Drożdże Zymoferm

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #31
    Ja se myślę, że tu nie ma nic do tłumaczenia, bo wszystko jest wyraźnie napisane. I jeszcze se myślę, że przecież mogli mi odpisać po niemiecku, bo w końcu to Niemcy są.

    Dla absolutnych leni - oto jak sobie z tym poradził tłumacz Google:

    Szczep ten działa najlepiej w granicach 17 - 20 ° C, ale także wykonywać swoją pracę w temperaturze 15 ° C w profesjonalnych browarów. W temperaturze 15 ° C to drożdży górnej fermentacji wymaga już do fermentacji jest gotowy. Najbardziej homebrewers tutaj, w Niemczech do fermentacji w temperaturze pokojowej.
    Ręce i nogi opadają aż do ziemi...
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Darkman
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 133

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi

      Dla absolutnych leni - oto jak sobie z tym poradził tłumacz Google:


      Kocham translatory

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja se myślę, że tu nie ma nic do tłumaczenia, bo wszystko jest wyraźnie napisane. I jeszcze se myślę, że przecież mogli mi odpisać po niemiecku, bo w końcu to Niemcy są.

        Dla absolutnych leni - oto jak sobie z tym poradził tłumacz Google:



        Ręce i nogi opadają aż do ziemi...
        To nie jest kwestia lenistwa tylko zasad.
        Na forum polskojęzycznym forowicze, z definicji, posługują się językiem polskim do komunikowania się między sobą.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Szczep ten działa najlepiej w granicach 17 - 20 ° C, ale także wykonywać swoją pracę w temperaturze 15 ° C w profesjonalnych browarów. W temperaturze 15 ° C to drożdży górnej fermentacji wymaga już do fermentacji jest gotowy. Najbardziej homebrewers tutaj, w Niemczech do fermentacji w temperaturze pokojowej.
          A ja se myślę, że za wklejenie takiego czegoś na polskojęzycznym forum, będziesz się w piekle smażył
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            będziesz się w piekle smażył
            Na oleju roślinnym czy z oliwek? Też jestem za tłumaczeniem.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fidoangel
              A ja se myślę, że za wklejenie takiego czegoś na polskojęzycznym forum, będziesz się w piekle smażył
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
              Na oleju roślinnym czy z oliwek? Też jestem za tłumaczeniem.
              Na śmierdzącym zjełczałym łoju.
              Moim zdaniem zamieszczanie obcojęzycznych tekstów jest możliwe tylko wówczas, kiedy forumowicz prosi innych, bieglejszych w tym języku o przetłumaczenie. Zamieszczanie tłumaczeń z translatora podlega karze jak wyżej.

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #37
                A wracając do tematu - kto już używał tych drożdży i może się podzielić spostrzeżeniami?
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  A wracając do tematu - kto już używał tych drożdży i może się podzielić spostrzeżeniami?
                  U mnie już pracują z AAA (Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere) . Dziś może będę przelewał na cicha to już coś będę wiedział. Startowały dość powoli ale już były ponad tydzień po terminie. Dotarły do mnie w ostatnim dniu ważności
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    U mnie już pracują z AAA (Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere) . Dziś może będę przelewał na cicha to już coś będę wiedział. Startowały dość powoli ale już były ponad tydzień po terminie. Dotarły do mnie w ostatnim dniu ważności
                    To nie jest termin WAŻNOŚCI, tylko możliwości stosowania ich BEZ STARTERA - instrukcję dostałeś, ale się do niej nie zastosowałeś, więc po co te wybałuszone oczy?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      To nie jest termin WAŻNOŚCI, tylko możliwości stosowania ich BEZ STARTERA - instrukcję dostałeś, ale się do niej nie zastosowałeś, więc po co te wybałuszone oczy?
                      Nie wiem. Może to choroba Basedowa
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        No to wyrazy współczucia
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • korbicz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.06
                          • 170

                          #42
                          Właśnie skończyłem warzyć drugą warkę pszenicznego na drożdżach Zymoferm Z043 Weissbier Breslauer Weißer Schöps.

                          Poprzednia warka na tych samych drożdżach już w butelkach. Moje spostrzeżenia:
                          - startowały dość niechętnie mimo, że zmieściłem się w terminie użycia bez startera. Pierwsze oznaki fermentacji pojawiły się trzeciego dnia. Temperatura oscylowała w ok. 22 stopni.
                          - odfermentowanie dobre, z 12 do 3 Blg w 8 dni. W czasie fermentacji zapach... pszeniczny.
                          - flokulacja faktycznie niska ale czego tu się spodziewać po drożdżach do pszenicy.
                          - przy rozlewie piwo dość kwaśne w smaku, dużo bardziej niż przy Weihenstephanach. Prawie nie czuć bananowych posmaków, goździków to ja w ogóle nie czułem natomiast wyraźny był smak cytrusowy, żeby nie powiedzieć cytrynowy. Prawie jak witbier. Zobaczymy za jakieś trzy tygodnie, bardzo jestem ciekaw.

                          Pozdrawiam,

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Kolej na moje uwagi dotyczące tych drożdżaków

                            Fiolka z datą użycia bezstarterowego do 20.03.2011. W starterze dały znać, że żyją już po 24 godzinach. Było to wczoraj, więc póki co niewiele więcej mogę napisać

                            Natomiast mam uwagi natury ogólnej:
                            Jedyne dostępne dotychczas drożdże płynne w Polsce to jak do tej pory drożdże Wyeast (nie liczę pojawiających się i znikających jak meteoryty WLP), które są inaczej zapakowane, niż Zymoferm, co ma istotne znaczenie.
                            Drożdże Wyeast mają w środku opakowania saszetkę z pożywką, którą trzeba rozbić i poczekać na aktywację drożdży przed otwarciem opakowania. Jak wiadomo, trwa to od kilku godzina do kilku, a nawet kilkunastu dni, w zależności od daty produkcji drożdży.
                            Drożdże konfekcjonowane w fiolki nie posiadają takiej opcji. Producent drożdży Zymoferm gwarantuje, że w okresie podanym na opakowaniu drożdże w fiolce nie potrzebują wykonania startera w celu potwierdzenia ich aktywności (czyli analogicznie rozbicia saszetki z pożywką w opakowaniu Wyeast).

                            Ja jestem przyzwyczajona do tego, że przy lekkich piwach Wyeastom nie robię startera, ale zawsze czekam na aktywację drożdży, czyli spuchnięcie saszetki. Większość piwowarów jednak zawsze dodatkowo wykonuje startery w celu szybszej reakcji drożdży po zapodaniu ich do brzeczki.

                            Wprawdzie drożdży Zymoferm w opakowaniu na oko nawet widać, że jest więcej, niż w saszetce Wyeast, ale piwowarom przyzwyczajonym do obsługi Wyeastów proponuję każdorazowo wykonywać starter drożdżom Zymoferm, niezależnie od tego, czy są w dacie użycia bezstarterowego, czy już po niej. Starter w celu potwierdzenia aktywacji = rozbicie saszetki z pożywką + po potwierdzeniu aktywności zwiększenie objętości startera w celu namnożenia drożdży = analogiczna obsługa jak przy Wyeastach.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #44
                              Stałem się szcześliwym posiadaczem - Stamm Z047-8-39 (Weissbier IV, Typ „Fürstengold“) ale to jedyne, których nie ma już w ofercie i nie potrafie nic o nich znaleźć. Ktoś coś podpowie?
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • admiro
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.05
                                • 248

                                #45
                                Drożdże Zymoferm Witbier - 2 dniowy starter, piwo 11.2 Blg w 4 dni odfermentowało do 3,5 Blg przy celu 3,0.
                                Najpóźniej pojutrze drożdże będą zaprzągnięte do nasŧępnej, cięższej roboty.

                                Co bo startera - musi być, każdy kto robił piwo na WLP przeżył to już wcześniej.
                                Moje piwo jest bezcenne.

                                Schizma miodowa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X