Naturalne konserwanty piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #16
    Podejrzewam, że w odległej przeszłości (średniowiecze) piwo spożywano bezpośrednio po fermentacji, więc nie miało nawet czasu żeby się zepsuć Podkreślam, to tylko moje domysły.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
      Podejrzewam, że w odległej przeszłości (średniowiecze) piwo spożywano bezpośrednio po fermentacji, więc nie miało nawet czasu żeby się zepsuć
      I to jest bardzo słuszna koncepcja. Jak nie chcesz żeby piwo się zepsuło - spożyj je wtedy, gdy jest najlepsze. I zrób następne.

      Gruita Mimazego piliśmy jakieś 2 miesiące od warzenia (nie wiem ile fermentował). Ma konto i na browarbizie, więc można go podpytać o szczegóły.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

        #18
        Słuszna uwaga z tym spożywaniem świeżego piwa. Wg. źródeł pisanych o Anglosasach tak było.
        Tylko że pojawiają się też informacje w sagach, że wikingowie brali piwo na wyprawy na swoje łodzie i nie wypijali go w najbliższych dniach w całości.
        Ale jak piszesz Zgoda, że piłeś dwumiesięczne piwo na bazie gruit, to jednak troszkę to wytrzymuje. 2 miesiące to wcale nie miało. Ta informacja też mi się przydała. Dzięki.

        Comment

        • Hedin
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.02
          • 370

          #19
          Dzięki użytkownikowi Mimazy zdobyłem już nieco informacji na temat właściwości niektórych ziół dodawanych dawniej do piwa, w temacie "skąd pochodzi piwo?".
          Na stronie www.gruitale.com znajduje się opis poszczególnych ziół, nie wpadłem na to, że tam te informacje znajdę.
          Z informacji tam zamieszczonych wynika, że są 4 rośliny, które mogą samodzielnie zastępować chmiel. Są to:
          - szyszkojagody jałowca (do dziś Skandynawowie dodają do swoich domowych piw, w tym Finowie do swojego sahti),
          - piołun (ale chyba nawet dla największego twardziela gorycz byłaby zbyt silna),
          - angelica (chyba chodzi o dzięgiel litwor m. in. i rodzinę dzięgli o ile dobrze kojarzę)
          - oregano, czyli lebiodka pospolita
          Istnieją więc zioła, które mogą zastąpić chmiel, jeśli wierzyć autorom tekstów tam zamieszczonych.
          Krwawnik pospolity też ma podobno właściwości bakteriobójcze i konserwujące piwo. Wrzos z kolei z tego co piszą raczej nie.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            To żadne odkrycie. O tym pisaliśmy już kilkakrotnie na forum. Znajdź temat "surogaty chmietu".

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
              - piołun (ale chyba nawet dla największego twardziela gorycz byłaby zbyt silna),
              Piwowarzy domowi z powodzeniem eksperymentują z piołunem. Przeszukaj dział "Twoje warzenie".
              Last edited by Twilight_Alehouse; 2011-03-02, 23:11.

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #22
                Surogaty chmielu zapewne chciałeś napisać, literówka.
                Ale niestety nie znalazłem takiego tematu. Nie wykluczam, że to już było omawiane podrzędnie w innym temacie, ale używając wyszukiwarki na różne sposoby nie dotarłem do tych informacji.
                Właściwie to mam już odpowiedzi na swoje pytania w tym temacie. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #23
                  Temat, który miałeś Krzysiu na myśli to "różne składniki piwa", założony kiedyś przez Ciebie.
                  Faktycznie bardzo szczegółowo go rozwinąłeś i część potrzebnych mi informacji znajduje się w nim. Jednak nie wszystkie informacje o konserwantach tam są czy też o pojedynczych ziołach zastępujących chmiel. O tych 4 wcześnie wymienionych nie ma tam pełnej informacji.
                  Co do piołunu to nie wykluczam, że można, ale obstawiam że gorycz będzie bardzo intensywna. Przynajmniej domowej roboty piołunówka czy napar z piołunu takie są.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X