Witam, to mój pierwszy post a zarazem temat. Postanowiłem zacząć temat w tym dziale, ponieważ dotyczy surowca - słodu. Studiuję Technologię Żywności i Żywienie Człowieka. Temat mojej pracy mgr brzmi: "Wybrane właściwości fizykochemiczne różnych rodzajów słodów oraz ocena możliwości ich wykorzystania do produkcji napojów bezalkoholowych na bazie brzeczki" - czyli np. Ciechan Krzepiak lub Podpiwek Warmiński. Słody jakie wybrałem do badań to:
-Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom
-Karmelowy jasny 80 - 150 Strzegom
-Karmelowy ciemny 540 - 850 Strzegom
-Barwiący 1600 EBC Strzegom
-Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach
-Orkiszowy 6 EBC Steinbach
-Owsiany 10 EBC Steinbach
-Płaskurkowy Steinbach
-Żytni 4,5 EBC Steinbach
Mam już kilka pomysłów na analizy zaczerpnięte ze strony Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego, ale chciałem też zapytać forumowiczów zarówno piwowarów domowych jak i tych, którzy pracują w przemyśle oraz normalnych smakoszy o rady, pomysły i wskazówki dotyczące co ciekawego Wy byście zrobili z tymi słodami. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
-Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom
-Karmelowy jasny 80 - 150 Strzegom
-Karmelowy ciemny 540 - 850 Strzegom
-Barwiący 1600 EBC Strzegom
-Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach
-Orkiszowy 6 EBC Steinbach
-Owsiany 10 EBC Steinbach
-Płaskurkowy Steinbach
-Żytni 4,5 EBC Steinbach
Mam już kilka pomysłów na analizy zaczerpnięte ze strony Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego, ale chciałem też zapytać forumowiczów zarówno piwowarów domowych jak i tych, którzy pracują w przemyśle oraz normalnych smakoszy o rady, pomysły i wskazówki dotyczące co ciekawego Wy byście zrobili z tymi słodami. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Comment