Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
woda prosto ze źródła?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWasza dyskusja nie ma sensu dopóki nie określicie definicji "stacji uzdatniania". Jeśli wystarczy filtr, albo wrzucenie tabletki to Ciechyn pewnie ją ma, jeśli laboratorium to pewnie nie ma.
Budynek stacji uzdatniania wody wyposażony jest w zależności od potrzeb w:
- filtry ciśnieniowe (odżelaziacze i odmanganiacze),
- aeratory,
- sprężarki,
- zbiorniki sprężonego powietrza
- hydrofory
- zbiorniki retencyjne
- pompy I i II stopnia
- odstojnik wód popłucznych
Odżelaziacz (gdy jest potrzebny) zakłada każda firma trudniąca się wierceniem studni i nie są to żadne mecyje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziFajna litrówka, wygląda jak Ciechan przeniesiony do Cieszyna"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo to widać lont zamókł...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi... no, ale że Ty jesteś najmądrzejszy, to wszyscy wiemy i się już przyzwyczailiśmy
Comment
-
-
Taka woda pobierana jest dla miasta. Podejrzewam, że jakość wody browarowej jest podobna.Last edited by Krzysiu; 2010-07-23, 11:26.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziAkurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są.
Comment
-
-
Moje wypowiedzi były odpowiedzią na Twoje twierdzenie, że wszystkie browary posiadają stację uzdatniania wody:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Nie sugeruj się bajędami o źródlanej wodze, serwowanymi przez browary. Każdy z nich ma stację uzdatniania, chociażby po to, żeby wyrównywać parametry mineralne.Last edited by Marusia; 2010-07-23, 14:04.
Comment
-
-
witam serdecznie!
zamierzam pisać prace inżynierską na temat wstepnie - woda jako surowiec w browarnictwie tudzież wykorzystanie i rola wody w owym przemyśle(wpływ jakości wody na jakość piwa, przy okazji obecna kondycja wód źródlanych na żywiecczyźnie i ziemi cieszyńskiej.. też uzdatnianie wody itd. )szukam źródeł informacji i materiałów zwiazanych z tymi zagadnienieniami.
i tu pytanie z ogromną prośbą: czy wie ktoś moze o takowych źródłach czy materiałach? od czego najlepiej zacząć? gdzie mogę sie skierowac? i jeszcze który browar byłby skłonny na współprace? najlepiej jakiś w okolicy podbeskidzia( mieszkam w bielsku -białej).
to tak ogólnikowo narazie, chciałabym sie rozeznac w tym obszarze wody w browarnictwie bo nie mam konkretnie sprecyzowanego planu tej pracy..
bardzo prosze o pomoc.
za wszelkie przydatne wskazówki i informacje niezmiernie dziekuję !
pozdrawiam!
Comment
-
Comment