Ogrzewając starego "kontleta", który się zakończył przepychankami, a odpowiedzią nie, pozwolę sobie wtrącić 3 grosze dla jasności.
Cukier kandyzowany można zrobić zarówno na bazie cukru białego, buraczanego, jak i trzcinowego.
Wszystkie 4 substancję będą się od siebie w pewnym stopniu różnić.
Cukier buraczany nie wprowadzi do piwa żadnych smaków, cukier trzcinowy jak wiadomo wprowadzi i lekki posmaczek i kolor.
Natomiast trudni mi stwierdzić jakie będą różnice między cukrem kandyzowanym zrobionym z buraczanego, a zrobionym z trzcinowego. Sam robiłem kandyzowany z trzcinowego, i wydaje mi się (sądząc po opisach), że efekt jest bardzo podobny do kandyzowanego na bazie białego, podobny kolor, substancje smakowe i zapachowe (związki Maillarda), w mojej ocenie bardzo przyjemne, i chyba lekko wyczuwalne, przynajmniej w tym co usiłowałem stworzyć na wzór "dubli".
Cukier kandyzowany można zrobić zarówno na bazie cukru białego, buraczanego, jak i trzcinowego.
Wszystkie 4 substancję będą się od siebie w pewnym stopniu różnić.
Cukier buraczany nie wprowadzi do piwa żadnych smaków, cukier trzcinowy jak wiadomo wprowadzi i lekki posmaczek i kolor.
Natomiast trudni mi stwierdzić jakie będą różnice między cukrem kandyzowanym zrobionym z buraczanego, a zrobionym z trzcinowego. Sam robiłem kandyzowany z trzcinowego, i wydaje mi się (sądząc po opisach), że efekt jest bardzo podobny do kandyzowanego na bazie białego, podobny kolor, substancje smakowe i zapachowe (związki Maillarda), w mojej ocenie bardzo przyjemne, i chyba lekko wyczuwalne, przynajmniej w tym co usiłowałem stworzyć na wzór "dubli".
Comment