Znalazłem wzór umożliwiający oszacowanie IBU:
No i mam w związku z tym oczywiście wątpliwość, którą może ktoś z życzliwych forumowiczów rozwieje. O ile, jak się domyślam "A" jest zawartością alfa kwasów podawanych przez dystrybutora. A skąd wziąć "U", czyli rzeczywistą wykorzystaną podczas warzenia zawartość alfa kwasów? Jest to jakaś część "A"? Jaka? I czy powinno brać się też pod uwagę przy szacowaniu IBU chmielenie dla aromatu?
No i mam w związku z tym oczywiście wątpliwość, którą może ktoś z życzliwych forumowiczów rozwieje. O ile, jak się domyślam "A" jest zawartością alfa kwasów podawanych przez dystrybutora. A skąd wziąć "U", czyli rzeczywistą wykorzystaną podczas warzenia zawartość alfa kwasów? Jest to jakaś część "A"? Jaka? I czy powinno brać się też pod uwagę przy szacowaniu IBU chmielenie dla aromatu?
Comment