chmiel, konkretnie magnum 90 i czas oraz warunki przechowywania.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • stiep
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 2

    chmiel, konkretnie magnum 90 i czas oraz warunki przechowywania.

    witam. mam mały dylemat dotyczący znalezionej przed momentem paczki(hermetycznie, elegancko zapakowanej) magnum 90. mianowicie wątpliwość polega na tym, czy można użyć tego chmielu, jeżeli jest to ZBIÓR 2006 ??
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika stiep Wyświetlenie odpowiedzi
    witam. mam mały dylemat dotyczący znalezionej przed momentem paczki(hermetycznie, elegancko zapakowanej) magnum 90. mianowicie wątpliwość polega na tym, czy można użyć tego chmielu, jeżeli jest to ZBIÓR 2006 ??
    Jasne, że można. Czasami taki chmiel jest wręcz poszukiwany. Odlicz 20% alfakwasów i do dzieła.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pewnie, że można. Nawet jeśli nie leżała w chłodnym miejscu, to część alfakwasów przeżyła, tylko nie będziesz dokładnie wiedział, ile No, chyba, że otworzysz i się okaże, że spleśniał, stęchł albo jeszcze inaczej śmierdzi, ale jeśli jest hermetycznie zapakowany, to absolutnie nie powinno nic mu się stać.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • stiep
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.07
        • 2

        #4
        widzę, że odpisały mi gwiazdy, które swoją drogą obserwuję od 2 lat . jest git. dzięki bardzo.

        tak na marginesie - tego chmielu mam z 3,5 kg.
        no właśnie.. i tu nasuwa się kolejne pytanie - czy po otworzeniu opakowania trzymać chmiel w zamrażalce? czy może znacie jakieś inne sposoby??

        korzystając z okazji zapytam jeszcze o słód pilzneński, który też leżał w worku(w kiepskich warunkach, z dostępem powietrza) jakieś 2 lata. niby wygląda dobrze, ale...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Opakowanie chmielu za każdym razem po uszczknięciu na warkę szczelnie zamknij i do lodówki, albo do zamrażarki, jeśli masz tyle miejsca

          Słód, jeśli nie stęchł, mógł nieco stracić na ekstraktywności. Spróbuj, o ile smak będzie ok, to używaj. Pierwsza warka wszystko ci powie na temat jego wydajności
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Do niektórych stylów, na przykład do witbiera, stary i trochę zwietrzały chmiel jest wręcz zalecany Może akurat nie tak potężny jak Magnum, ale i ten Ci jeszcze posłuży.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X