Piwo imprezowo-hurtowe prośba o pomoc!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
    Interpretacje UC można zaskarżyć do sądu.
    Można. Ale to oni mają pieczątki. Z koniem też się można kopać.

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #62
      Wydaje mi się, że kolega Admiro prosił o przepis na piwo, a nie o porady prawne. Wygląda jednak na to, że na tym forum więcej jest prawników specjalistów od skarbówki niż piwowarów.
      Proponuję ugotować weizena, bo niewielki ich wybór na rynku i nie są gorzkie co ceni sobie większość kobiet:
      słód jasny jęczmienny - 1700g
      słód jasny pszenny - 3300g
      36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
      44 st. przerwa ferulikowa - 15 min
      52 st. przerwa białkowa - 10 min
      64 st. przerwa maltozowa - 20 min
      72 st. przerwa cukrująca - 10-15 min (do scukrowania)
      gotowanie 1,5 h
      Chmielenie:
      Lubelski 28g 15 min po zagotowaniu i 8g 15 min przed końcem gotowania. Jak ktoś lubi można z druga dawką chmielu dodać kolendrę (max. 5-7g)

      Wersja dunkel:
      Monachijski - 600g
      Karmelowy jasny - 800g
      Karmelowy ciemny - 400g
      Barwiący (palony) - 100g
      słód pszenny - 3300g
      Pozdrawiam

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #63
        Dziękuję za porady, czasu mało więc decyzja podjęta: Weizen Dunkel Wogosza, Pale Ale 12, Ala Grodziskie 8 po ok. 40 litrów, Porter 12 ok. 20 litrów.
        Przepis fidoangel zastosuję prywatnie dla siebie

        Jeżeli ten ambitny plan wypali choć w 50% to przy obecnym stopniu doświadczenia uznam to za sukces i opiszę na forum.

        Wszelkie porady z zacieraniem Pale Ale, Ala Grodziskie i Porter słaby przyjmę z wdzięcznością.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeżeli ten ambitny plan wypali choć w 50% to przy obecnym stopniu doświadczenia uznam to za sukces i opiszę na forum.
          Opisz koniecznie. Powodzenia. Twoje
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
            Interpretacje UC można zaskarżyć do sądu...
            Musisz mieć cholernie dużo czasu i pieniędzy, że jesteś taki chojrak. Przypomnij sobie sprawy Optimusa i JTT. Też mieli rację, tylko co z tego?

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
              Admiro, jakbyś się spiął, to mógłbyś w ramach zajęć rekreacyjno-sportowych przetoczyć KEG-i z GAB-a na Wasze święto. A swoją drogą hasło "Kamasutra w Gorzelni" brzmi potężnie
              To hasło to browar GAB powinien kupić za duże pieniądze. Jest fantastyczne.
              Mój przepis na piwo a la Grodziskie. Jednak ostrzegam, że na taką imprezę może nie cieszyć się powodzeniem. Piwo jest bardzo słabe, a do tego mocno gorzkie. Kobiety raczej odpadają, a młodzież powie że strasznie wodniste:
              Słód wędzony - 1100g
              Słód pszenny - 2500g
              36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
              64 st. przerwa maltozowa - 40 min
              72 st. przerwa cukrująca - 15-20 min (do scukrowania)
              gotowanie 2 h
              Chmielenie granulatem:
              Marynka 18g 15 min po zagotowaniu i 10g Lubelski 15 min przed końcem gotowania.
              Drożdże S33
              W poprzednim poście odnośnie weizena zapomniałem dodać, że drożdże to WB06 oczywiście.

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #67
                Marynka 18g 15 min po zagotowaniu
                Przepraszam tu jest błąd. Ma być 28g Marynki lub 16g Marynki i 10g Lubelskiego w pierwszej dawce. To piwo powinno być gorzkie.

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #68
                  A może mild`a.
                  Ciemne smaczne piwo sesyjne.
                  2,5kg słodu pilzeńskiego
                  0,5kg słodu monachijskiego
                  0,2kg słodu karmelowego jasnego
                  0,15kg cukru
                  ewentualnie 0,04 słodu czekoladowego

                  Zacieranie 60minut 68`C

                  40g Lubelski albo 20g marynki na 60-90 minut gotowania.

                  Gęstość początkowa od 8 do 10,5°Blg.
                  Drożdże Safale S-04, albo inne ale`owe niezbyt mocno odfermentowujące.

                  Przy wersji 8blg przy klarowaniu piwa karukiem (można użyć żelatyny) i sztucznym (wymuszonym) nagazowaniu piwo nadaje się do podania po tygodniu od fermentacji. (Oczywiście lepiej by te 4 tygodnie leżakował)
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #69
                    20g marynki na 90 minut to będzie naprawdę sporo.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                      20g marynki na 90 minut to będzie naprawdę sporo.
                      Granulatu tak, ale szyszki już niekoniecznie.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #71
                        Beersmith mi policzył, że 20g szyszki 7,6% a-k gotowanej 90 minut da ponad 26 IBU.
                        Maksymlna goryczka wg nowrmy to 25 IBU, także ja bym uważał, tym bardziej że piwo ma być do szybkiego wypicia.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                          Beersmith mi policzył, że 20g szyszki 7,6% a-k gotowanej 90 minut da ponad 26 IBU.
                          Maksymlna goryczka wg nowrmy to 25 IBU, także ja bym uważał, tym bardziej że piwo ma być do szybkiego wypicia.
                          Zeszłoroczna szyszka Marynki miał ~6%a-k.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zeszłoroczna szyszka Marynki miał ~6%a-k.
                            Nie do końca:
                            BA - 6,8%
                            CP - 8%
                            homebrewing.pl - 7,6%
                            piwodziej.pl - brak :P

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X