Drożdże MauriBrew

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    Drożdże MauriBrew

    Czy ktoś już zdążył coś przefermentować tymi drożdżami? A może już się nagazowało?
    Czy na zimę szykuje się wysyp "ausie ale"?

    Mnie mocno zastanowiła temperatura fermentacji Mauribrew Ale - 15-32 stopnie.
  • hexy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.08
    • 23

    #2
    Też jestem ich ciekaw, zakupiłem dziś ALE. Mam w domu dwa miejsca gdzie mogę fermentować - jedno ze stałą temperaturą 22 st. drugie od 14 do 22. Na drożdżach safale us04 wyszedł mi bukiet.... kwiatów myślę że za ciepło dla nich mimo iż pierwszą fazę robiłem w niższych temperaturach i właśnie po niej było już mocno owocowo-kwiatowe. Na szczęście smakuje jak na razie dobrze (już tydzień w butelce)
    Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

    Comment

    • mmcinek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 64

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Mnie mocno zastanowiła temperatura fermentacji Mauribrew Ale - 15-32 stopnie.
      Producent podaje 17 - 30. http://www.maurivin.com/upload/mauri...0Ale%20514.pdf

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Sugerowałem się opisem z CP. Ale 30*C to też cieplutko

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Sugerowałem się opisem z CP. Ale 30*C to też cieplutko
          My zaś co dziwne również sugerowaliśmy się opisem producenta ale stąd I tam producent podaje 15-32 stopni.
          Last edited by Maggyk; 2011-08-17, 09:34.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
            My zaś co dziwne również sugerowaliśmy się opisem producenta ale stąd I tam producent podaje 15-32 stopni.


            BTW, sprzedajecie w fabrycznych saszetkach czy konfekcjonujecie?

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5618

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi


              BTW, sprzedajecie w fabrycznych saszetkach czy konfekcjonujecie?
              Fabrycznych.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • hexy
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.08
                • 23

                #8
                Okej, dziś zadałem Mauribrew Ale 514. W instrukcji na stronie producenta zalecają uwodnienie saszetki w wodzie o temp. 37-40 st.C, po 15 minutach schłodzenie (do 5 st.C) i dodanie do roztworu brzeczki o temp 15 st. C lub wyższej. Po 30 minutach należy drożdże wlać do fermentora z brzeczką. Trochę z tym roboty Ja w ramach eksperymentów wsypałem pół saszetki prosto do ostudzonej brzeczki (28 st C) fermentować będę w 25 stopniach. Zobaczymy jakie będą rezultaty
                Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Myślę sobie tak, że w Australii często gorąco jest, to i drożdże mają przystosowane do takiego ciepełka siłą rzeczy Pewnie tradycyjnie po prostu będzie więcej kwiatków i owocków w aromacie.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • hexy
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.08
                    • 23

                    #10
                    Po dwunastu godzinach od zadania - gruba zbita piana koloru mokrego nadmorskiego piasku przyjemny zapach
                    Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                    Comment

                    • hexy
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.08
                      • 23

                      #11
                      Dziś zaglądałem do baniaka - na powierzchni utrzymuje się spory kożuch, dziś zleję na cichą W zapachu kwiatów nie czć, aczkolwiek pachnie ładnie.
                      Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                      Comment

                      • hexy
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.08
                        • 23

                        #12
                        Dziś butelkuję. Po spróbowaniu próbki stwierdzam, chociaż specem od smaków i zapachów nie jestem - piwo przypomina mi belgijskie. Czuć drożdże mocno, nawet wydaje mi się wyczuwalny alkohol... Aromat kwiatowy i... coś w stylu kartonika na koniec - chociaż nie umiem nazwać tego smaku.

                        Nie jest złe. Takie - inne

                        Podsumowując - następną warkę na tych drożdżach będę fermentował jednak w niższych temperaturach - nie przekraczając górnej granicy 24 st. C ponieważ spodziewałem się mniej drożdżowego posmaku (które de facto przysłaniają słodowość - użyłem monacha/pilza i karmela jasnego). Na uwagę zasługuje fakt znakomitego wyklarowania - ale nie wiem ile w tym zasługi samych drożdży a ile mchu, z którego użyciem miałem swój debiut.
                        Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #13
                          MauriBrew Lager Y497 - po 17 godzinach od zadania zero oznak fermentacji.
                          Temperatura 13,5*C
                          Last edited by Pendragon; 2012-01-25, 12:03.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pendi, drożdże zadaje się do brzeczki o temp. pokojowej, czeka się na pierwsze objawy fermentacji i wtedy schładza. Przy takiej temperaturze to będą dłuuuugo startować. Nie wiem ile, bo nie próbowałam w ten sposób
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Nie wyraziłem się precyzyjnie. Zadałem w 20 stopniach, ale zaraz potem, no po godzinie, wyniosłem do piwnicy do 13,5*C. Ciągle zbyt mało praktyki...
                              Jak do wieczora nie ruszą, to przyniosę do góry.
                              Last edited by Pendragon; 2012-01-25, 12:28.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X