Mam spory problem gdyż po 10 dniowej fermentacji burzliwej pilsa na drożdżach saflanger w-34/70 (suche) gęstość spadała tylko o 1 Blg. Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej). Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić stopnie? Co teraz robić kupić drugie i jeszcze raz puścić na burzliwą??
Drożdże nie fermentują
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziMam spory problem gdyż po 10 dniowej fermentacji burzliwej pilsa na drożdżach saflanger w-34/70 (suche) gęstość spadała tylko o 1 Blg. Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej). Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić stopnie? Co teraz robić kupić drugie i jeszcze raz puścić na burzliwą??
Zagotuj całość i zadaj nowe, ale na "litość boską" nie w 40 stopniach!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedzi(...) Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziMam spory problem gdyż po 10 dniowej fermentacji burzliwej pilsa na drożdżach saflanger w-34/70 (suche) gęstość spadała tylko o 1 Blg. Wiem, że przy zadawaniu drożdży była zbyt wysoka temperatura podejrzewam, że ok 40 C (temp. zmierzyłem od dna i miała ok 30 więc zadałem, ale przy następnej warce zobaczyłem, że na górze gara jest ponad 10 stopni więcej). Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić stopnie? Co teraz robić kupić drugie i jeszcze raz puścić na burzliwą??Last edited by anteks; 2011-08-03, 12:28.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
-
Wie wie ale myślał, że ta różnica to kilka stopni, a nie kilkanaście...
Po drugie temp. jest badana po chłodzeniu chłodnicą, a nie podczas gotowania. Chłodnica zajmuje miejsce od góry gara do dołu gara, wiec myślałem, że to naprawdę kilka stopni.
I tak po prawdzie to jeszcze nie bo pozostał rok naukiLast edited by andrace; 2011-08-03, 13:07.
Comment
-
-
Kilka czy kilkanaście - drożdże piwowarskie najlepiej zadawać do brzeczki, która ma temperaturę ok. 20 stopni, a nie 30, że o 40 to już nawet nie wspomnę. Pewnie padły trupem, a raczej trupami
Comment
-
-
Jak już wcześniej mówił (chyba Dagome) "W piwowarstwie domowym nie ma przegranych, każde niepowodzenie czegoś uczy" tak i teraz dostałem nauczkę aby piwo schłodzić naprawdę dobrze. Teraz już zamówiłem nowe drożdże i mam nadzieję, że chociaż te 20 litrów pilsa się nie zmarnuje.Last edited by andrace; 2011-08-03, 13:30.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziOj nie czytało się . Nie wiem jaki masz gar , ale różnica 10°C pomiędzy dnem a górą ? Jak to mierzyłeś ? Temp uszkodziła stopnie (schodowe ? )Czy zbyt wysoka temp. mogła aż tak uszkodzić drożdże?
Comment
-
Comment