U mnie Z044/Bres.Sch.Schops/ data przyd. czerwiec 2011, użyte w zeszłym tyg. zmieszane dwie fiolki na tygodniowym starterze. Zadane do dwóch ferment. po 20L każdy. Ruszyły po 12h, a po kolejnych 24h musiałem zbierać pianę bo wychodziły na spacer. BLG nie sprawdzałem, zrobię to jutro.
Trudno coś takiego stwierdzać na podstawie pojedynczych obserwacji. Słusznym stwierdzeniem zdaje się być że Zymofermy tak jak i White Labs są bardziej wrażliwe w transporcie jak i czasem nieco marudne przy starcie. Jednak cena 18 kontra 40 jest istotnym bodźcem do podjęcia "ryzyka".
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-11-18, 10:53.
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że zapakowane przychodzą porządnie - dużo żelpaków. Po wyjęciu natychmiast lądują w lodówce. Być może jednak szkodzą im wstrząsy w transporcie, tak jak niektórym piwom.
Trudno coś takiego stwierdzać na podstawie pojedynczych obserwacji. Słusznym stwierdzeniem zdaje się być że Zymofermy tak jak i White Labs są bardziej wrażliwe w transporcie jak i czasem nieco marudne przy starcie. Jednak cena 18 kontra 40 jest istotnym bodźcem do podjęcia "ryzyka".
Już mi się odechciało ryzyka.
Lepiej zapłacić 40 i mieć pewność.
Teraz muszę poczekać do wypłaty.
Trudno coś takiego stwierdzać na podstawie pojedynczych obserwacji. Słusznym stwierdzeniem zdaje się być że Zymofermy tak jak i White Labs są bardziej wrażliwe w transporcie jak i czasem nieco marudne przy starcie. Jednak cena 18 kontra 40 jest istotnym bodźcem do podjęcia "ryzyka".
Ale 2:1 tak ale przy stracie trzeciej fiolki są plecy
A jak Alt wychodzi na dedykowanych drożdżach do niego? Planowałem je kupić i wypróbować, ale niestety widzę, iż się wyczerpały w sklepie.
Czy ostateczne zastąpienie ich tymi do Koelscha dałoby radę? Zawsze myślałem, że były stosowane zamiennie, wywodzą się w końcu z tego samego gatunku. Nastawiłem się na Zymoferm zarówno ze względu na cenę, jak ze względu na to, iż Niemieccy producenci drożdży mogą mieć większe pojęcie o drożdżach do swojego stylu piwa od producentów amerykańskich, tak mi się wydaje.
Comment