Nie masz prawa. Weź sobie ustawę o podatku akcyzowym, tam wszystko jest czarno na białym. Zresztą zagadnienie było już kilkakrotnie omawiane na forum.
Piwo imprezowo-hurtowe prośba o pomoc!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie masz prawa. Weź sobie ustawę o podatku akcyzowym, tam wszystko jest czarno na białym. Zresztą zagadnienie było już kilkakrotnie omawiane na forum."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziJeśli admiro nie jesteś w żaden sposób społecznie/politycznie/lokalnie aktywnym działaczem i do tego nie masz zdesperowanych ukrytych wrogów, to nie będziesz miał problemu z podobną inicjatywą.
Ale jego żona jest sołtysem. A sołtys zawsze ma wrogów.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi... Prawo jest prawem i Krzysiu ma racje, nie masz prawa, ale to nie znaczy, że od razu będziesz przestępcą pociągniętym do odpowiedzialności.
Comment
-
-
Ha, czyli z powodu idiotycznych przepisów ludziki będą musieli kupować piwko z kija, a ja załatwiać firmę która go tam wstawi.
Pomijam fakt, że nie spróbują dobrego piwka domowego, smutne.
Widzę, ze imprezy na wsi typu jak przynoszę piwko, ty ciasto, ktoś inny grilla, zespół gra za friko, nie da się już legalnie zorganizować.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedziHa, czyli z powodu idiotycznych przepisów ludziki będą musieli kupować piwko z kija, a ja załatwiać firmę która go tam wstawi.
Nie, wystarczy, że kupisz beczke, wypozyczysz pompke z kranem i już.
I teraz trza by poszukać dobrego piwa w beczce. Może jakieś Czeskie mają w okolicy.Last edited by jacer; 2009-06-01, 10:10.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziDa się legalnie. Zapłacisz akcyzę i będziesz miał jak najbardziej legalnie. Ja w tym nie widzę nic idiotycznego."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziI teraz trza by poszukać dobrego piwa w beczce. Może jakieś Czeskie mają w okolicy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Rozdawanie piwa domowego na wiejskim festynie jakoś mi się nie widzi. Jest jakieś prawdopodobieństwo, że ktoś się przyczepi - UC lub UKS. Ale równie prawdopodobne jest, że wszyscy oleją tę sprawę, bo mało kto zna się na prawie akcyzowym i w dodatku będzie na wiejskim festynie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziTo już zależy od interpretacji konkretnego UC. Równie dobrze przepisy można zinterpretować tak, że nie od piwa domowego nie można pobrać akcyzy, ergo nie można go legalnie rozdawać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziGAB pod nosem
Comment
-
-
Hmm. Piwo na własny użytek produkować można? Można. Rozdawać znajomym można? można. Impreza niewielka? Niewielka. Wydzielamy obszar, stawiamy szyld "impreza prywatna", zapoznajemy się z każdym wchodzącym, dbamy o odpolitycznienie, można dodać jakieś balony dla picu. No i wg. mnie w tym momencie wszystko pozostaje legalne. Użytek własny.
piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych
domowym sposobem przez osoby fizyczne na
własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży;Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziDa się legalnie. Zapłacisz akcyzę i będziesz miał jak najbardziej legalnie. Ja w tym nie widzę nic idiotycznego.
Druga sprawa, jeżeli jak proponujecie kupię piwo w beczce np. z GABa i będę rozlewał to przecież również podchodzi to pod dystrybucję...
Ewentualnie "Pokaz warzenia piwa domowego" i upierać się przy kontroli, że to degustacja..., gorzej jak ktoś życzliwy się znajdzie i uprzejmie doniesie.Last edited by admiro; 2009-06-01, 11:26.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Może najprościej by było, gdyby Admiro skontaktował się z najbliższym UC i zapytał u źródła jak oni to widzą i koniecznie napisał co mu odpowiedzieli. Mnie ta sprawa bardzo interesuje, bo też na większych imprezach (choć zamkniętych) miałem okazję częstować swoim piwem, choć oczywiście w znacznie mniejszej ilości. Jednak z punktu widzenia ustawy o pod. akcyzowym ilość pewnie nie ma znaczenia.
Comment
-
Comment