Piwo imprezowo-hurtowe prośba o pomoc!
Collapse
X
-
Wydaje mi się, że kolega Admiro prosił o przepis na piwo, a nie o porady prawne. Wygląda jednak na to, że na tym forum więcej jest prawników specjalistów od skarbówki niż piwowarów.
Proponuję ugotować weizena, bo niewielki ich wybór na rynku i nie są gorzkie co ceni sobie większość kobiet:
słód jasny jęczmienny - 1700g
słód jasny pszenny - 3300g
36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
44 st. przerwa ferulikowa - 15 min
52 st. przerwa białkowa - 10 min
64 st. przerwa maltozowa - 20 min
72 st. przerwa cukrująca - 10-15 min (do scukrowania)
gotowanie 1,5 h
Chmielenie:
Lubelski 28g 15 min po zagotowaniu i 8g 15 min przed końcem gotowania. Jak ktoś lubi można z druga dawką chmielu dodać kolendrę (max. 5-7g)
Wersja dunkel:
Monachijski - 600g
Karmelowy jasny - 800g
Karmelowy ciemny - 400g
Barwiący (palony) - 100g
słód pszenny - 3300g
PozdrawiamComment
-
Dziękuję za porady, czasu mało więc decyzja podjęta: Weizen Dunkel Wogosza, Pale Ale 12, Ala Grodziskie 8 po ok. 40 litrów, Porter 12 ok. 20 litrów.
Przepis fidoangel zastosuję prywatnie dla siebie
Jeżeli ten ambitny plan wypali choć w 50% to przy obecnym stopniu doświadczenia uznam to za sukces i opiszę na forum.
Wszelkie porady z zacieraniem Pale Ale, Ala Grodziskie i Porter słaby przyjmę z wdzięcznością.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PancernikAdmiro, jakbyś się spiął, to mógłbyś w ramach zajęć rekreacyjno-sportowych przetoczyć KEG-i z GAB-a na Wasze święto. A swoją drogą hasło "Kamasutra w Gorzelni" brzmi potężnie
Mój przepis na piwo a la Grodziskie. Jednak ostrzegam, że na taką imprezę może nie cieszyć się powodzeniem. Piwo jest bardzo słabe, a do tego mocno gorzkie. Kobiety raczej odpadają, a młodzież powie że strasznie wodniste:
Słód wędzony - 1100g
Słód pszenny - 2500g
36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
64 st. przerwa maltozowa - 40 min
72 st. przerwa cukrująca - 15-20 min (do scukrowania)
gotowanie 2 h
Chmielenie granulatem:
Marynka 18g 15 min po zagotowaniu i 10g Lubelski 15 min przed końcem gotowania.
Drożdże S33
W poprzednim poście odnośnie weizena zapomniałem dodać, że drożdże to WB06 oczywiście.Comment
-
A może mild`a.
Ciemne smaczne piwo sesyjne.
2,5kg słodu pilzeńskiego
0,5kg słodu monachijskiego
0,2kg słodu karmelowego jasnego
0,15kg cukru
ewentualnie 0,04 słodu czekoladowego
Zacieranie 60minut 68`C
40g Lubelski albo 20g marynki na 60-90 minut gotowania.
Gęstość początkowa od 8 do 10,5°Blg.
Drożdże Safale S-04, albo inne ale`owe niezbyt mocno odfermentowujące.
Przy wersji 8blg przy klarowaniu piwa karukiem (można użyć żelatyny) i sztucznym (wymuszonym) nagazowaniu piwo nadaje się do podania po tygodniu od fermentacji. (Oczywiście lepiej by te 4 tygodnie leżakował)"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Comment