Do czego wykorzystać można chmiel i młóto?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai
    A co to właściwie jest w takim razie? Spotkałem się z tym określeniem jako nie tylko nazwą produktu ubocznego podczas produkcji cukru z buraków, ale również jako - wysłodki/wysłodziny czyli młóto pozostałe po wysładzaniu.
    Wysłodki to pozostałości po burakach cukrowych w cukrowniach,
    wysłodziny zwane też młótem to pozostałości po słodzie powstające w browarze.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #17
      Ktoś napisze, że spotkał się z tym jako określeniem na jedno i drugie, to mu zaraz "udowodnią", że "źle się spotkał"...

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
        Ktoś napisze, że spotkał się z tym jako określeniem na jedno i drugie, to mu zaraz "udowodnią", że "źle się spotkał"...
        Wielu ludzi mówi źle, czy niepoprawnie, ale to nie znaczy że trzeba to naśladować. Niedawno zapytałem pewnego tubylca w wiosce, czy można kupić mąkę żytnią w pobliskim młynie. Odpowiedział: "nie, Panie ten młyn jest dawno zamkły". Miejscowi rozumieli bo tak mówili, ale nie znaczy to że ja też tak zacząłem mówić. Znany Tobie jeden użytkownik tego forum używa słowa "brzęczka", jednak to wcale nie dowodzi że to się tak nazywa.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #19
          Hola hola...

          Ów obywatel powiedział poprawnie oraz zgodnie z zasadami języka gwarowego którego używa.

          Jeśli zas chodzi o drugą sprawę...
          Tych "pojedynczych" jest niemało, bo ciągle sa karceni przez hiperpoprawnych oraz są oni żywym dowodem na to, że wbrew szczerym zapewnieniom hiperpoprawnych, to słowo pisane przez 'ę' jest ciągle i nieprzerwanie używane od udokumentowanych czasów, gdy obie wersje były używane jednocześnie, a o ptosku nikt wówczas nie wiedział.

          Comment

          • Mihai
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 186

            #20
            Grule czy ziemniaki... myślę, że fajnie jak jest zachowywać oryginalne, regionalne określenia, podobnie jak smaki piw
            ... a znaczenie dość jasno określa kontekst.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
              darekd
              Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

              Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

              Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
              2022-06-24, 22:17
            • darekd
              Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
              darekd
              Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

              Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

              Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
              2022-06-24, 21:39
            • darekd
              Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
              darekd
              Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

              Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

              Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

              Aromat -...
              2022-06-24, 23:49
            • dadek
              Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
              dadek
              Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
              2023-08-23, 00:48
            • dadek
              Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
              dadek
              Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
              2022-01-15, 03:06
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...