Nie napisałem, że są tylko fermentowalne cukry. Napisałem tylko że w nich nie ma skrobi.
Eksperyment o którym pisałeś praktycznie zrobiłem, bo robiłem kiedyś piwo za pomocą "namaczania" słodów z dodatkiem ekstraktu i po wyjęciu woreczka ze słodami sprawdziłem blg - na pewno był wyższy niż 0.
Aczkolwiek przyznaję że nie robiłem w tym momencie próby jodowej, więc pewności czy nie było tam skrobi nie mam.
Ze słodu podstawowego oczywiście.
Napisałem, że nie ma konieczności jego dodawania.
Myślę, że z przekonanie to wzięło się z tysięcy przepisów na amerykańskich forach.
Np na beertools w bardzo dużej ilości przepisów w kategorii piwo ze ekstraktów jest dodatek słodów specjalnych.
Eksperyment o którym pisałeś praktycznie zrobiłem, bo robiłem kiedyś piwo za pomocą "namaczania" słodów z dodatkiem ekstraktu i po wyjęciu woreczka ze słodami sprawdziłem blg - na pewno był wyższy niż 0.
Aczkolwiek przyznaję że nie robiłem w tym momencie próby jodowej, więc pewności czy nie było tam skrobi nie mam.
Ze słodu podstawowego oczywiście.

Myślę, że z przekonanie to wzięło się z tysięcy przepisów na amerykańskich forach.

Np na beertools w bardzo dużej ilości przepisów w kategorii piwo ze ekstraktów jest dodatek słodów specjalnych.
Comment