witam, mam w planach dry stouta, dawałem wcześniej palony własnoręcznie jęczmień ale chyba zbytnio palony, zaparzony jak kawa trafił do brzeczki, bez fusów, piwo wyszło kwaśnawe czy coś nie tak z tym jęczmieniem? w planach warka 22l, proszę o wskazówki dot. sposobu wykonania +- ilości itp. mam zamiar zastosować 3kg ekstraktu ciemnego , dzięki za odzew lub naprowadzenie, pozdrawiam
prażony jęczmień do stouta
Collapse
X
-
wrzątkiem zaparzałeś? Jęczmień palony dodajemy na sam koniec zacierania.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
No to błąd, stąd ta kwaśność. Dlaczego nie chcesz trzymać się sprawdzonych receptur?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
To sobie poczytaj: http://browar.biz/forum/showpost.php...92&postcount=5
I nie odkrywaj Ameryki na nowoLast edited by fidoangel; 2011-05-03, 16:54."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo to błąd, stąd ta kwaśność. Dlaczego nie chcesz trzymać się sprawdzonych receptur?
Comment
-
-
Konkret jest taki, że nie należy zalewać wrzątkiem słodu. Podczas zacierania nie osiągasz temp. większej niż 78 stC. Więc dlaczego ten słód zalałeś wrzątkiem?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ty chyba naprawdę chcesz dostać po mordzie. A to już niedługo okazja będzie, niecały tydzień.
Jak nie umiesz, durniu, normalnie wyjaśnić, o co chodzi, to nie zabieraj głosu.
Nie ma większego znaczenia, kiedy się doda spaleniznę do zacieru. Ja zawsze dawałem na początku zacierania i piwo wcale nie było gorsze w smaku od tych niby "prawidłowych", z dodawaniem na koniec. Po porstu spalenizna daje posmaki kwaskowe i gorzkie, i tyle. Nie można z tym jęczmieniem czy palonym słodem przesadzić. Jeśli chcesz zabarwić piw na czarno i uniknąć tego posmaku, to korzystaj ze słodu lub ziarna pozbawionego łuski - jest taki słód palony bezłuskowy - albo użyj palonej pszenicy.Last edited by Krzysiu; 2011-05-03, 18:07.
Comment
-
-
Do piw robionych z ekstraktów najbezpieczniej użyć suchego ekstraktu barwiącego. Chociaż moim zdaniem nie ma znaczenia, czy własnoręcznie palone ziarno gotowałeś czy nie. Mogłeś dać tego za dużo, albo po prostu użyłeś jakiegoś zboża, które daje więcej kwaśnych efektów po spaleniu.
Comment
-
-
No tak, to już dla mnie wyższa birologia ale ma to sens, kupowałem na targowisku, następnym razem kupię w sklepie z surowcami do piwa, poszukam jakiś pewnych przepisów na stouta ale jakby ktoś miał pod ręką było by miło, dzięki za konkrety, do zobaczenia na fdp
Comment
-
Comment