woda prosto ze źródła?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mumin_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.10
    • 109

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    [...] Ciechyn pewnie ją ma [...]
    Fajna litrówka, wygląda jak Ciechan przeniesiony do Cieszyna

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Wasza dyskusja nie ma sensu dopóki nie określicie definicji "stacji uzdatniania". Jeśli wystarczy filtr, albo wrzucenie tabletki to Ciechyn pewnie ją ma, jeśli laboratorium to pewnie nie ma.
      Takie pojęcia sa znane inżynierom i nie trzeba wymyślać ani określać ich na nowo.

      Budynek stacji uzdatniania wody wyposażony jest w zależności od potrzeb w:
      - filtry ciśnieniowe (odżelaziacze i odmanganiacze),
      - aeratory,
      - sprężarki,
      - zbiorniki sprężonego powietrza
      - hydrofory
      - zbiorniki retencyjne
      - pompy I i II stopnia
      - odstojnik wód popłucznych

      Odżelaziacz (gdy jest potrzebny) zakłada każda firma trudniąca się wierceniem studni i nie są to żadne mecyje.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_
        Fajna litrówka, wygląda jak Ciechan przeniesiony do Cieszyna
        I to w takiej fajnej flaszce przeniesiony
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          No to widać lont zamókł...
          Lont zamoknie dopiero dzisiaj w nocy. Mamy biwak w górach, a ma trochę padać.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          ... no, ale że Ty jesteś najmądrzejszy, to wszyscy wiemy i się już przyzwyczailiśmy
          I bardzo dobrze, bo nie powoduje to niepotrzebnych spięć. Akurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są. To dobrze, bo wiemy, o czym mówimy.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35

            Taka woda pobierana jest dla miasta. Podejrzewam, że jakość wody browarowej jest podobna.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-07-23, 11:26.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Nie najnowsze to źródło:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cieszyn.pl
              W 2003 r. planuje się uruchomienie(...)
              Aż strach pić Brackie...

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Strach, nie strach. Brzeczkę się gotuje, więc część syfu się zabija i wytrąca. O przeprowadzonych inwestycjach pisałem wcześniej. Skoro browar nie ma stacji uzdartniania, to nie było też inwestycji, więc woda jest, jaka była.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Akurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są.
                  Nie ma to jak merytoryczna odpowiedź
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    No cóż, nie każdy jest tak genialny jak Ty.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Moje wypowiedzi były odpowiedzią na Twoje twierdzenie, że wszystkie browary posiadają stację uzdatniania wody:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu

                      Nie sugeruj się bajędami o źródlanej wodze, serwowanymi przez browary. Każdy z nich ma stację uzdatniania, chociażby po to, żeby wyrównywać parametry mineralne.
                      Wnioskuję zatem, że z braku argumentów na przeprowadzone przeze mnie "badania", które były wykonaniem kilku telefonów do źródeł, posuwasz się do śmiesznych personalnych przytyków. Ja w tym nie zamierzam brać udziału, w moim wieku to nie wypada A Ty jak chcesz dziecinnieć na starość, to Twoje zdrowie
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-23, 14:04.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Gość

                        #41
                        a pytanie zapowiadało się tak niewinnie ...

                        Comment

                        • bro_anyo
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.11
                          • 4

                          #42
                          witam serdecznie!
                          zamierzam pisać prace inżynierską na temat wstepnie - woda jako surowiec w browarnictwie tudzież wykorzystanie i rola wody w owym przemyśle(wpływ jakości wody na jakość piwa, przy okazji obecna kondycja wód źródlanych na żywiecczyźnie i ziemi cieszyńskiej.. też uzdatnianie wody itd. )szukam źródeł informacji i materiałów zwiazanych z tymi zagadnienieniami.

                          i tu pytanie z ogromną prośbą: czy wie ktoś moze o takowych źródłach czy materiałach? od czego najlepiej zacząć? gdzie mogę sie skierowac? i jeszcze który browar byłby skłonny na współprace? najlepiej jakiś w okolicy podbeskidzia( mieszkam w bielsku -białej).

                          to tak ogólnikowo narazie, chciałabym sie rozeznac w tym obszarze wody w browarnictwie bo nie mam konkretnie sprecyzowanego planu tej pracy..
                          bardzo prosze o pomoc.

                          za wszelkie przydatne wskazówki i informacje niezmiernie dziekuję !

                          pozdrawiam!

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • dadek
                            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                            dadek
                            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                            2023-12-05, 00:56
                          • dadek
                            Czechy, Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
                            dadek
                            Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
                            Taka...
                            2022-02-28, 03:41
                          • Grbuy
                            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                            Grbuy
                            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                            2023-11-30, 20:57
                          • dadek
                            Nieczajna 32, Browar Nieczajna
                            dadek
                            13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
                            2021-06-10, 17:23
                          • Serokomlak
                            Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                            Serokomlak
                            Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                            „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                            Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                            2024-11-03, 01:56
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...