Przeterminowany słód

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Wogoszu. Nie czuję się na siłach aby z TOBĄ polemizować. Jednak od kilku lat jestem w mojej firmie odpowiedzialny m.in. za nadzór procesu przygotowania kleju skrobiowego (kukurydza lub pszenica modyfikowane). Wbrew pozorom jest to proces chemicznie podobny do zacierania.
    Przeprowadzamy go ok 200 razy miesięcznie, więc częściej niż warzę piwo.
    Na podstawie mojego doświadczenia mogę twierdzić, że wiek (właściwie przechowywanego) surowca ma znaczenie w procesie hydrolizy enzymatycznej skrobi
    Seta daj spokój. Zawsze chętnie z Tobą porozmawiam i żałuję że mieszkamy tak daleko od siebie i nie możemy się spotkać przy kufelku, bo cenię Cię za Twoją wiedzę jak również poglądy.
    Wracając do naszej polemiki, bo przecież po to tu pisujemy żeby wymienić swoje poglądy, to zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania, ale jest jedna różnica. Kukurydza i pszenica mają po kilkanaście procent wilgotności (zwykle 11-15%), a słód max. 5%. Ta różnica wilgotności determinuje różnice w zmianach biochemicznych jakie zachodzą w słodzie i przechowywanych zbożach. To może być odpowiedź na Twoje doświadczenia z czasem przechowywania mąki pszennej.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Wzrost wilgotności, przepraszam Wogoszu za wcinanie się w kompetencje - nie musi być aż tak znaczny, żeby zaczął słód pleśnieć, a może wpłynąć na wydajność - mam nadzieję, ze potwierdzisz, lub zaprzeczysz, choc mam nadzieję na to pierwsze
    Potwierdzam. i proszę mi tu publicznie nie "wyjeżdżać" z moimi kompetencjami Ja zrobiłem ledwie ponad 50 warek, a Ty grubo ponad 100. Coś blado wyglądam.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz

      Potwierdzam. i proszę mi tu publicznie nie "wyjeżdżać" z moimi kompetencjami Ja zrobiłem ledwie ponad 50 warek, a Ty grubo ponad 100. Coś blado wyglądam.
      Ale Ty jesteś bardziej obstukany z teorii
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • korbicz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.06
        • 170

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        (...)Dlaczego słód ma roczny termin "best before"? Dlaczego ześrutowany słód ma ten termin 4-krotnie krótszy?(...)
        Te terminy są wg mnie wzięte z powietrza. Może i duzi producenci pokroju Weyermanna badają trwałość enzymów ale nie liczyłbym, że termin ważności ma z tym cokolwiek wspólnego. Źle przechowywany słód będzie trzeba wyrzucić dużo szybciej, podobnie jak przechowywany prawidłowo będzie się nadawał do użycia dużo dłużej. A w interesie producenta jest skracać termin przydatności bo więcej się go sprzeda i mniejsze szanse, że się ktoś nim zatruje. Jakby dali np. 10 lat to by te dziennikarzyny z tvn zrobili z tego kolejną aferę, vide szwedzkie mięso.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bastion
          Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
          bastion
          Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
          Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

          Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
          2022-02-01, 22:22
        • darekd
          1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
          darekd
          Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

          https://selsky-pivovarek.cz/

          "Czech-American Amber Ale"
          13,5% ekstr.
          5,3% alk.

          Słód czeski, chmiel amerykański

          Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
          2024-10-30, 00:53
        • darekd
          Lubrow, Eclaron Pils
          darekd
          Ekstr. 12%
          Alk. 5,1%

          Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

          W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

          Bez filtracji i pasteryzacji
          ...
          2024-09-18, 17:07
        • dadek
          Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
          dadek
          Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
          2023-11-22, 05:14
        • dadek
          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 00:55
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...