Piwo imprezowo-hurtowe prośba o pomoc!
Collapse
X
-
Wydaje mi się, że kolega Admiro prosił o przepis na piwo, a nie o porady prawne. Wygląda jednak na to, że na tym forum więcej jest prawników specjalistów od skarbówki niż piwowarów.
Proponuję ugotować weizena, bo niewielki ich wybór na rynku i nie są gorzkie co ceni sobie większość kobiet:
słód jasny jęczmienny - 1700g
słód jasny pszenny - 3300g
36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
44 st. przerwa ferulikowa - 15 min
52 st. przerwa białkowa - 10 min
64 st. przerwa maltozowa - 20 min
72 st. przerwa cukrująca - 10-15 min (do scukrowania)
gotowanie 1,5 h
Chmielenie:
Lubelski 28g 15 min po zagotowaniu i 8g 15 min przed końcem gotowania. Jak ktoś lubi można z druga dawką chmielu dodać kolendrę (max. 5-7g)
Wersja dunkel:
Monachijski - 600g
Karmelowy jasny - 800g
Karmelowy ciemny - 400g
Barwiący (palony) - 100g
słód pszenny - 3300g
PozdrawiamComment
-
Dziękuję za porady, czasu mało więc decyzja podjęta: Weizen Dunkel Wogosza, Pale Ale 12, Ala Grodziskie 8 po ok. 40 litrów, Porter 12 ok. 20 litrów.
Przepis fidoangel zastosuję prywatnie dla siebie
Jeżeli ten ambitny plan wypali choć w 50% to przy obecnym stopniu doświadczenia uznam to za sukces i opiszę na forum.
Wszelkie porady z zacieraniem Pale Ale, Ala Grodziskie i Porter słaby przyjmę z wdzięcznością.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PancernikAdmiro, jakbyś się spiął, to mógłbyś w ramach zajęć rekreacyjno-sportowych przetoczyć KEG-i z GAB-a na Wasze święto. A swoją drogą hasło "Kamasutra w Gorzelni" brzmi potężnie
Mój przepis na piwo a la Grodziskie. Jednak ostrzegam, że na taką imprezę może nie cieszyć się powodzeniem. Piwo jest bardzo słabe, a do tego mocno gorzkie. Kobiety raczej odpadają, a młodzież powie że strasznie wodniste:
Słód wędzony - 1100g
Słód pszenny - 2500g
36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
64 st. przerwa maltozowa - 40 min
72 st. przerwa cukrująca - 15-20 min (do scukrowania)
gotowanie 2 h
Chmielenie granulatem:
Marynka 18g 15 min po zagotowaniu i 10g Lubelski 15 min przed końcem gotowania.
Drożdże S33
W poprzednim poście odnośnie weizena zapomniałem dodać, że drożdże to WB06 oczywiście.Comment
-
A może mild`a.
Ciemne smaczne piwo sesyjne.
2,5kg słodu pilzeńskiego
0,5kg słodu monachijskiego
0,2kg słodu karmelowego jasnego
0,15kg cukru
ewentualnie 0,04 słodu czekoladowego
Zacieranie 60minut 68`C
40g Lubelski albo 20g marynki na 60-90 minut gotowania.
Gęstość początkowa od 8 do 10,5°Blg.
Drożdże Safale S-04, albo inne ale`owe niezbyt mocno odfermentowujące.
Przy wersji 8blg przy klarowaniu piwa karukiem (można użyć żelatyny) i sztucznym (wymuszonym) nagazowaniu piwo nadaje się do podania po tygodniu od fermentacji. (Oczywiście lepiej by te 4 tygodnie leżakował)"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Nowa miejscówka, bardzo blisko trasy. Czyli położenie oczywiste, ale niekoniecznie, bo do Jawora (Jauera, jak mawiają stylizujący się na autochtonów potomkowie przesiedleńców zabużańskich
) jeszcze kawałek. Ta wieś, to nie wieś, lecz opłotki Legnicy. Podejrzewam, że browar jest w tym...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Witajcie!
mam prośbę o identyfikację tych kufli. Oba z "wykopalisk", bardzo ciężkie, grube szkło (ścianki jakieś 2-3 mm), na dnie symbol VH, oba mają znaki wskazujące na poziom 0,5 litra. To jakieś knajpiane? Czysta ciekawość, z góry dziękuję
...-
Channel: Identyfikacja
-
-
Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie. Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
-
Channel: Identyfikacja
-
-
proszę zorientowanych o datowanie i wskazanie huty
oczywiście, w miarę możliwości
chciałbym wiedzieć, z czego piję
a kufelek jest z 'wystawki'
z góry dzięki za info3 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment