Inne piwo na bazie zestawu do Portera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

    Inne piwo na bazie zestawu do Portera

    Kupiłem zestaw surowców do Portera:

    - słód pilzneński Weyermann 3,6 kg (śrutowany),
    - słód karmelowy ciemny 0,2 kg (śrutowany),
    - słód barwiący 0,2 kg (śrutowany),
    - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
    - drożdże Safale S-04 11,5g,

    Jednak rozmyśliłem się i chciałbym zrobić na jego bazie jasne piwo. Czy możecie coś doradzić co usunąć lub co dokupić aby coś z tego wyszło ?
    Chciałbym osiągnąć jasne piwo o przeważającym słodowym smaku z umiarkowanym nachmieleniem.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
    Kupiłem zestaw surowców do Portera:

    - słód pilzneński Weyermann 3,6 kg (śrutowany),
    - słód karmelowy ciemny 0,2 kg (śrutowany),
    - słód barwiący 0,2 kg (śrutowany),
    - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
    - drożdże Safale S-04 11,5g,

    Jednak rozmyśliłem się i chciałbym zrobić na jego bazie jasne piwo. Czy możecie coś doradzić co usunąć lub co dokupić aby coś z tego wyszło ?
    Chciałbym osiągnąć jasne piwo o przeważającym słodowym smaku z umiarkowanym nachmieleniem.
    Możesz uwarzyć coś z tego:

    - słód pilzneński Weyermann 3,6 kg (śrutowany),
    - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
    - drożdże Safale S-04 11,5g,

    Zacieranie 67C przez godzinę, filtracja....
    Chmielenie
    Marynka na początek 15g

    Na ostatnie 15 minut gotowania dodaj
    15g marynki i 25g Lubelskiego.

    Zadaj drożdze jakie masz czyli S04 fermentuj w okolicach 18-20C przez tydzien.

    Piwo bedzie wymagalo troszke lezakowania, z tego co pamietam S04 calkiem sporo dwuacetylu produkuja, wiec lezakowanie w butelkach przez miesiac powinno rozwiazac ten problem.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • vude
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 40

      #3
      A jak bym dodał jeszcze ten słód karmelowy to zrobi się mocno ciemne piwo ?
      Czy karmelowy słód doda tu słodowej słodkości ?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ciemny to raczej nie doda.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
          A jak bym dodał jeszcze ten słód karmelowy to zrobi się mocno ciemne piwo ?
          Czy karmelowy słód doda tu słodowej słodkości ?
          A masz jakieś inne słody? Czy tylko to co napisałeś?

          Co masz na myśli jasne piwo, no i co masz na myśli pisząc słodowe piwo?
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • vude
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.03
            • 40

            #6
            Nie mam jeszcze innych słodów, to będzie moja druga warka z zacieraniem dopiero.
            Mogę dokupić coś ewentualnie, to nie problem.
            Nie chce aby piwo było ciemne (czarne jak porter) ale głównie, żeby nie było smaków palonych i czekoladowych. Piłem ostatnio portera od Żywca i stwierdziłem że takie piwa mogę pić tylko od czasu do czasu.
            Moimi faworytami są piwa o typowo słodowym aromacie (ale nie słodkim) z lekkim chmielowym zakończeniem (ale nie wytrawnym). Coś w rodzaju Marcowego lub Ciechana Wybornego.


            PS. Nie pytajcie dlaczego kupiłem zestaw do Portera

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Nie chce aby piwo było ciemne (czarne jak porter) ale głównie, żeby nie było smaków palonych i czekoladowych. ...
              W takim razie odpadają wszystkie słody ciemniejsze niż 130 EBC, a i ten ostatni to najwyżej 5% zasypu.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Moimi faworytami są piwa o typowo słodowym aromacie (ale nie słodkim) z lekkim chmielowym zakończeniem ...
              Piwo monachijskie załatwia temat, czyli przewaga słdu monachijskiego i zacieranie na słodko (jedna przerwa w temp. 72 C), nieprzesadne chmielenie, głównie dla goryczki, nie zapachu. I pomyszkuj w opisach słodów, który daje szczególnie słodowy aromat i w jaki sposób najlepiej zacierać, żeby taki efekt osiągnąć, ja już nie pamiętam.
              Last edited by Krzysiu; 2011-07-06, 22:15.

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
                Piłem ostatnio portera od Żywca i stwierdziłem że takie piwa mogę pić tylko od czasu do czasu.
                Z tym, że porter "angielski" (zestaw który kupiłeś), to nie to samo co porter z żywca(porter bałtycki).
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • vude
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 40

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Piwo monachijskie załatwia temat, czyli przewaga słdu monachijskiego i zacieranie na słodko (jedna przerwa w temp. 72 C), nieprzesadne chmielenie, głównie dla goryczki, nie zapachu. I pomyszkuj w opisach słodów, który daje szczególnie słodowy aromat i w jaki sposób najlepiej zacierać, żeby taki efekt osiągnąć, ja już nie pamiętam.
                  Mam gdzieś ten idealny smak w głowie, będę szukać, może kiedyś go odkryję Piwo monachijskie mówisz, z gotowca też czy samemu trzeba kupić surowce ?
                  Póki co spróbuję modyfikacji, którą proponuje Makaron.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                  Z tym, że porter "angielski" (zestaw który kupiłeś), to nie to samo co porter z żywca(porter bałtycki).
                  W sumie tak, nawet ze względu na zawartość alkoholu. Strasznie mi spirytusem podchodziło.
                  Żeby nie było, ja lubię ciemne piwa ale czuję, że smaki palone w piwie szybko mi się znudzą i nie dam rady całej warki wypić na raz.

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
                    Piwo monachijskie mówisz, z gotowca też czy samemu trzeba kupić surowce ?
                    Jest na to gotowiec: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/473
                    Ale możesz też znaleźć recepturę, dostosować ją do swoich potrzeb i nabyć co Ci potrzeba. Jak wolisz

                    Żeby nie było, ja lubię ciemne piwa ale czuję, że smaki palone w piwie szybko mi się znudzą i nie dam rady całej warki wypić na raz.
                    Wypicie całej warki na raz to byłby niezły wyczyn
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X