cukier zinwertowany do mieszaniny glukozy i fruktozy.

          Ale też nie wiadomo, czy same grupy aminowe z DAP wystarczą do reakcji Maillarda. To były domysły raczej.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #20
            Chodzi mi o proces pozyskiwania taki, jak opisywany w tamtym wątku, oraz w jakiś podlinkowanych źródłach.
            Może i domysły - gość który o tym pisał zrobił o ile pamiętam kawał roboty i teoretycznej i praktycznej, łącznie z odpowiednimi analizami. Nie znam się na chemii, więc przyjmuje na słowo że miał rację, taki urok "internetu", być może powtarzam bzdurę, nie wiem.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Nepomucen, Nepo No Title
              darekd
              Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

              Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

              24,5% ekstr.
              10,5% alk.

              Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
              2024-11-29, 00:44
            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 22:57
            • darekd
              Van Pur, Dubbel
              darekd
              Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

              Tu jest Blond:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

              Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
              2024-05-15, 23:43
            • darekd
              Boelens [Enigma], Tamera
              darekd
              Jeden z wielu kontraktowców beligijskich (Enigma), ale nawet jak na Belgię ma wybitnie kiczowate ety, wśród których Tamera wiedzie prym.

              https://www.enigmabrewery.be/pages/beers/

              Chmiel Citra, 9% alk. styl: Tripel

              Aromat - początkowo nuta octowa, ale na szczęście...
              2021-12-10, 01:43
            • Jakubdan
              Porada dla nowicjusza
              Jakubdan
              Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
              2021-09-30, 21:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...