ekstrakt wędzony

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    ekstrakt wędzony

    jestem ciekaw czy było by zainterwsowanie takowym gdyby pojawił się w sprzedaży
    Mniej książków więcej piwa
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    jestem ciekaw czy było by zainterwsowanie takowym gdyby pojawił się w sprzedaży
    Pewnie nie. Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
    Last edited by kopyr; 2009-07-06, 21:07.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      jestem ciekaw czy było by zainterwsowanie takowym gdyby pojawił się w sprzedaży
      Jeżeli miałby dobre właściwości wędzone i kolejni użytkownicy potwierdzali by jakość to sprzedaż gwarantowana

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Pewnie nie. Pytanie jeszcze jak bardzo byłby on wędzony? Tzn. czy trzeba by go stosować na zasadzie bazowego ekstraktu, czy na zasadzie ekstraktu barwiącego. Ostatnio np. rozczarował mnie rauchmalz z Weyermanna, chyba z 3-4kg w zasypie, a wędzoność na poziomie Speziala, do Schlenkerli lata świetlne.
        myślę że raczej jako bazowy ,na zasadzie barwiącego to raczej płyn używany w zakładach mięsnych aby wędliny udawały wędzone
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          myślę że raczej jako bazowy ,na zasadzie barwiącego to raczej płyn używany w zakładach mięsnych aby wędliny udawały wędzone
          I coś takiego by mi było potrzebne.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            słabe zainteresowanie
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              To z dymu da się zrobić ekstrakt?

              Obawiam się, że w ogóle jest to mało prawdopodobne. Składniki "wędzonki" to przede wszystkim łatwo lotne związki aromatyczne. Nie sądzę, żeby udało się to uchowac w procesie ekstrahowania słodu wędzonego.

              Swoją drogą, jeden z najpocieszniejszych opisów, jaki kiedykolwiek widziałem, dotyczył pstrąga wędzonego - skład: pstrąg, sól, dym

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Krzysiu, przecież dym jest "cieczą", produktem suchej destylacji drewna.
                Zrobić takie ekstrakt to się pewnie da, pytanie tylko czy produkt końcowy będzie spełniał oczekiwania klientów.
                Last edited by darko; 2009-07-15, 22:07.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Weyermann ma w ofercie ekstrakt wędzony. Ktoś próbował robić z niego piwo? Ciekawi mnie ile rzeczywiście jest w nim "wędzoności".
                  Last edited by Twilight_Alehouse; 2009-07-15, 22:07.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Krzysiu, przecież dym jest "cieczą"...
                    Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.

                    Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.
                    Last edited by Krzysiu; 2009-07-16, 05:45.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zawsze mi się wydawało, że dym to zawiesina ciał stałych w mieszance gazów, powstałych w wyniku spalania drewna przy wolnym dostępie tlenu, a nie suchej destylacji.

                      Ale faktem jest, że składniki "wędzonki" mogą być trwałe. Mam jeden namiot, coś w rodzaju hali bez ścian, który jest tak uwędzony, że mu nawet pranie nie pomogło, i tak śmierdzi dymem. Więc jednak da się.
                      Składnikami dymu są głównie różnorodne związki fenolowe oraz kwasy organiczne. Substancje te w warunkach standardowych są zazwyczaj cieczami.
                      Termin "sucha destylacja" przy haśle "wędzenie" podaje E. Pijanowski i wsp., "Ogólna technologia żywności", WNT, Warszawa 2004

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Składnikami dymu są głównie różnorodne związki fenolowe oraz kwasy organiczne. Substancje te w warunkach standardowych są zazwyczaj cieczami.
                        Nie zmienia to faktu, że w dymie są głównie gazami.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X