IBU

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    IBU

    Znalazłem wzór umożliwiający oszacowanie IBU:



    No i mam w związku z tym oczywiście wątpliwość, którą może ktoś z życzliwych forumowiczów rozwieje. O ile, jak się domyślam "A" jest zawartością alfa kwasów podawanych przez dystrybutora. A skąd wziąć "U", czyli rzeczywistą wykorzystaną podczas warzenia zawartość alfa kwasów? Jest to jakaś część "A"? Jaka? I czy powinno brać się też pod uwagę przy szacowaniu IBU chmielenie dla aromatu?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Ale po co wzory? Nie lepiej wykorzystać gotowy program?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • sebanek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.02
      • 178

      #3
      No... bynajmniej na taki jeszcze przypadkiem nie natrafiłem. A wzór sam w sobie warto traktować jako ciekawostkę, bo pokazuje skąd uzyskiwane wartości IBU się biorą.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        ProMasch, QBrew. Wiele jest ich w sieci.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
          A skąd wziąć "U", czyli rzeczywistą wykorzystaną podczas warzenia zawartość alfa kwasów?
          "U" jest zależne głównie od czasu gotowania, trochę również od blg brzeczki. Są różne metody jego wyliczania.
          Tu masz konkretne przykłady.
          Ew. tu arkusz który kiedyś zrobiłem do porównania wyliczenia IBU metodami Tinsetha i Ragera.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Możesz opisać w trzech zadaniach czym różnią się metodologicznie obie metody liczenia?

            Przy sporym chmieleniu docelowym, różnice są ogromne.

            Comment

            • sebanek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.02
              • 178

              #7
              Dzięki Stasiek, to dużo wyjaśnia.
              A jak uwzględnić czy chmieli się szyszkami, czy granulatem?

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                Możesz opisać w trzech zadaniach czym różnią się metodologicznie obie metody liczenia?
                Ciężka sprawa. I jeden i drugi sposób bazuje na doświadczeniach i w dużym stopniu są empiryczne.

                Generalnie wszystkie sposoby (bo są jeszcze inne) wyliczania IBU są tylko przybliżeniem (rzeczywiste IBU można wyznaczyć tylko w laboratorium), ale wydaje mi się, że na nasze potrzeby w zupełności wystarczającym. Trzeba tylko wybrać sobie którąś z metod i stale używać tej samej żeby móc porównać z innymi warkami.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
                A jak uwzględnić czy chmieli się szyszkami, czy granulatem?
                Przyjmijmy, że arkusz jest dla szyszek. Dla granulatu możesz przyjąć np 10-15% mniej chmielu, ale ponieważ różnie piszą/mówią na ten temat, to nie robiłem tego typu podziału w arkuszu.

                Z kolei przy chmieleniu w siateczkach należałoby uwzględnić mniejsze jego wykorzystanie, ale też nie wiadomo o ile (10%?).

                Comment

                • sebanek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.02
                  • 178

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedzi

                  Przyjmijmy, że arkusz jest dla szyszek. Dla granulatu możesz przyjąć np 10-15% mniej chmielu, ale ponieważ różnie piszą/mówią na ten temat, to nie robiłem tego typu podziału w arkuszu.

                  Z kolei przy chmieleniu w siateczkach należałoby uwzględnić mniejsze jego wykorzystanie, ale też nie wiadomo o ile (10%?).
                  Sedno pewnie leży w słowie "przyjmijmy", bo pewnie w rzeczywistości jest albo dla szyszek albo dla granulatu, a więc "przyjmując" albo popełniamy błąd, albo nie
                  Przy chmieleniu w siateczkach też nie wiadomo jak uwzględnić rozluźnienie szyszek w siateczkach i stopień ich wyciśnięcia przy wyjmowaniu. Ja wyciskam maksymalnie mocno, a używam do tego praski do ziemniaków (swoją drogą - praska spisuje się znakomicie).

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X