prażony jęczmień do stouta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #16
    Moje sprawdzone przepisy na Stouty:

    http://www.piwo.org/forum/p92521-23-...32.html#p92521 i następne posty

    Tylko trzeba przeliczyć do objętości warki 20l.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10775

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Ty chyba naprawdę chcesz dostać po mordzie. A to już niedługo okazja będzie, niecały tydzień.

      Jak nie umiesz, durniu, normalnie wyjaśnić, o co chodzi, to nie zabieraj głosu.

      Nie ma większego znaczenia, kiedy się doda spaleniznę do zacieru. Ja zawsze dawałem na początku zacierania i piwo wcale nie było gorsze w smaku od tych niby "prawidłowych", z dodawaniem na koniec. Po porstu spalenizna daje posmaki kwaskowe i gorzkie, i tyle. Nie można z tym jęczmieniem czy palonym słodem przesadzić. Jeśli chcesz zabarwić piw na czarno i uniknąć tego posmaku, to korzystaj ze słodu lub ziarna pozbawionego łuski - jest taki słód palony bezłuskowy - albo użyj palonej pszenicy.
      Oj będzie sie działo
      Ja wszystkie słody daje od początku , jeśli komuś za dużo spalenizny niech sypie mniej
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Panowie, wyluzujcie, na Festiwalu i Warsztatach będzie sporo ochrony, możemy im zwrócić specjalną uwagę na was, ale chyba nie chcielibyście

        A wracając do tematu: kwaskowość (jeśli pochodzi od palonego słodu/jęczmienia, a nie od zakażenia) zanika z czasem, ale im więcej tego dodatku jest w piwie, tym dłuższego leżakowania on będzie wymagał w celu pozbycia się tej kwaśności. Najlepiej pół roku
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • czubas
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 46

          #19
          Dzięki, zrobię wiec bez palonego jeczmienia i bez innych dodatków, w planach 10 blg tak do 4% alk, sam ciemny ekstrakt jaki się da kupić na fdp, za bardzo mnie korci do eksperymentów a muszę się skoncentrować na dobrej bazie, od konfliktu się odcinam, dzięki za odzew i pozdrawiam

          Comment

          Przetwarzanie...
          X