Jak zrobić takie piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cibarius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 19

    #1

    Jak zrobić takie piwo?

    Witam i proszę o poradę. Ojciec prosił abym mu zrobił konkretne piwo z puchy. Ja mam dopiero za sobą dwie warki i małe doświadczenie w doborze puchy. Moje piwko dla mnie jest OK. ojciec prosił mnie o takie:
    1) średnio nachmielone
    2) o lekkim posmaku słodowym
    3) żeby miało ok 5,2 %

    Czy Szanowni Koledzy mogą doradzić jakiego gotowca zakupić i ewentualnie jak go przygotować aby spełniał w/w warunki?
    Pozdrawiam.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    Spełnienie ostatniego warunku zależy od Ciebie, więc pozostają dwa
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • cibarius
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.10
      • 19

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Spełnienie ostatniego warunku zależy od Ciebie, więc pozostają dwa
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius
      Ja mam dopiero za sobą dwie warki i małe doświadczenie

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cibarius
        Witam i proszę o poradę. Ojciec prosił abym mu zrobił konkretne piwo z puchy
        Chłopie, nie chciałbym się źle wyrazić o Twoim ojcu lub o Tobie, ale jak chce mieć konkretne piwo, to niech poda gatunek, albo chociaż wskazówkę, czy to ma być dolna, czy górna fermentacja, jasne czy ciemne itp.
        Twoje pytanie jest tak precyzyjne, jakby ktoś pytał jaką markę i model samochodu ma kupić, podając że ma być czerwony i mieć z przodu dwa okrągłe reflektory.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Piwo z brewkita nie pozwala na zbyt duży zakres eksperymentowania. Przejdź na zacieranie to pomożemy.
          Moim zdaniem żadne nie jest zbyt nachmielone. Więcej posmaku słodowego dostaniesz gdy użyjesz ekstrakt zamiast cukru.
          Może być np to i to. Jeśli chcesz dolną fermentację (brak kwiatowych estrów typowych dla piw angielskich), to musisz dokupić dolne drożdże (np. te) i fermentować poniżej 12st C.
          Przejrzyj linki z mojego podpisu. Poza tym popieram Wogosza...
          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-12-13, 13:46.

          Comment

          • cibarius
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.10
            • 19

            #6
            Wogosz......masz zły dzień? to tylko forum. Tu się ludzie pytają o różne rzeczy. Nie każdy musi być super znawcą piwa żeby sobie coś uwarzyć. Każdy kiedyś zaczynał, i te problemy z których się teraz śmiejecie były dla niego na wagę życia i śmierci. Wystarczyło odpisać : kup chłopie piwo xxx, bo mi smakowało ....i wystarczy. po co się spinać?
            Jak to mówią , nie ma głupich pytań...
            Dzięki Seta za namiary
            P.s Czerwony Trabant

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius
              Wystarczyło odpisać : kup chłopie piwo xxx, bo mi smakowało ....
              to by było trudne, bo nam tu w większości piwo z brewkitów nie smakuje Reakcja Wogosza nieco szorstka, ale trudno nie przyznac mu racji, skoro nie napisałeś, czy ma być piwo jasne, czy ciemne, za to woltaż określiłeś nawet co do miejsca po przecinku...
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibarius
                Nie każdy musi być super znawcą piwa żeby sobie coś uwarzyć. Każdy kiedyś zaczynał...
                No właśnie. Ja zaczynałem od degustacji. Przez kilka lat poznawałem smaki komercyjnych przedstawicieli różnych stylów, a dopiero później zabrałem się warzenie. Niestety tendencja obecnie jest odwrotna.
                Wątpię, aby to co mi smakuje, smakowało też Twojemu ojcu. Mojemu (większość) nie smakuje...

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cibarius
                  Wogosz......masz zły dzień?
                  Dzięki za troskę, ale u mnie wszystko w porządku. Chciałem dać Tobie tylko do zrozumienia, że na podstawie takich danych nie da się zrobić przepisu, albo można ich zrobić 100. Tylko tyle.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cibarius
                  Jak to mówią , nie ma głupich pytań...
                  Nie wiem kto tak mówi, ale na pewno się myli, albo nie czyta tego forum
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cibarius
                  Wystarczyło odpisać : kup chłopie piwo xxx
                  Polecam piwo "Grolsch" - spełnia podane przez Ciebie wymagania; brakujące 0,2% alkoholu może nie zostanie dostrzeżone. Zaleta jest taka że można kupić je w sklepie i nie trzeba się męczyć w domu i martwić czy aby na koniec nie będzie przypadkiem 5,7% alkoholu w gotowym piwie, a posmak słodowy wyraźny.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                    Polecam piwo "Grolsch" -
                    No właśnie, jak przeczytałem wytyczne to pierwsze co mi się skojarzyło, że rodziciel chce aby cibarius mu zrobił piwo takie jak ze sklepu.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • ART
                      Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
                      ART
                      Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

                      Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
                      2024-12-07, 17:48
                    • darekd
                      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                      darekd
                      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                      ...
                      2023-02-07, 23:16
                    • heckler
                      Czechy, Sivice, Sivice 504, Pivovar Beer Daddy
                      heckler
                      Koło Brna w małej, cichej wiosce Sivice od czerwca działa kolejny rodzinny browarek o nazwie Beer Daddy. Jet to kolejny browar, gdzie piwo sprzedawane jest z okienka, a jego usytuowanie wprowadza w osłupienie nie jednego człowieka. Oczywiście są to Czechy, więc tam nikogo to nie dziwi . Mieści...
                      2020-08-17, 13:33
                    • bastion
                      Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
                      bastion
                      Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
                      2022-02-11, 21:53
                    • darekd
                      AleBrowar, Tower of Cats
                      darekd
                      India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                      I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                      Są jeszcze parametry i skład:
                      Ekstr. 15%
                      Alk.6,2%

                      w składzie...
                      2025-02-12, 23:00
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...