Drożdże Zymoferm
Collapse
X
-
Będziemy zgłaszać producentowi wszystkie uwagi na temat drożdżaków, prosimy zatem wszystkich, którzy chcieliby jeszcze coś dodać na ich temat, najchętniej z wymienieniem konkretnego szczepu oraz terminu użycia względem daty na fiolce, o maila: sklep@centrumpiwowarstwa.pl
Oczywiście nie musicie pisać tylko o ich wadach, o zaletach też niech będzie, żeby producenta nie zniechęcićComment
-
To może i ja opiszę moje doznania z tymi SS-manami. Pierwsze z którymi miałem styczność to Z004 (niestety nie pamiętam jaki miały termin). Standardowo dzień przed warzeniem wrzuciłem je do litrowego startera, a następnego dnia (24h) do brzeczki (temp 20 stopni). Po ok 18 godzinach ruszyły. Niestety sama fermentacja szła im dosyć cienko (w 9 stopniach), w 14 dni zeszły z 14 do 6 blg, a po kolejnych dwóch tygodniach do 4 blg. Pils w smaku wyszedł płaski, mało treściwy, ale to prawdopodobnie moja wina przy zacieraniu.
Następnym drożdże to Z012 5 miesięcy po terminie. Procedura ze starterem tak samo jak poprzednio, dzień przed warzeniem do litrowego słoika. Po 24 godzinach w brzeczkę, ruszyły bez problemu po 15 godzinach. Lecą na burzliwej do dzisiaj (już 9 dzień) i na razie zeszły do 7-8 blg w temp. ok. 8 stopni.
Ostatnie z ZymOFERMÓW, to Z047 Weissbier IV trzy miesiące po terminie. Starter dzień przed, wrzucam do brzeczki... I jak kamień w wodę. Startują już 45 godzinę (20 stopni) i trochę się zaczynam martwić, choć na powierzchni zaczynają się pojawiać lekkie skupiska piany, także widać grudki drożdży pływających przy powierzchni. Tli się zatem we mnie wieczny ogień który zwie się nadzieja, że wszystko będzie ok, bo pech chciał, że było to pierwsze zacieranie od dawna z którego byłem na prawdę zadowolony.Comment
-
No to na plus: próbowałem płynnych drożdży witbierowych trzech producentów i drożdże "Zymoferm Witbier" uważam subiektywnie za najlepiej oddające charakter Witbiera, a przede wszystkim nie są tak kapryśne podczas fermentacji jak pozostałe.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Ja z kolei czekam. Mijają dwie doby na jakieś oznaki życie w wirówce - Zymoferm Z010 Bock. Fiolka 4 miesiące po terminie "starterowym". Przy otwarciu piana, gaz i przyjemny drożdżowy zapach. Niestety w starterze póki co cisza, oby nie martwa. Test organoleptyczny też nie wykazał oznak fermentacji. A jutro miałem warzyć. I weź tu coś zaplanuj. Chłodziarka mi się tylko wietrzy niepotrzebnie.Comment
-
I jeszcze jedna uwaga a' propos Z043 Weisser Schops. Uwarzyłem dwie warki na tych drożdżach, zasyp taki sam, zacieranie nieco inne (różnica polegała na tym, że za drugim razem zacierałem oddzielnie słód pszeniczny i jęczmienny). Pierwsza warka po 4 miesiącach od rozlewu wciąż jest niemiłosiernie kwaśna. Druga jest dużo lepsza, kwaśna ale na akceptowalnym dla pszenicy poziomie. I tak sobie myślę, czy te drożdże to czasem właśnie tak nie mają. W końcu „Breslauer Weißer Schöps“, z tego co się doczytałem, był warzony w 100% ze słodu pszenicznego. Czyli musiał być kwaśny.Comment
-
A co ma piernik do wiatraka? To, że piwo warzone było w 100% ze słodu pszenicznego wcale nie oznacza, że musiało być kwaśne - patrz np. Grodziskie.Comment
-
Pewności nie mam, może to zbieg okoliczności ale z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że większy udział słodu pszenicznego dawał bardziej kwaskowy smak.
Z drugiej strony być może kwasowość tych drożdży ma oddawać charakter tamtego piwa, a wynikał on nie tylko z zasypu.Comment
-
I jeszcze jedna uwaga a' propos Z043 Weisser Schops. Uwarzyłem dwie warki na tych drożdżach, zasyp taki sam, zacieranie nieco inne (różnica polegała na tym, że za drugim razem zacierałem oddzielnie słód pszeniczny i jęczmienny). Pierwsza warka po 4 miesiącach od rozlewu wciąż jest niemiłosiernie kwaśna. Druga jest dużo lepsza, kwaśna ale na akceptowalnym dla pszenicy poziomie. I tak sobie myślę, czy te drożdże to czasem właśnie tak nie mają. W końcu „Breslauer Weißer Schöps“, z tego co się doczytałem, był warzony w 100% ze słodu pszenicznego. Czyli musiał być kwaśny.Lepiej nie będzie
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-09-28, 21:17.Mniej książków więcej piwaComment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.
Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:
https://www.browar.biz/forum/piwo/...-
Channel: Niemcy
2024-11-27, 01:10 -
-
Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko
XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024
https://www.facebook.com/krakowskikpd- Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
- Best Bitter
- X-Mas English Porter
- Munich Dunkel
- British
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Browar w Trabelsdorf (Lisberg) w Górnej Frankonii.
https://www.beck-braeu.de/
Mały bałagan w nazewnictwie na forum:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...lisberger-bock
https://www.browar.biz...-
Channel: Niemcy
-
-
Ciemna pszenica z bawarskiego Górnego Palatynatu.
5,1% alk.
https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/...les-weissbier/
Aromat - kwaskowe owoce, troszkę palonego słodu, lekki banan
Piana - średnia, umiarkowanie trwała ze strzępkami kożuszka...-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo z kalendarza adwentowego
Alk 5%
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa trwała
Zapach słodowo chmielowy lekko „skunowaty”
Wysycenie wysokie
Smak słodowy zrównoważony adekwatna goryczką
Przyzwoity lager...1 Photo-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment