Woda - zmiękczanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #16
    Witaj!

    W której części Wrocławia mieszkasz?

    Ja warzę na kranówce ale mieszkam w Leśnicy. Mamy oddzielne ujęcie wody.
    Czasami stosuję kranówę filtrowaną przez prosty filtr włókninowo-węglowy ale różnicy nie wyczuwam.

    Natomiast do pszeniczniaków, za radą Marusi wodę kupuję w Biednej dronce. Na naszej kranówce pszeniczniaki nie wychodzą.

    Pozdrawiam!

    Comment

    • falerum
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 14

      #17
      Mieszkam na Oporowie. Ale z kranówy nigdy nie robiłem bo jak pisałem, czasami ta woda po prostu śmierdzi. Kupowałem najtańszą wodę w makro. No i jedyne piwo z którego nie byłem zadowolony to właśnie jasna pszenica (chociaż nie wiem czy to wina wody). Ale już ciemne pszeniczne było super.

      Pozdrawiam,
      Marcin

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #18
        Na Oporowie ryją kanalizację i może dlatego jest taka woda.
        Może wystarczyłoby ją przefiltrować i będzie ok?

        Comment

        • falerum
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.06
          • 14

          #19
          Te rycie kanalizacji to raczej nie ma znaczenia bo rurociąg raczej powinien być szczelny i wodę ciągną z daleka :-) Wyraźnie inna woda była pod koniec lipca po bardzo obfitych opadach --> waliła rybą :-)
          Ale dla mnie sprawa kranówy jest zamknięta. Wolę kupić źródlaną nawet najtańszą i mam przynajmniej jako tako pojęcie o zawartości jonów. A z kranu raz leci woda, a raz zupa rybna..
          No i zresztą wydatek na warkę 20L to ok 10 zł więc nie jest to dużo.
          Dla mnie pozostaje wciąż problem jak zmiękczyć wodę do pilsnera.

          Pozdrawiam,
          Marcin

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Zmieszać wodę źródlaną z destylowaną lub zdemineralizowaną, takie jak używa się do akumulatorów i żelazek na parę.

            Czy to naprawdę takie trudne trochę pomyśleć?
            Last edited by Krzysiu; 2009-09-07, 20:28.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Zmieszać wodę źródlaną z destylowaną lub zdemineralizowaną, takie jak używa się do akumulatorów i żelazek na parę.
              A propos wody zdemineralizowanej. Ostatnio kupiłem sobie wodę, do żelazka właśnie, ale na stacji paliw i zaskoczyła mnie cena. 2,99zł za 1L, 8,99zł za 5L. Lepiej niż mineralka.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10775

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                A propos wody zdemineralizowanej. Ostatnio kupiłem sobie wodę, do żelazka właśnie, ale na stacji paliw i zaskoczyła mnie cena. 2,99zł za 1L, 8,99zł za 5L. Lepiej niż mineralka.
                poniżej 5-6 zł raczej się nie kupi
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #23
                  Jeżeli chcesz zmiękczyć wodę i przygodę z domowym warzeniem chcesz kontynuować to zainwestuj ok 200zł w małą instalację do niskociśnieniowej odwróconej osmozy. Dostaniesz wodę o twardości praktycznie równej 0. Wystarczy ją zmieszać z kranówką o znanej twardości albo dodać potrzebnych jonów i już masz to czego szukasz.
                  Możesz też zainwestować w bardziej zaawansowana instalacje (ok 500-600zł) i będziesz miał w domu źródełko czystej, zremineralizowanej wody do codziennego użytku kulinarnego i warzenia piwa
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • falerum
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.06
                    • 14

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zmieszać wodę źródlaną z destylowaną lub zdemineralizowaną, takie jak używa się do akumulatorów i żelazek na parę.

                    Czy to naprawdę takie trudne trochę pomyśleć?
                    No więc myślę....... żeby uzyskać miękkość wody zbliżoną do Pilzneńskiej musiałbym bardzo mocno rozcieńczać za pomocą destylowanej. Właściwie to wychodzi na to że powinienem dolać trochę źródlanej do destylowanej. Ale wtedy jony występujące zarówno w mojej źródlanej jak i Pilzneńskiej w ilościach śladowych, które są potrzebne do prawidłowego przebiegu procesu zacierania, zwyczajnie by zanikły. Nie chcę otrzymać jałowej wody, jedynie pozbyć się jonów nieporządanych. No chyba, że moje założenie jest błędne...to proszę mnie skorygować.
                    Dzięki za wszystkie rady.

                    A tak swoją drogą.. to czy ktoś próbował warzyć Pilsa na destylowanej? Jakie efekty?

                    Pozdrawiam,
                    Marcin

                    Comment

                    • Wesoly
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.10
                      • 371

                      #25
                      Warzyłem 2 sezony pilsy na wodzie z Sępolna i było OK.
                      Ogólnie wszystkie jasne piwa zakwaszam słodem zakwaszającym.
                      Stosowałem kiedyś kwas mlekowy, ale nie przypadło mi to do gustu.
                      Osobiście kierował bym się w stronę prostego filtra z odwrócona osmozą. Wg znajomego chemika to jedyna prosta metoda na zmiękczenie wody.
                      Pozdrawiam, Wesoły

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika falerum Wyświetlenie odpowiedzi
                        A tak swoją drogą.. to czy ktoś próbował warzyć Pilsa na destylowanej? Jakie efekty?

                        Tu coś było. Dopytaj u źródła.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X