jestem ciekaw czy było by zainterwsowanie takowym gdyby pojawił się w sprzedaży
ekstrakt wędzony
Collapse
X
-
Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-07-06, 21:07. -
Comment
-
Pewnie nie.Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
To z dymu da się zrobić ekstrakt?
Obawiam się, że w ogóle jest to mało prawdopodobne. Składniki "wędzonki" to przede wszystkim łatwo lotne związki aromatyczne. Nie sądzę, żeby udało się to uchowac w procesie ekstrahowania słodu wędzonego.
Swoją drogą, jeden z najpocieszniejszych opisów, jaki kiedykolwiek widziałem, dotyczył pstrąga wędzonego - skład: pstrąg, sól, dymComment
-
-
Weyermann ma w ofercie ekstrakt wędzony. Ktoś próbował robić z niego piwo? Ciekawi mnie ile rzeczywiście jest w nim "wędzoności".Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-07-15, 22:07.Comment
-
Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.
Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-07-16, 05:45.Comment
-
Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.
Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.
Termin "sucha destylacja" przy haśle "wędzenie" podaje E. Pijanowski i wsp., "Ogólna technologia żywności", WNT, Warszawa 2004Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 10:06 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
-
Rauchbock
Ekstr. 16%
Alk. 6,4%
Aromat - tony wędzonego słodu dominują (nie piszę czy oscypek czy kiełbasa, bo wiadomo że słód nie jest wędzony produktami spożywczymi, a odgadnięcie jakie drewno zostało użyte do wędzenia słodu jest poza moimi możliwościami,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment