Mam spory problem gdyż po 10 dniowej fermentacji burzliwej pilsa na drożdżach saflanger w-34/70 (suche) gęstość spadała tylko o 1 Blg. Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej). Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić stopnie? Co teraz robić kupić drugie i jeszcze raz puścić na burzliwą??
Drożdże nie fermentują
Collapse
X
-
Mam spory problem gdyż po 10 dniowej fermentacji burzliwej pilsa na drożdżach saflanger w-34/70 (suche) gęstość spadała tylko o 1 Blg. Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej). Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić stopnie? Co teraz robić kupić drugie i jeszcze raz puścić na burzliwą??
Zagotuj całość i zadaj nowe, ale na "litość boską" nie w 40 stopniach! -
Mam spory problem gdyż po 10 dniowej fermentacji burzliwej pilsa na drożdżach saflanger w-34/70 (suche) gęstość spadała tylko o 1 Blg. Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej). Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić stopnie? Co teraz robić kupić drugie i jeszcze raz puścić na burzliwą??. Nie wiem jaki masz gar , ale różnica 10°C pomiędzy dnem a górą ? Jak to mierzyłeś ? Temp uszkodziła stopnie (schodowe ? )
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-08-03, 13:28.Mniej książków więcej piwaComment
-
-
Wie wie ale myślał, że ta różnica to kilka stopni, a nie kilkanaście...
Po drugie temp. jest badana po chłodzeniu chłodnicą, a nie podczas gotowania. Chłodnica zajmuje miejsce od góry gara do dołu gara, wiec myślałem, że to naprawdę kilka stopni.
I tak po prawdzie to jeszcze nie bo pozostał rok naukiOstatnia zmiana dokonana przez andrace; 2011-08-03, 14:07.Comment
-
Kilka czy kilkanaście - drożdże piwowarskie najlepiej zadawać do brzeczki, która ma temperaturę ok. 20 stopni, a nie 30, że o 40 to już nawet nie wspomnę. Pewnie padły trupem, a raczej trupamiComment
-
Jak już wcześniej mówił (chyba Dagome) "W piwowarstwie domowym nie ma przegranych, każde niepowodzenie czegoś uczy" tak i teraz dostałem nauczkę aby piwo schłodzić naprawdę dobrze. Teraz już zamówiłem nowe drożdże i mam nadzieję, że chociaż te 20 litrów pilsa się nie zmarnuje.Ostatnia zmiana dokonana przez andrace; 2011-08-03, 14:30.Comment
-
Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić drożdże?Comment
Related Topics
Collapse
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
-
Channel: Czechy
-
-
W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
-
Channel: Niemcy
-
-
-
Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment