Witam serdecznie pierwszy raz na forum!
Chciałbym poruszyć temat zmiękczania wody, bo sprawa wydaje mi się dość istotna, a na forum nie wiele znalazłem.
Mianowicie jak radzicie sobie z twardością wody?
Moje dylematy zaczęły się od momentu, kiedy zabrałem się za czytanie poradników dla domowych piwowarów i dotarłem do rozdziału "woda" .... z których wynika, ze woda nie powinna zawierać więcej jak 100 mg wodorowęglanów w litrze wody.
Wszystkie wody źródlane jakie znalazłem w sklepie (oczywiście w sensownej cenie) zawierają ok 170 - 250 mg wodorowęglanów. Najmniej było w "Żywiec Zdrój" ale ona jest dość droga (ok 4-5 złotych za 5 litrów). Optimum jakie znalazłem to "Primavera" (kosztuje 2,63 za 6 Litrów w Makro). Takie dane podaje producent:
Wapniowy (Ca2+) 52,10
Magnezowy (Mg2+) 4,86
Sodowy (Na+) 2,50
Potasowy (K+) 1,00
Wodorowęglanowy (HCO3-) 173,00
Siarczanowy (SO42-) 14,00
Chlorkowy (Cl-) 3,20
Fluorkowy (F-) 0,08
Czyli jest to woda średnio twarda, więc nadaje się raczej do Pale Ale, IPA.
I teraz moje pytania do doświadczonych Piwowarów:
- na co komu w ogóle burtonizacja? Czy woda zawierająca 170 mg węglanów w litrze nie jest dostatecznie twarda nawet do IPA?
- Jak warzycie mocno chmielone pilsy, które powinny być z bardzo miękkiej wody (poniżej 50 mg węglanów)? Zmiękczacie wodę?
- Czy ktoś próbował zabawy z wapnem palonym w celu zmiękczenia wody? Gdzie to kupić? Jak to wygląda w praktyce?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Marcin
Chciałbym poruszyć temat zmiękczania wody, bo sprawa wydaje mi się dość istotna, a na forum nie wiele znalazłem.
Mianowicie jak radzicie sobie z twardością wody?
Moje dylematy zaczęły się od momentu, kiedy zabrałem się za czytanie poradników dla domowych piwowarów i dotarłem do rozdziału "woda" .... z których wynika, ze woda nie powinna zawierać więcej jak 100 mg wodorowęglanów w litrze wody.
Wszystkie wody źródlane jakie znalazłem w sklepie (oczywiście w sensownej cenie) zawierają ok 170 - 250 mg wodorowęglanów. Najmniej było w "Żywiec Zdrój" ale ona jest dość droga (ok 4-5 złotych za 5 litrów). Optimum jakie znalazłem to "Primavera" (kosztuje 2,63 za 6 Litrów w Makro). Takie dane podaje producent:
Wapniowy (Ca2+) 52,10
Magnezowy (Mg2+) 4,86
Sodowy (Na+) 2,50
Potasowy (K+) 1,00
Wodorowęglanowy (HCO3-) 173,00
Siarczanowy (SO42-) 14,00
Chlorkowy (Cl-) 3,20
Fluorkowy (F-) 0,08
Czyli jest to woda średnio twarda, więc nadaje się raczej do Pale Ale, IPA.
I teraz moje pytania do doświadczonych Piwowarów:
- na co komu w ogóle burtonizacja? Czy woda zawierająca 170 mg węglanów w litrze nie jest dostatecznie twarda nawet do IPA?
- Jak warzycie mocno chmielone pilsy, które powinny być z bardzo miękkiej wody (poniżej 50 mg węglanów)? Zmiękczacie wodę?
- Czy ktoś próbował zabawy z wapnem palonym w celu zmiękczenia wody? Gdzie to kupić? Jak to wygląda w praktyce?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Marcin
Comment