Zamrożona brzeczka - pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebox
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 73

    #1

    Zamrożona brzeczka - pytanie

    Witam

    Mam taką sytuację:

    Uwarzyłem lagerka ale zapomniałem o aktywacji drożdży płynnych, a nie miałem pod ręką innych.
    Stwierdziłem, że najbezpieczniej będzie przechować brzeczkę, korzystając z warunków pogodowych, na zewnątrz - temp. -3 - 0 st.C .
    Wystawiłem na zewnątrz zaraz po schłodzeniu. Było to 3 dni temu.
    Teraz mam już aktywne drożdże i powstaje pytanie:
    - Czy jakieś skutki uboczne mogą być w związku z zamrożeniem brzeczki ?
    - Czy przed zadaniem drożdżami (po rozmrożeniu) powinienem przegotować brzeczkę ?

    Może macie jakieś sugestie albo własne doświadczenia tego typu?

    Pozdr
    Sebox
    - Wujek Brewery -
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    Przechowuję brzeczkę na startery w PETach w zamrażarce.
    PETa rozcinam, rozmrażam, gotuję 15 min i studzę garnek w zimnej wodzie w zlewie.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Przez tydzień nie pamiętałeś o aktywacji? Saszetke najlepiej rozbić tydzień przed warzeniem, na zrobienie startera tez potrzeba kilka dni.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • sebox
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.08
        • 73

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Przez tydzień nie pamiętałeś o aktywacji? Saszetke najlepiej rozbić tydzień przed warzeniem, na zrobienie startera tez potrzeba kilka dni.
        Czy to co napisałeś, cokolwiek wnosi do mojego pytania? Zapomniałem i już !
        - Wujek Brewery -

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          1. Przegotować.
          2. Skutków ubocznych nie będzie.

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sebox
            Stwierdziłem, że najbezpieczniej będzie przechować brzeczkę, korzystając z warunków pogodowych, na zewnątrz - temp. -3 - 0 st.C .
            Wystawiłem na zewnątrz zaraz po schłodzeniu. Było to 3 dni temu.
            Według mnie brzeczka w temp. -3 st. nie zamarza. Około doby potrzeba, aby brzeczka schłodziła się do temp. otoczenia. W tym czasie są dobre warunki do rozwoju różnych mikroorganizmów. Oczywiście powtórne przegotowanie brzeczki je zabije, ale jeżeli zaczęły wcześniej działać, to brzeczka mogła już lekko podkwaśnieć. Jak masz możliwość, to sprawdź pH brzeczki - nic już z tym nie zrobisz, ale będziesz miał jakąś wiedzę na przyszłość.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Wogoszu, nie strasz kolegi Jeśli fermentor był szczelnie zamknięty jest bardzo duża szansa, że nic się nie stało. Pewnie, że na kamień nie zamarzło, ale wszelakie procesy zostały spowolnione w bardzo dużym stopniu.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • sebox
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.08
                • 73

                #8
                Dzieki za podpowiedzi.

                Zagotowałem i schłodziłem, dodałem drożdży.
                Opowiem co z tego wyszło

                Pozdr
                - Wujek Brewery -

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • dadek
                  Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                  dadek
                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                  2023-11-17, 00:48
                • dadek
                  Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
                  dadek
                  Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
                  2022-10-19, 23:41
                • dadek
                  Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
                  dadek
                  To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
                  2022-09-08, 02:08
                • yavo
                  Lallemand Philly Sour - lag
                  yavo
                  Drogie "Bravo Girl",
                  ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
                  2022-02-22, 13:13
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...