Drożdże MauriBrew

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Pendi, drożdże zadaje się do brzeczki o temp. pokojowej, czeka się na pierwsze objawy fermentacji i wtedy schładza. Przy takiej temperaturze to będą dłuuuugo startować. Nie wiem ile, bo nie próbowałam w ten sposób
    To spróbuj, porównasz sobie efekty. Moim zdaniem moje tegoroczne lagery szczepione na zimno są lepsze niż ubiegłoroczne szczepione na ciepło - schładzam brzeczkę do 8*C, daję drożdże niemal prosto z lodówki i wynoszę wiadro do piwnicy, gdzie mam docelową temperaturę (obecnie ok. 12*C). Jak do tej pory dłużej niż 36h nie startowały, ale w ub. roku było podobnie.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Ja nie mam aż takich dobrych warunków, temperatura waha się między 8 a 14 stopni, a potem leżakuję w 16 stopniach, zatem moje dolniaki i tak są nieco "górne", zatem wydziwianie ze startem drożdży w niskiej temperaturze u mnie niczego nie zmieni raczej
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Kolejne 24 godziny i ledwo ledwo. Małe plamy pianki gdzieniegdzie, grubości jednego oczka, która równie dobrze mogła powstać od wstrząśnięcia podczas przenoszenia. Ale zapaszek fermentacji już jest. No zobaczymy wieczorem - jak nic więcej się nie pojawi, to chyba przyniosę do domu. Temperatura fermentacji (pasek na wiadrze) wskazuje 12,5*C
        Last edited by Pendragon; 2012-01-26, 11:20.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Zostaw, będziesz miał tak czyściutkie smakowo piwo, że starzy wypijacze zzielenieją z zazdrości

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Ta czystość mnie kusi, bo do tej pory moje wszystkie lagery były w mniejszym lub większym stopniu ejlowe.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

No i nie wytrzymałem, przed chwilą przyniosłem fermentor do domu do ogrzania.
              Po prawie 4 dobach od zadania pianka gruboziarnista, grubości ok 1 mm. No coś tu było nie tak.

Comment

• pizmak666
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.12
                • 1904

Z echosondy wynika że w takich wypadkach większość chłosta się brzozową witka a tak na poważnie to za chwilę zadaję do swojego weizenbocka MauriBrew WEISS - Y1433 - zobaczymy co z tego wyjdzie bo opinię widzę średnie te drożdże mają u innych użytkowników.
                „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Chwila moment, ja już dawno nie używam rurki Tu chodzi o praktyczny brak piany.

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

Cztery godziny w domu, temperatura wzrosła drożdzom z 11 do 16 i już jest widoczny postęp. Piana może i nie urosła, przynajmniej wzrokowo trudno to zauważyć, ale za to stała się bardziej zwarta, pokryła wszystkie puste bąbelki.

Comment

• jaadpol
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.11
                      • 37

MauriBrew Lager Y497 zadane w temperaturze ok 20 stopni. Po pierwszych oznakach rozpoczęcia fermentacji przeniesione do temperatury 11 stopni. dzisiaj są 2 doby po zadaniu drożdży - widoczna spora piana zobaczymy jakie wyjdzie piwo, ale to dopiero po kilku tygodniach póki co jestem zadowolony!

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

U mnie biel zamieniła się w brązowość. Grubośc piany - ok 7 mm. Po 24 godzinach w domu wróciły do piwnicy. Temp na fermentorze to ok 11 stopni.
                        Last edited by Pendragon; 2012-01-31, 22:14.

Comment

• Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

Drożdży za mało było na zimny start. Byś potrzbował dobre 2 paczki na 20 litrów by wystartować na zimno.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• bergmann
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.11
                            • 35

Mauribrew Lager

Po pierwszej fermentacji tymi drożdżami doszedłem do wniosku,że one są bardziej w stylu California Lager niż typowo lagerowe 9-12 st C...Po zrobieniu startera i zadaniu w temp około 25 st C apotem ochłodzeniu gdy już dobrze zastartowały-do około 10st C nastąpiło stopniowe zahamowanie i zatrzymanie na około 6blg,więc podniosłem temp ,i tak w końcu doszły do 1,5blg.Dodam,że dochmielałem je herbatką chmielową -co skutkowało tym ,że musiałem je dodatkowo po kilku dniach wymieszać -co nie wpłyneło pozytywnie na klarowność.
                            Następną partię od razu nastawiłem w temp 14 st C-po kilku godzinnym starcie w temp pokojowej .Ta brzeczka ma 17 Blg i niestety nie napowietrzyłem jej specjalnie liczę na to,że ta spora gęstwa da sobie radę...
                            Smakowo chyba są godne polecenia...

Comment

Przetwarzanie...
                            X