Uwarzyłem sobie wczoraj Alta (II) z zestawu CP i mam pewne wątpliwości co do zasypu...
Z tego nie wyjdzie obiecywany (np. tutaj -> http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/809) kolor "od bursztynowego do miedzianego", co najwyżej jasnobursztynowy. Brzeczka w kolorze przypominała marcowe i pewnie na tym się skończy, chociaż biorąc pod uwagę zasyp robiłem co mogłem podczas zacierania i warzenia, żeby uzyskać jak najciemniejszy kolor (dużo mieszania zacieru, długie gotowanie).
Czy tam nie powinno być dodatku jakiegoś ciemnego słodu karmelowego, np. Carared czy Caramunich II?
Słód pilzneński 2,0 kg
Słód monachijski jasny 1,0 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód monachijski jasny 1,0 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Czy tam nie powinno być dodatku jakiegoś ciemnego słodu karmelowego, np. Carared czy Caramunich II?
Comment