Drożdże Zymoferm

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Drożdże Zymoferm

    Ciekawa oferta i bliżej niż z USA. ))

    Du möchtest Bierhefe online bestellen? ✔️ Dann bist du bei uns richtig ✔️. Entdecke unsere Auswahl an trockener Brauereihefe. ✔️ Jetzt Bierhefe kaufen!


    Standard-Bierhefen

    Untergärig:

    - Stamm Z001-8-30 (Hell, Pils, Export etc.)
    - Stamm Z002-0-31 (Zwickel und helle, trübe Biere)
    - Stamm Z003-5-36 (Hell, Dunkel, Bock, Keller, Pils etc.)
    - Stamm Z004-8-54 (Helle Biere, Lager, Pils, Export etc.)
    - Stamm Z005-7-36 (Schank-/Spezialbiere und helle Biere)
    - Stamm Z006-9-36 (Typ „Pilsener Urquell“)
    - Stamm Z007-1-37 (Oktoberfest, Märzen etc.)
    - Stamm Z008-3-37 (Braun- u. Rauchbiere, dunkel u. hell)
    - Stamm Z009-0-40 (Alkoholfreie und –arme Biere)
    - Stamm Z010-7-37 (Bock, Doppelbock u. malzbetonte Biere)
    - Stamm Z011-1-37 (Altbayerische, dunkle Biere)
    - Stamm Z012-5-37 (Typ „Budweiser Lager“)
    - Stamm Z013-7-37 (Typ „Breslauer Brauner Schöps“)

    Obergärig:

    - Stamm Z031-6-30 (English Ale)
    - Stamm Z032-1-31 (Kölsch und Altdeutsches Helles)
    - Stamm Z033-4-35 (Weissbier I, Typ „Weihenstephan“)
    - Stamm Z034-2-36 (Weissbier II, Typ „Ayinger“)
    - Stamm Z035-6-37 (Belgisches Trappistenbier)
    - Stamm Z036-8-37 (Belgisches Weizenbier/Wit)
    - Stamm Z037-0-38 (Irish Stout und sonstige Stouts)
    - Stamm Z038-2-38 (Altbier und Spezial-Biere)
    - Stamm Z039-8-38 (Belgische Kloster-Biere und Ales)
    - Stamm Z040-6-38 (Amerikanisches Ale und Gewürz-Biere)
    - Stamm Z041-0-39 (Weißbier III, Typ „Bestfrau“)
    - Stamm Z042-2-39 (London Ale)
    - Stamm Z043-8-37 (Weißbier, „Breslauer Weißer Schöps“)
    - Stamm Z044-8-38 (Weißbier, „Breslauer Schwarzer Schöps“)
    - Stamm Z045-6-39 (Extrem hochprozentige Würzen/Biere)
    - Stamm Z046-4-39 (Irish Ale)
    - Stamm Z047-8-39 (Weissbier IV, Typ „Fürstengold“)
    - Stamm Zo48-4-38 (Weissbier V, Typ „Franziskaner“)
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
    - Stamm Z013-7-37 (Typ „Breslauer Brauner Schöps“)
    - Stamm Z043-8-37 (Weißbier, „Breslauer Weißer Schöps“)
    - Stamm Z044-8-38 (Weißbier, „Breslauer Schwarzer Schöps“)
    Last edited by mareks; 2011-03-15, 12:30.

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #3
      I można by je nawet kupić: 3,9Euro, około 16zł
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23954

        #4
        rzeczone drożdże udało nam się wprowadzić do Centrumpiwowarstwowego sklepu:
        Last edited by ART; 2011-04-16, 00:25.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • admiro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 248

          #5
          Od dłuższego czasu fiolka drożdży WLP i Zymoferm coś mi przypominała, ale nie mogłem wpaść na to co

          Teraz już wiem - to jest nienadmuchana butelka PET
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23954

            #6
            To jest właśnie to
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Te drożdże to potwory, w jeden dzień zjadły 12Blg. to jakis koncernowy shit, obym się mylił.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23954

                #8
                odnosisz się do 1 z dwudziestukilku szczepów. Który jest taki głodny?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Jedna jaskółka wiosnę czyni. Jak cię widzą tak cię piszą. itd.

                  ALTy taki głodne.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #10
                    Planuję kelscha, zastanawiam się nad drozdzami Zymofern dodykowanymi do niego. Mam zagatkę, dedykowana temperatura fermentacji to 18-20 stopni. Dla mnie ten styl piwa po części wymaga odpowiednich drożdży, po części obniżonej temp. fermentacji, niższej niż 18 stopni. - czy ktoś ma informację o jakości ich fermentacj w temp. 14-16 stopni?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Intryguje mnie oferta drożdży do rekonstrukcji piw wrocławskich "Breslauer Schöps". To jedyny ośrodek piwowarski (dodajmy - jak na razie wyłącznie historyczny), tak dowartościowany. O ile wiem, nikt na większą skalę nie próbuje rekonstruować tych piw, a i o wyczynach amatorskich raczej cisza. Na podstawie znanej mi literatury nie da się wiarygodnie zrekonstruować piw wrocławskich. Jeśli w ogóle będzie to możliwe, będzie to wymagało poważnej kwerendy archiwalnej - ale to robota dla historyka, bowiem trzeba będzie przerzucić pokaźną ilość rękopisów w archaicznej niemczyźnie.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Intryguje mnie oferta drożdży do rekonstrukcji piw wrocławskich "Breslauer Schöps". To jedyny ośrodek piwowarski (dodajmy - jak na razie wyłącznie historyczny), tak dowartościowany. O ile wiem, nikt na większą skalę nie próbuje rekonstruować tych piw, a i o wyczynach amatorskich raczej cisza. Na podstawie znanej mi literatury nie da się wiarygodnie zrekonstruować piw wrocławskich. Jeśli w ogóle będzie to możliwe, będzie to wymagało poważnej kwerendy archiwalnej - ale to robota dla historyka, bowiem trzeba będzie przerzucić pokaźną ilość rękopisów w archaicznej niemczyźnie.

                        W temacie Białego Barana:
                        Last edited by mareks; 2011-04-17, 20:46.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Schöps, die Breslauer Bierlegende
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            To jest "wariacja na temat", a nie rekonstrukcja piwa. Z oryginalnym wrocławskim "Schepsem" wspólna jest tylko nazwa.

                            A na dodatek piwa takiego nie można wprowadzać do obrotu na terenie Niemiec, bo nazwa jest zastrzeżona: http://www.schoepsbier.de/markenschutz/index.html

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Tylko dlaczego Kling oferuje zestawy surowców dla browarów restauracyjnych? U Klinga trzeba wykupić licencję i tyle. Gość reaktywuje to piwo z czystego sentymentu i dla kasy.
                              Last edited by jacer; 2011-04-18, 09:55.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X