chmiel, konkretnie magnum 90 i czas oraz warunki przechowywania.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • stiep
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 2

    #1

    chmiel, konkretnie magnum 90 i czas oraz warunki przechowywania.

    witam. mam mały dylemat dotyczący znalezionej przed momentem paczki(hermetycznie, elegancko zapakowanej) magnum 90. mianowicie wątpliwość polega na tym, czy można użyć tego chmielu, jeżeli jest to ZBIÓR 2006 ??
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika stiep
    witam. mam mały dylemat dotyczący znalezionej przed momentem paczki(hermetycznie, elegancko zapakowanej) magnum 90. mianowicie wątpliwość polega na tym, czy można użyć tego chmielu, jeżeli jest to ZBIÓR 2006 ??
    Jasne, że można. Czasami taki chmiel jest wręcz poszukiwany. Odlicz 20% alfakwasów i do dzieła.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pewnie, że można. Nawet jeśli nie leżała w chłodnym miejscu, to część alfakwasów przeżyła, tylko nie będziesz dokładnie wiedział, ile No, chyba, że otworzysz i się okaże, że spleśniał, stęchł albo jeszcze inaczej śmierdzi, ale jeśli jest hermetycznie zapakowany, to absolutnie nie powinno nic mu się stać.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • stiep
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.07
        • 2

        #4
        widzę, że odpisały mi gwiazdy, które swoją drogą obserwuję od 2 lat . jest git. dzięki bardzo.

        tak na marginesie - tego chmielu mam z 3,5 kg.
        no właśnie.. i tu nasuwa się kolejne pytanie - czy po otworzeniu opakowania trzymać chmiel w zamrażalce? czy może znacie jakieś inne sposoby??

        korzystając z okazji zapytam jeszcze o słód pilzneński, który też leżał w worku(w kiepskich warunkach, z dostępem powietrza) jakieś 2 lata. niby wygląda dobrze, ale...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Opakowanie chmielu za każdym razem po uszczknięciu na warkę szczelnie zamknij i do lodówki, albo do zamrażarki, jeśli masz tyle miejsca

          Słód, jeśli nie stęchł, mógł nieco stracić na ekstraktywności. Spróbuj, o ile smak będzie ok, to używaj. Pierwsza warka wszystko ci powie na temat jego wydajności
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Do niektórych stylów, na przykład do witbiera, stary i trochę zwietrzały chmiel jest wręcz zalecany Może akurat nie tak potężny jak Magnum, ale i ten Ci jeszcze posłuży.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
              darekd
              Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

              Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

              Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
              2022-06-24, 22:17
            • darekd
              Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
              darekd
              Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

              Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

              Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
              2022-06-24, 21:39
            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 22:57
            • darekd
              Moon Lark (Moon Lark & Mazák), Doušek
              darekd
              Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.

              Ekstr. 12%
              Alk. 5,1%

              Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák

              Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:

              https://moonlark.pl/beers/dousek


              Aromat - lekki,...
              2024-12-21, 01:29
            • darekd
              Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
              darekd
              Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

              Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

              Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

              Aromat -...
              2022-06-24, 23:49
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...