ale z ekstraktów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karlik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    ale z ekstraktów

    Witam ,proszę Was o pomoc w sprawie receptur na ale i alt z niechmielonych ekstraktów i opinie na temat jakości takich piw.Dotychczas uważyłem 20 piw ze słodów i mimo małego doświadczenia jestem raczej zadowolony z wyników, ale ważenie ze słodów to cały dzień zabawy a obecnie brak mi czasu i myślę o pominięciu śrutowania,zacierania,wysładzania itd.Zakupiłem ekstrakty Weyermanna Bavarian Dunkel, Vienna Red i Munisch Amber,chmiele Marynka,Lubelski,East Kent Golding,Brewers Gold, drozdze S 05 , Wzeast German Ale i chciałbym zrobic z tego dobre Pale Ale i Alta?
    Co Wy na to?
    Prosze o propoyzcje receptur i podzielenie si Waszymi doswiadczeniami
    pozdrawiam karol
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Zrobiłeś 20 warek z zacieraniem i nie wiesz co zrobić z ekstraktami?? Dobre!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Podoba mi się twoja determinacja w wydawaniu pieniędzy bez sensu. Moim skromnym zdaniem z tego, co kupiłeś, nie da się zrobić ani pale ale, ani alta. W ogóle nie da się z tego zrobić nic sensownego. Ale próbuj, może akurat zostaniesz słynnym i bogatym twórcą nowego stylu piwa.

      Comment

      • karlik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.09
        • 23

        #4
        czy oprócz jakże cennych i wielewnoszących do dyskusji rad dwóch mistrzów ktoś ma jakieś PRAKTYCZNE sugestie ?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Ekstrakty Weyermanna dedykowane są konkratnym stylom (na co wskazuje ich nazwa) i raczej nie da się z nich zrobić czego innego (chyba, że są dodadkiem do zacieranego piwa).
          Na przyszłość nie gadaj głupot, tylko przyznaj się że jesteś początkującym - łatwiej uzyskasz pomoc...

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Ekstrakty Weyermanna dadzą Ci smaczne piwko, kolega Jackson kiedyś na nich robił, próbowałam.

            Natomiast pytanie o Pale Ale wydaje mi się z księżyca - przecież żaden z tych ekstraktów nie jest jasny, to jak chcesz Pale Ale uwarzyć? Co do Alta - poczytaj, jakie parametry mają te ekstrakty, poczytaj opisy na BJCP jak ma Alt wyglądać, pachnieć i smakować, może to Ci pomoże - opis jest skrótowy, ale w połączeniu z przepisem może Cię natchnie, które z ekstraktów jak wykorzystać, żeby było dobrze.

            No i mamy nadzieję, że podzielisz się wymyślonymi przez Ciebie recepturkami
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • karlik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.09
              • 23

              #7
              Dzięki Marusia, jeśli chodzi o alta to myślałem o Munisch Amber jako bazie i może niewielkim dodatku dwóch pozostałych (tu głównie czekałbym na sugestie) chmiele Brewers Gold i może Marynka? drożdże German Ale.Chyba może być z tego coś podobnego do alta?
              Jeśli chodzi o ale to święta prawda nie wiem po co napisałem to "pale" (może to wina tych 3 koźlaczków?) chodziło mi o ogólnie pojęte dobre piwo górnej fermentacji
              pozdrawiam karol

              Comment

              Przetwarzanie...
              X