Do czego wykorzystać można chmiel i młóto?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai
    A co to właściwie jest w takim razie? Spotkałem się z tym określeniem jako nie tylko nazwą produktu ubocznego podczas produkcji cukru z buraków, ale również jako - wysłodki/wysłodziny czyli młóto pozostałe po wysładzaniu.
    Wysłodki to pozostałości po burakach cukrowych w cukrowniach,
    wysłodziny zwane też młótem to pozostałości po słodzie powstające w browarze.

Comment

• Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

Ktoś napisze, że spotkał się z tym jako określeniem na jedno i drugie, to mu zaraz "udowodnią", że "źle się spotkał"...

Comment

• wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
        Ktoś napisze, że spotkał się z tym jako określeniem na jedno i drugie, to mu zaraz "udowodnią", że "źle się spotkał"...
        Wielu ludzi mówi źle, czy niepoprawnie, ale to nie znaczy że trzeba to naśladować. Niedawno zapytałem pewnego tubylca w wiosce, czy można kupić mąkę żytnią w pobliskim młynie. Odpowiedział: "nie, Panie ten młyn jest dawno zamkły". Miejscowi rozumieli bo tak mówili, ale nie znaczy to że ja też tak zacząłem mówić. Znany Tobie jeden użytkownik tego forum używa słowa "brzęczka", jednak to wcale nie dowodzi że to się tak nazywa.

Comment

• Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

Hola hola...

Ów obywatel powiedział poprawnie oraz zgodnie z zasadami języka gwarowego którego używa.

Jeśli zas chodzi o drugą sprawę...
          Tych "pojedynczych" jest niemało, bo ciągle sa karceni przez hiperpoprawnych oraz są oni żywym dowodem na to, że wbrew szczerym zapewnieniom hiperpoprawnych, to słowo pisane przez 'ę' jest ciągle i nieprzerwanie używane od udokumentowanych czasów, gdy obie wersje były używane jednocześnie, a o ptosku nikt wówczas nie wiedział.

Comment

• Mihai
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 186

Grule czy ziemniaki... myślę, że fajnie jak jest zachowywać oryginalne, regionalne określenia, podobnie jak smaki piw
            ... a znaczenie dość jasno określa kontekst.

Comment

Przetwarzanie...
            X