Zestaw CP "6 zbóż", drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    Zestaw CP "6 zbóż", drożdże

    Do zestawu CP "6 zbóż" redakcja zaleca drożdże T-58. Chciałbym bardzo poznać motywację, czemu akurat te? Zrobiłem to piwko właśnie z tymi drożdżami no i te wszystkie korzenno-pieprzowe smaki od drożdży wg mnie pasują tam jak pięść do nosa. Czy autorzy zestawu zechcieliby objaśnić mnie, co chcieli osiągnąć? Bo może coś źle robię (temp. fermentacji burzliwej/cichej/leżakowania), a sam zamysł był szlachetny?

    Tytułem uzupełnienia, zrobię to piwo jeszcze raz (jak tylko do mnie przyjdzie) na płynnych Koelschach albo German Ale dla porównania, ale i tak chciałbym poznać motywację takiego a nie innego zalecenia...
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    A jakie ty byś tam widział?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Nie wiem, albo jakieś pszeniczniakowe albo neutralne jak S-33. Następne zrobię na WY2565 (Koelschach), chyba że w CP pojawią się znowu German Ale.

      Po 5 tygodniach w butelkach moje 6 zbóż ma ostry korzenny smak, trochę pieprzowy. Burzliwa była w 17*C, cicha w 19*C, dojrzewanie w 20*C (wszystko to "około", z małymi wahaniami).
      Last edited by zgoda; 2010-08-09, 10:57.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Na czas dojrzewania daj do chłodu.

        Ja robiłem "4 zboża" w oryginale miały być THG, zrobiłem na dolniakach. Nawet było dobrze.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          To jest receptura autorska, a nie podpinka pod żaden styl. Jeśli uważasz, że inne drożdże będą pasowały bardziej - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je wypróbować
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Jasne że będę próbował z innymi drożdżętami, bo pomysł jest fajny, chciałem tylko poznać motywację takiej a nie innej rekomendacji.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            Przetwarzanie...
            X