woda prosto ze źródła?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mumin_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.10
    • 109

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    [...] Ciechyn pewnie ją ma [...]
    Fajna litrówka, wygląda jak Ciechan przeniesiony do Cieszyna

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Wasza dyskusja nie ma sensu dopóki nie określicie definicji "stacji uzdatniania". Jeśli wystarczy filtr, albo wrzucenie tabletki to Ciechyn pewnie ją ma, jeśli laboratorium to pewnie nie ma.
      Takie pojęcia sa znane inżynierom i nie trzeba wymyślać ani określać ich na nowo.

      Budynek stacji uzdatniania wody wyposażony jest w zależności od potrzeb w:
      - filtry ciśnieniowe (odżelaziacze i odmanganiacze),
      - aeratory,
      - sprężarki,
      - zbiorniki sprężonego powietrza
      - hydrofory
      - zbiorniki retencyjne
      - pompy I i II stopnia
      - odstojnik wód popłucznych

      Odżelaziacz (gdy jest potrzebny) zakłada każda firma trudniąca się wierceniem studni i nie są to żadne mecyje.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
        Fajna litrówka, wygląda jak Ciechan przeniesiony do Cieszyna
        I to w takiej fajnej flaszce przeniesiony
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          No to widać lont zamókł...
          Lont zamoknie dopiero dzisiaj w nocy. Mamy biwak w górach, a ma trochę padać.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          ... no, ale że Ty jesteś najmądrzejszy, to wszyscy wiemy i się już przyzwyczailiśmy
          I bardzo dobrze, bo nie powoduje to niepotrzebnych spięć. Akurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są. To dobrze, bo wiemy, o czym mówimy.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35

            Taka woda pobierana jest dla miasta. Podejrzewam, że jakość wody browarowej jest podobna.
            Last edited by Krzysiu; 2010-07-23, 11:26.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Nie najnowsze to źródło:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cieszyn.pl
              W 2003 r. planuje się uruchomienie(...)
              Aż strach pić Brackie...

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Strach, nie strach. Brzeczkę się gotuje, więc część syfu się zabija i wytrąca. O przeprowadzonych inwestycjach pisałem wcześniej. Skoro browar nie ma stacji uzdartniania, to nie było też inwestycji, więc woda jest, jaka była.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Akurat ja miałem w szkole zajęcia z hydrogeologii, nie wiedziałem, że na prawie też są.
                  Nie ma to jak merytoryczna odpowiedź
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    No cóż, nie każdy jest tak genialny jak Ty.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Moje wypowiedzi były odpowiedzią na Twoje twierdzenie, że wszystkie browary posiadają stację uzdatniania wody:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

                      Nie sugeruj się bajędami o źródlanej wodze, serwowanymi przez browary. Każdy z nich ma stację uzdatniania, chociażby po to, żeby wyrównywać parametry mineralne.
                      Wnioskuję zatem, że z braku argumentów na przeprowadzone przeze mnie "badania", które były wykonaniem kilku telefonów do źródeł, posuwasz się do śmiesznych personalnych przytyków. Ja w tym nie zamierzam brać udziału, w moim wieku to nie wypada A Ty jak chcesz dziecinnieć na starość, to Twoje zdrowie
                      Last edited by Marusia; 2010-07-23, 14:04.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment


                      • #41
                        a pytanie zapowiadało się tak niewinnie ...

                        Comment

                        • bro_anyo
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.11
                          • 4

                          #42
                          witam serdecznie!
                          zamierzam pisać prace inżynierską na temat wstepnie - woda jako surowiec w browarnictwie tudzież wykorzystanie i rola wody w owym przemyśle(wpływ jakości wody na jakość piwa, przy okazji obecna kondycja wód źródlanych na żywiecczyźnie i ziemi cieszyńskiej.. też uzdatnianie wody itd. )szukam źródeł informacji i materiałów zwiazanych z tymi zagadnienieniami.

                          i tu pytanie z ogromną prośbą: czy wie ktoś moze o takowych źródłach czy materiałach? od czego najlepiej zacząć? gdzie mogę sie skierowac? i jeszcze który browar byłby skłonny na współprace? najlepiej jakiś w okolicy podbeskidzia( mieszkam w bielsku -białej).

                          to tak ogólnikowo narazie, chciałabym sie rozeznac w tym obszarze wody w browarnictwie bo nie mam konkretnie sprecyzowanego planu tej pracy..
                          bardzo prosze o pomoc.

                          za wszelkie przydatne wskazówki i informacje niezmiernie dziekuję !

                          pozdrawiam!

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X