Czy ktoś się orientuje, z jakiej odmiany owsa jest robiony słód owsiany Steinbach (dostępny w CP)?
Już tłumaczę po co mi ta informacja...
("Handbook of Brewing", Mich. Esslinger, str. 61)
Chciałbym się dowiedzieć czego mogę się spodziewać przy robieniu piwa z udziałem ok. 20% tego słodu - utrudnionej filtracji (β-glukany), konieczności wydłużenia przerwy białkowej, słabej piany - czy może ten słód jest robiony z "piwowarskiej" odmiany owsa i nie będę miał podobnych problemów?
Już tłumaczę po co mi ta informacja...
Oats are known for their high contents of protein, fat and β - glucan [192] . Moreover, oats exhibit signifi cantly reduced hydrolytic activities in comparison to barley. Thus, malted oats from most contemporary varieties are only of little use for beer production. However, special oat types with a reduced β - glucan content (e.g. Duffy) are perfectly suited for brewing.
Chciałbym się dowiedzieć czego mogę się spodziewać przy robieniu piwa z udziałem ok. 20% tego słodu - utrudnionej filtracji (β-glukany), konieczności wydłużenia przerwy białkowej, słabej piany - czy może ten słód jest robiony z "piwowarskiej" odmiany owsa i nie będę miał podobnych problemów?
Comment