prażony jęczmień do stouta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #16
    Moje sprawdzone przepisy na Stouty:

    http://www.piwo.org/forum/p92521-23-...32.html#p92521 i następne posty

    Tylko trzeba przeliczyć do objętości warki 20l.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10797

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Ty chyba naprawdę chcesz dostać po mordzie. A to już niedługo okazja będzie, niecały tydzień.

      Jak nie umiesz, durniu, normalnie wyjaśnić, o co chodzi, to nie zabieraj głosu.

      Nie ma większego znaczenia, kiedy się doda spaleniznę do zacieru. Ja zawsze dawałem na początku zacierania i piwo wcale nie było gorsze w smaku od tych niby "prawidłowych", z dodawaniem na koniec. Po porstu spalenizna daje posmaki kwaskowe i gorzkie, i tyle. Nie można z tym jęczmieniem czy palonym słodem przesadzić. Jeśli chcesz zabarwić piw na czarno i uniknąć tego posmaku, to korzystaj ze słodu lub ziarna pozbawionego łuski - jest taki słód palony bezłuskowy - albo użyj palonej pszenicy.
      Oj będzie sie działo
      Ja wszystkie słody daje od początku , jeśli komuś za dużo spalenizny niech sypie mniej
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Panowie, wyluzujcie, na Festiwalu i Warsztatach będzie sporo ochrony, możemy im zwrócić specjalną uwagę na was, ale chyba nie chcielibyście

        A wracając do tematu: kwaskowość (jeśli pochodzi od palonego słodu/jęczmienia, a nie od zakażenia) zanika z czasem, ale im więcej tego dodatku jest w piwie, tym dłuższego leżakowania on będzie wymagał w celu pozbycia się tej kwaśności. Najlepiej pół roku
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • czubas
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 46

          #19
          Dzięki, zrobię wiec bez palonego jeczmienia i bez innych dodatków, w planach 10 blg tak do 4% alk, sam ciemny ekstrakt jaki się da kupić na fdp, za bardzo mnie korci do eksperymentów a muszę się skoncentrować na dobrej bazie, od konfliktu się odcinam, dzięki za odzew i pozdrawiam

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
            dadek
            Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
            2022-01-15, 03:06
          • darekd
            Wrowar, Black River
            darekd
            Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

            Oatmeal Stout, 4,6% alk.
            Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
            Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
            ...
            2024-12-30, 14:42
          • Dukat_WSI
            Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?
            Dukat_WSI
            Bo historycznie wiadomo, że palony jęczmień został w ciemnych piwach wprowadzony jako dodatek niesłodowany, mający być tańszym substytutem ciemnego słodu. Bodajże Guinness rozpoczął stosowanie przytoczonego procederu.
            2017-02-10, 10:43
          • darekd
            Pinta, Zwycięski Chocolate Brown Porter
            darekd
            Styl brytyjski, górna fermentacja.

            Pasteryzowane, niefiltrowane inspirowane recepturą Kacpra Myślińskiego. Zwycięskie piwo w konkursie Niech Świat pozna Twoje Piwo 2022.

            Ekstr. 13%
            Alk. 5,5%

            Aromat - gorzka czekolada, prażony i palony słód umiarkowanie,...
            2022-11-19, 20:05
          • darekd
            Bury [Piwoteka], Nie fisiuj!
            darekd
            ekstr. 18%, 8,5% alk.

            Double Black IPA

            Aromat - palony z chmielową złożonością trudną do sprecyzowania (bo chmieli cała masa: Citra, Cashmere, Comet, Chinook, Mosaic, Simcoe, Tomahawk, Sinamar)
            Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, zostaje na szkle
            Barwa...
            2021-10-14, 01:17
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...