Za jasny Alt (II)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    Za jasny Alt (II)

    Uwarzyłem sobie wczoraj Alta (II) z zestawu CP i mam pewne wątpliwości co do zasypu...

    Słód pilzneński 2,0 kg
    Słód monachijski jasny 1,0 kg
    Słód wiedeński 1,0 kg
    Z tego nie wyjdzie obiecywany (np. tutaj -> http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/809) kolor "od bursztynowego do miedzianego", co najwyżej jasnobursztynowy. Brzeczka w kolorze przypominała marcowe i pewnie na tym się skończy, chociaż biorąc pod uwagę zasyp robiłem co mogłem podczas zacierania i warzenia, żeby uzyskać jak najciemniejszy kolor (dużo mieszania zacieru, długie gotowanie).

    Czy tam nie powinno być dodatku jakiegoś ciemnego słodu karmelowego, np. Carared czy Caramunich II?
    Last edited by zgoda; 2010-09-09, 09:39.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Policzyłem sobie w BeerSmithu co z tego wychodzi... Żeby osiągnąć 11.5*Blg z tego zasypu trzeba mieć wydajność ok. 75% (przy bardziej ludzkiej 70% nie ma nawet 11*Blg), goryczka wychodzi prawie 50IBU a kolor ledwie 10EBC. Hmm, ciekaw jestem czy to będzie pijalne, bo na pewno nie będzie przypominało wspomnianego w opisie Diebelsa (a z tego powodu kupiłem ten zestaw).
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Dodaj łyżeczkę ekstraktu barwiącego i będzie git.

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        #4
        Cześć.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Dodaj łyżeczkę ekstraktu barwiącego i będzie git.
        To może ta łyżeczka ekstraktu powinna być w zestawie?
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Policzyłem sobie w BeerSmithu co z tego wychodzi... Żeby osiągnąć 11.5*Blg z tego zasypu trzeba mieć wydajność ok. 75% (przy bardziej ludzkiej 70% nie ma nawet 11*Blg), goryczka wychodzi prawie 50IBU a kolor ledwie 10EBC. Hmm, ciekaw jestem czy to będzie pijalne, bo na pewno nie będzie przypominało wspomnianego w opisie Diebelsa (a z tego powodu kupiłem ten zestaw).
          Z 4kg aktywnych słodów bez problemu otrzymuję 20 litrów brzeczki 12Blg. Więc nie powinno być z tym najmniejszych problemów.

          Pytanie o pijalnośc trąci myszką.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
            ...To może ta łyżeczka ekstraktu powinna być w zestawie?
            Może powinna, ale to pytanie do producentów zestawu nie do nas.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            ... Pytanie o pijalnośc trąci myszką.
            To znaczy co - stare jest? słownik frazeologiczny

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Tak. Ino chodzi tutaj nie o pytanie, ale o związek między pijalnością a standardowym zasypem słodów. Jeśli piwowar czegoś nie zepsuje, to piwo zawsze wyjdzie smaczne, a że nie w stylu...no cóż...

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Lekkie piwo z taką goryczką? Wypić się da, ale bez przyjemności.

                I prawdę mówiąc wychodzi na to, że zupełnie bezpodstawinie oczekiwałem, że jak coś się nazywa "Alt", to będzie chociaż przypominało rzeczonego alta, a to będzie za gorzkie, za jasne i prawdopodobnie zbyt mało słodowe.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  #9
                  Cześć

                  Zgoda nie denerwuj się, twórcy receptury pewnie dochodzą do siebie po zlocie browar.biz i za jakaś chwile odpowiedzą.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    Lekkie piwo z taką goryczką? Wypić się da, ale bez przyjemności.

                    I prawdę mówiąc wychodzi na to, że zupełnie bezpodstawinie oczekiwałem, że jak coś się nazywa "Alt", to będzie chociaż przypominało rzeczonego alta, a to będzie za gorzkie, za jasne i prawdopodobnie zbyt mało słodowe.
                    Hm... Zrób 25 litrów swojego Alt-a: 5kg monachijskiego i 50g Marynki w granulacie.
                    Standardowe opakowania. Nic trudnego.

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                      Policzyłem sobie w BeerSmithu co z tego wychodzi... Żeby osiągnąć 11.5*Blg z tego zasypu trzeba mieć wydajność ok. 75% (przy bardziej ludzkiej 70% nie ma nawet 11*Blg), goryczka wychodzi prawie 50IBU a kolor ledwie 10EBC. Hmm, ciekaw jestem czy to będzie pijalne, bo na pewno nie będzie przypominało wspomnianego w opisie Diebelsa (a z tego powodu kupiłem ten zestaw).
                      Dla alta górna granica goryczki to 50 IBU a dolna barwy to 11 EBC, więc jakiejś tragedii nie ma.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Po pierwsze na stronie głównej naszych zestawów widnieje info:
                        "W tym dziale proponujemy zestawy surowców dla piwowarów warzących z procesem zacierania. Zestawy zostały przygotowane przez piwowarów Centrum Piwowarstwa i stanowią naszą interpretację danych stylów."

                        Po drugie opis "od bursztynowego do miedzianego" określa zakres barw dla tego stylu, a nie barwę tego konkretnego zestawu. Jego barwa mieści się w tym zakresie.

                        Po trzecie, nie można powiedzieć w tym przypadku, że użyto 50 g chmielu, bo tylko 30 g jest dla goryczki, a reszta na koniec gotowania dla aromatu.

                        Po czwarte, z 4 kg słodu aktywnego enzymatycznie przy przeciętnej wydajności domowego browaru wychodzi co najmniej 20 litrów.

                        Po piąte i najważniejsze - Zgoda, najwyraźniej dojrzałeś do tworzenia własnych receptur - no i bardzo dobrze!
                        Last edited by Marusia; 2010-09-13, 16:34.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Po piąte i najważniejsze - Zgoda, najwyraźniej dojrzałeś do tworzenia własnych receptur - no i bardzo dobrze!
                          Spoko, dopijam właśnie przewytrawnego Koelscha zatartego zgodnie z instrukcją CP 60+10 (dodatkowo przechmielonego z powodu niskiej wydajności ), wypiję i to. I tak będzie lepsze niż np. te Złote Lwy które trafiły mi się wczoraj.

                          A prawdziwego Alta jeszcze sobie zrobię...
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Koelsch ma być rześki i mało słodowy, a to właśnie temperaturami zacierania można regulować - nie bardzo rozumiem, skąd Twoje "ale".

                            Poćwicz po swojemu i podziel się z nami wynikami, jak już Ci wyjdą te "prawdziwe" alty i koelsche
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              Otóż właśnie te 2 Koelsche jakie piłem nie były aż tak wytrawne jak mój własny pierwszy (powiedziałbym nawet że miały lekko słodowy finisz...) - w sumie przerwę dekstrynującą zrobiłem dla zasady i dlatego że tak było w instrukcji, bo po maltozowej nie było już w zacierze żadnej skrobii.

                              Następnego zatarłem 40+20 i już bardziej przypomina oryginały, choć nadal mu do nich daleko.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X