woda prosto ze źródła?
Collapse
X
-
Budynek stacji uzdatniania wody wyposażony jest w zależności od potrzeb w:
- filtry ciśnieniowe (odżelaziacze i odmanganiacze),
- aeratory,
- sprężarki,
- zbiorniki sprężonego powietrza
- hydrofory
- zbiorniki retencyjne
- pompy I i II stopnia
- odstojnik wód popłucznych
Odżelaziacz (gdy jest potrzebny) zakłada każda firma trudniąca się wierceniem studni i nie są to żadne mecyje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Lont zamoknie dopiero dzisiaj w nocy. Mamy biwak w górach, a ma trochę padać.
I bardzo dobrze, bo nie powoduje to niepotrzebnych spięć. Akurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są. To dobrze, bo wiemy, o czym mówimy.Comment
-
Taka woda pobierana jest dla miasta. Podejrzewam, że jakość wody browarowej jest podobna.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-07-23, 11:26.Comment
-
Comment
-
Moje wypowiedzi były odpowiedzią na Twoje twierdzenie, że wszystkie browary posiadają stację uzdatniania wody:
A Ty jak chcesz dziecinnieć na starość, to Twoje zdrowie
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-23, 14:04.Comment
-
witam serdecznie!
zamierzam pisać prace inżynierską na temat wstepnie - woda jako surowiec w browarnictwie tudzież wykorzystanie i rola wody w owym przemyśle(wpływ jakości wody na jakość piwa, przy okazji obecna kondycja wód źródlanych na żywiecczyźnie i ziemi cieszyńskiej.. też uzdatnianie wody itd. )szukam źródeł informacji i materiałów zwiazanych z tymi zagadnienieniami.
i tu pytanie z ogromną prośbą: czy wie ktoś moze o takowych źródłach czy materiałach? od czego najlepiej zacząć? gdzie mogę sie skierowac? i jeszcze który browar byłby skłonny na współprace? najlepiej jakiś w okolicy podbeskidzia( mieszkam w bielsku -białej).
to tak ogólnikowo narazie, chciałabym sie rozeznac w tym obszarze wody w browarnictwie bo nie mam konkretnie sprecyzowanego planu tej pracy..
bardzo prosze o pomoc.
za wszelkie przydatne wskazówki i informacje niezmiernie dziekuję !
pozdrawiam!Comment
Related Topics
Collapse
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
Taka...-
Channel: Czechy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment