Wiem, wiem.. wielu napisze "po co - kup sobie". Ale tak się zastanawiam czy nie można by utrzymać i rozmnażać kolonii drożdży wykorzystywanych na bieżąco w produkcji "browamatorskiej".. Biorę pod uwagę pożywkę z glukozy rozpuszczoną w wodzie, pewnie w wypadku Saccharomyces carlsbergensis będzie stała w lodówce.. No i liczę, że ktoś coś doradzi w sposób który wpłynie pozytywnie na populacje mojej lodówkowej hodowli, a nie będzie mnie przekonywał że lepiej kupić. No ale jest wolność słowa i możecie próbować :P Może to faktycznie bez sensu, ale ile można by zminimalizować koszta i uniezależnić się od poczty, oraz zachować szczep.. :P
Drożdże - hodowla. Próbował ktoś?
Collapse
X
-
Comment
-
Proszę -> http://braukaiser.com/wiki/index.php...culturing_gear i dalsze odcinki.Comment
-
Oszczędność nie jest tu zbyt istotne. Kiedyś miało to większy sens, bo drożdży było na rynku mniej i były droższe.
Ciekawe są jednak dodatkowe możliwości, gdy posiadasz własny bank drożdży (w tym np oryginalne grodziskie...) - możesz używać dowolnego szczepu w dowolnej chwili i przede wszystkim skrzyżować je ze sobą, co pozwala na bardzo ciekawe eksperymenty.
Comment
-
Oszczędność nie jest tu zbyt istotne. Kiedyś miało to większy sens, bo drożdży było na rynku mniej i były droższe.
Ciekawe są jednak dodatkowe możliwości, gdy posiadasz własny bank drożdży (w tym np oryginalne grodziskie...) - możesz używać dowolnego szczepu w dowolnej chwili i przede wszystkim skrzyżować je ze sobą, co pozwala na bardzo ciekawe eksperymenty.
Comment
-
Oszczędność nie jest istotna? W ubiegłym sezonie pilsowym z pierwszej warki pobrałem w pięć sterylnych słoików drożdże z dna fermentatora i zalałem piwem w którym pracowały. Drożdże stały w temp. ok.5-8 stopni. Warzyłem tylko dolniaki pobudzając drożdże świeżą brzeczką. Ostatni słoik użyłem po 1,5 miesiącu. Drożdże ładnie pachniały. Nie było problemów z zakażeniem. Pięć warek razy 30zł ( koszt płynnych drożdży) daje oszczędnośc 150zł. Praktykuję tak również z drożdżami górnej fermentacji. Zrobiłem 55 warek i nie miałem infekcji więc chyba warto ...)
Chyba większość używa gęstwy, są takie drożdże które wędrują po całym krajuMniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SCKBiorę pod uwagę pożywkę z glukozy rozpuszczoną w wodzie, pewnie w wypadku Saccharomyces carlsbergensis będzie stała w lodówceComment
-
Drożdże
Witam
Pociągnę temat bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Pewnie wyda się wam śmieszne ale ja jestem ciekawy.
Jakie mogą być efekty ja zastąpi się drożdże np dolne górnymi w konfiguracji słodów i dodatków z dolniaka. Na pewno wystąpi różnica w smaku ale czy tylko??Gucio56 - piwowar amatorComment
-
Witam
Pociągnę temat bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Pewnie wyda się wam śmieszne ale ja jestem ciekawy.
Jakie mogą być efekty ja zastąpi się drożdże np dolne górnymi w konfiguracji słodów i dodatków z dolniaka. Na pewno wystąpi różnica w smaku ale czy tylko??Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-06-16, 18:58.Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
-
Channel: Śląskie
-
-
Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
Akurat miałem to szczęście...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.
Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Panowie i Panie,
zamówiłem na próbę tego typu wynalazek. Czy ktoś kiedyś próbował?
Jeśli tak, to z jakim efektem?
Wiem, że są tabletki chmielowe, ale krople widzę pierwszy raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=5690637859...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment