Do czego wykorzystać można chmiel i młóto?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13963

    #1

    Do czego wykorzystać można chmiel i młóto?

    Czy chmiel, a w zasadzie breję z granulatu, jaka powstała po chmieleniu, można do czegoś jeszcze wykorzystać? Może w celach zdrowotnych, no bo spożywczych nie bardzo sobie wyobrażam.

    Z młótem sprawa jest prostsza - można dać kurom, świnkom czy nawet ptaszkom. Co sprytniejsi nawet pieką z tego chleb. Słyszałem też o właściwościach zdrowotnych - na reumatyzm.

    Macie jeszcze jakieś inne pomysły?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Raczej tylko na kompost.

    Comment

    • wg2
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.07
      • 264

      #3
      Chmiel można z powodzeniem wykorzystywać w ogródku, zatrzymuje wilgoć. Można podsypać pod pomidory, ziemniaki.
      GAWEŁ

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13963

        #4
        Hmm, no w styczniu ogródek odpada. Może do roślin doniczkowych? Mam jednego widlaka usychającego, może by mu chmiel pomógł?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Można wykorzystać do budowy autostrad. Tylko nie wiem, jak.

          Comment

          • wg2
            Porucznik Browarny Tester
            • 2004.07
            • 264

            #6
            Posypać!
            GAWEŁ

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #7
              Z dziewczyną piekliśmy chleb z pozostałego młóta. Stosowaliśmy je jako dodatek do mąki pszennej, dzięki czemu wyszedł naprawdę smaczny, razowy chleb. Dziewczyna dogrzebała się informacji o tym w anglojęzycznej literaturze.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10798

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
                Z dziewczyną piekliśmy chleb z pozostałego młóta. Stosowaliśmy je jako dodatek do mąki pszennej, dzięki czemu wyszedł naprawdę smaczny, razowy chleb. Dziewczyna dogrzebała się informacji o tym w anglojęzycznej literaturze.
                A wystarczyło poszukać na browarbizie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Radical
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 145

                  #9
                  Niemcy używają młóta jako paszy dla zwierząt w BIO gospodarstwach.
                  Radical.

                  Comment

                  • Marecki1410
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.01
                    • 97

                    #10
                    Ponoć po wymieszaniu z kurzakiem świetnie nadaje się jako podłoże do hodowli pieczarek (grzybnię można kupić np. na allegro).

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24016

                      #11
                      @ Radical:

                      Młóto wszędzie jako pasza jest wykorzystywane
                      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-02-18, 09:35.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #12
                        Z tego co mówi mój znajomy, który regularnie przychodzi po wysłodki, to kaczki jedzą je z marszu, zaś kury są bardziej wybredne i miesza je z gotowanymi ziemniakami i jeszcze jakąś kamą witaminową dla drobiu.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Wiesz, co to są "wysłodki"? Nie odpowiadaj, wiem, że nie.

                          Po raz kolejny próbujesz błysnąć, a wychodzi tylko twoje dyletanctwo.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Młóto można wykorzystać jako bazę karmy dla psów i kotów.

                            Comment

                            • Mihai
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.02
                              • 186

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Wiesz, co to są "wysłodki" .
                              A co to właściwie jest w takim razie? Spotkałem się z tym określeniem jako nie tylko nazwą produktu ubocznego podczas produkcji cukru z buraków, ale również jako - wysłodki/wysłodziny czyli młóto pozostałe po wysładzaniu.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                2022-06-24, 22:17
                              • darekd
                                Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                2022-06-24, 21:39
                              • darekd
                                Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                Aromat -...
                                2022-06-24, 23:49
                              • dadek
                                Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
                                dadek
                                Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
                                2023-08-23, 00:48
                              • dadek
                                Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                                dadek
                                Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                                2022-01-15, 03:06
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...